其實點解香港人嘅音樂細胞咁差

176 回覆
20 Like 85 Dislike
又係講馬要快過隻馬呢啲理論
香港有咁多文學大師其實好事嚟
最衰佢地用錯地方 踩過界學人講音樂
好似未落畫
去睇吓就明

冇留意詞曲鬥大會覺得佢講得好
有留意思考過就
點解兒燈而家咁多弱撚智
人哋標題咪話左自己差囉
又唔好咁講,我覺得係香港係需要音樂創作嘅地方太小好似香港電視劇電影咁 冇人睇冇人睇就冇人拍 整首主題歌需求就小左。有時唔係整首歌出嚟就會有人聽 都好睇配套同宣傳。唔可以瀨曬香港人唔識欣賞鑑賞水平差又或者音樂創作者水平差
您睇野咁偏,你話係就係囉

解釋下點垃圾都得掛

韓國既又有幾神級呀?
澤野弘之 同 梶浦由紀
兩個已經夠頂成個香港音壇
日本vocaloid個班作家唔係咁睇
成個V圈由無到有自己創造市場
唔係首首都商業作主題曲
JPOP先難學
依家上到位果班除左ado
邊個唔係自己作自己唱
呢d咪仲講天分
抄人跳唱反而可以買歌返嚟
練好少少唔好柒就得
有諗過係咪關香港主流係跟ABRSM事,而日本台灣都係Yamaha
佢地由細就要學埋和弦&考自作曲,所以普遍會好過香港好多
弱智上晒有利位置之後諗住食晒所有資源
但養埋成堆唔係騙子就黑社會弱智
你話有咩音樂細胞
個腦有一毫子咁大已經偷笑
好老實我之前話作一首已經可以拎格林美嘅實力🤣
但連登所有人應該都係比弱智勢力所影響
認為冇可能🤣
咁都要班盲粉受先得
抄kpop抄得咁衰都仲有人撐
點解唔可以同jpopartist合作買歌改編

講完有冇少少覺得犯駁

ado 係集幾代歌姬功力一身(乜歌都cover到

香港artist唔少唱功差係真,但係唔代表練唔到囉

套填詞L對香港音樂工業有個位展現得幾好

大廠牌係簽composer出一堆demo,跟住搵人填份詞,再跟手搵個artist唱,除左一手包辦之外,寫demo個陣未必想像到邊個填邊個唱,落差就出左黎
中學將Blues, Jazz, Rock, Pop, 流行樂理擺入正規教育就好好多
香港好多音樂才子
上唔到商業/主流姐
因為中文教育嘅本筫就係推廣北方白話文
將粵語文字壓制成底層用語

不過我想講
就算你將白話文當成粵語嘅一部份
都冇理由要將啲歌詞寫到咁formal咁深奧
好似英文歌咁只要唔係好正經好嚴肅嗰種
都會用I'm he'll wanna gonna
呢啲字喺formal語境全部都唔用得
但係人地可以絲絲然寫入歌詞度
因為歌詞呢樣嘢本身就唔formal得去邊

香港班文學撚唔知發咩神經成日覺得歌詞要formal
大佬啊 你睇下你寫緊嗰啲係咩嚟先啦
你寫緊情歌咋
但係你啲詞formal到成首國歌咁
連學生都識得分作文幾時用formal tone幾時用informal tone
你班文學撚竟然係唔識
跟住仲好意思笑返人地外國填詞求其
如果我考dse用formal tone嚟答一條expect你寫informal tone嘅writing題目
然後笑其他人求其咁得唔得
eg條題目叫你write an e-mail to your brother to share about your trip in Tokyo之類
但係你又dear mr. wong又yours sincerely
正文勁多passive voice
又用埋一堆commence appreciate apologize之類嘅字
一個問號感嘆號都冇
最後仲I am looking forward to your reply
跟住就笑鳩其他人做咩答得咁求其
香港班歌詞撚就係咁on9
又制水今晚點樣沖~涼
反而製作成本更低嘅音樂

樓主一方面呻「香港冇人做好既音樂」

另一方面又認為「音樂創作 / 製作唔值凢𠆤錢」
係香港人不思進取 行咗條對音樂藝術唔太理想嘅路

香港樂壇 暨 廣東歌 簡史
https://lih.kg/3682321
市場大細說明一切
根本一個幾百萬人口嘅地區要衝出國際就係奇蹟
香港歷史上已經有唔少野係世界知名
音樂做唔到唔代表音樂特別廢
做唔到先係正常,呢個世界九成九地方都係咁
市場唔夠大自然容納唔到太多唔同風格
唔似日本美國呢啲非主流都係一個大市場

個人覺得唔需要將廣東歌發唔到圍賴落注重填詞
亦唔係香港創作人無文化/香港人無音樂細胞
歐洲夠文化水平高,音樂大把人才
但你一樣唔會聽歐洲國家流行曲
事實上音樂可以衝出本地/母語地區市場嘅都係得美日韓
就算香港人唔再focus喺歌詞
流行音樂都只會變咗追求另一種單一模式
市場根本無空間比你做多元發展
sky叔覺得做音樂嘅成本高過拍電影
咁v家啲歌最開始都係要有人寫咗呢啲虛擬聲
及後二次元文化帶動先百花齊放姐,變相咪多咗個比人創作嘅地方囉
唔識玩vocaloid就係咁㗎啦
btw xg 啲所謂「中產」咪好鍾意啲仔囡學琴嘅,學完係咪死撚晒?影都冇隻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞