其實點解香港人嘅音樂細胞咁差

176 回覆
20 Like 85 Dislike
香港人真係屈撚到
啲旋律已經快仲要一邊聽一邊理解同分析埋啲歌詞
林家謙唱得好唔好就好睇個人口味
但係作啲歌絕對好過傳統廣東歌

所以最大問題喺人度
有咩聽眾就有咩樂壇
你係識音樂嘅,就唔會講得出其他國家嘅流行音好過香港之餘此類。

因為大家都係商業流行樂,聽黎聽去都係嗰個樣,邊個國家都係。
流行曲就冇好聽同難聽之分?
認同你八九成
不過香港就算有民主
香港人唔聽pop以外嘅香港音樂 其實都係收皮

我認為受速食文化影響
香港人唔會去咀嚼一件事太耐
往往都係留喺表面果層
所以先造成淨係聽pop
而啲撚屌唱片公司淨係識出埋啲撚屌K歌
其實我自己都完全唔識呢堆嘢
但係都feel到廣東歌同出面個世界爭好遠
唔止我啦 好多香港人都唔鍾意廣東歌
但應該冇幾多個係有學過音樂
所以我覺得唔止係音樂教育嘅問題
不過究竟係啲咩我真係諗唔到

如果香港有民主
搞個公投應該點樣改善音樂教育
結果應該會係需要教歌詞鑑賞
但係香港連pop都輸人一大截
香港d傻鳩淨係識講首詞點點點, 都唔撚知佢地到底係聽歌定聽詩
佢地真係聽詩
因為佢地想欣賞文學
但係又冇睇文學所需嘅耐性
所以需要有啲旋律喺度調劑
然後就喧賓奪主話自己係聽音樂
佢地唔知作曲編曲填詞其實最唔重要就係詞
用餸菜做比喻直程連配菜都講唔上, 最多只係用黎做裝飾既蔥花
淨係識邊個wyman林夕, 叫d人隨便up兩個香港作曲人唔知有幾個講得出
講得出呢啲野嘅人一係唔係做音樂呢行一係就識小小扮代表樓主咁有品味平時聽開啲咩歌 啲歌入面又有咩樂理令你覺得好聽啲

Ps:我覺得音樂無分貴賤
曲同詞好唔同,部份填詞人其實唔識樂理的
呢類留言已經印證樓主講嘅嘢係正確
流行樂嘅歌就係口水歌 係咁架啦 唔好拉埋blues 野jazz野一齊嚟講啦 ed Sheeran 或者maroon 5等等啲歌咪又係口水歌 全世界咪一樣咁多人聽

你唔好拎自己果套加落去人地到啦 聽首歌想放鬆吓 唔係聽交響樂呀大佬

你講咁多我反而覺得你係最睇唔起香港音樂個個
唔係想質疑你嘅學識
但係既然歐美pop受歡迎過cantopop咁多
會唔會樂理上嘅分析都未必完全代表到首歌好唔好聽?
我諗大把人都試過自己諗啲惡搞歌詞
真係唔需要識幾多音樂
當然識咗可能都有幫助
你睇返識廣東話話嘅人有幾多同識英文嘅人有多先啦 兩者受眾係基數上已經有天同地嘅區別 根本唔關樂唔樂理事
少人學樂器玩音樂
但係講廣東話嘅人都唔想聽廣東歌喎
同埋如果廣東歌真係好過歐美
就算講廣東話嘅人幾少都好
點都會有啲歌係出到國際架

其實呢啲去到最終極都係想好聽
有時簡簡單單個效果仲好過加勁多野落去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞