其實點解香港人嘅音樂細胞咁差

176 回覆
20 Like 85 Dislike
人哋音樂就係用旋律節奏編織出美態,歌詞撚就搞錯成個重點然後走去focus落歌詞到,日日j歌詞非常反智,不過算啦,聽得pop嘅中意極音樂都有限架啦,仲講咩鳩
對唔住
由細到大聽開
Bach, Paganini, Vivadi, Chaykovskiy 之類

你講個啲應該韓國以外無人識咁滯
凈係講包容唔同音樂類型已經收皮啦得堆K歌歌詞撚

都唔好講人地嘅流行曲, 去到非主流同遊戲動漫d配樂一樣係痴撚線, 點鬥
想同人傾下EDM 香港玩EDM又上唔到水面
鍾意睇Band, 但睇開日本band既我對香港玩band果班真係noeyes
香港玩band果班又係比主流搞到d曲風好窄
唉唔撚識講

見d人成日話日本樂壇沒落呀比kpop屌打
但我想講日本樂壇其實成個生態好perfect
要玩IDOL既, 又有一條產業鏈,
要玩樂器夾BAND既, 就算出唔到道都仲可以跟其他unit 出LIVE周圍搵食
日本好多歌手都會有自己固定band底, keep住巡演賺錢養團隊
全職就係夾band, 唔似得香港band只係part time
三味線sexophone扇風琴古箏up得出既樂器都可以係日本樂隊見到

唔想玩團既都仲可以自己玩,eg 愛繆 藤井風 玄米律師 suda miwa yui 有排講

鍾意玩edm既作曲家除左主流出歌仲可以行vtuber / game/ v家
根本佢地個生態係完善到屌打韓國樂壇
如果港式K歌呢類抒情歌係香港先有嘅話
都仲叫做有個「特色」可以吸引到人
但問題係呢類抒情歌度度都有
仲要度度都高質過香港好多倍
不過你睇下呢幾年勁多人覺得學晒韓團跳唱歌就代表勁
可能好多人嘅認知裡面
係真係唔知道其他國家都有抒情類嘅歌
呢點真係認同唔到
一首歌冇咗歌詞依然係一首歌
但一首歌冇咗旋律就只係一首詩
歌詞本來就係一首歌嘅伴碟
如果你嗌一大碟魚生但係淨係食啲蘿蔔絲嘅話
可唔可以話自己食緊魚生
日本從來都唔係輸比韓國, 係輸比自己on9 呢幾年開始衝出國際又未驚過
雖然我冇你咁熟日本樂壇
但係我都feel到日本啲嘢好似乜嘢都有啲
感覺係可以一直細水長流
kpop雖然都有唔同類型
但係好似最hit嘅都係啲韓團歌
你睇下勁多香港人一講kpop就淨係諗起呢類歌就知
同埋啲歌嘅評價實在太兩極化
有一種激烈得嚟搖搖欲墜嘅感覺

而香港就集齊晒兩邊嘅特點
好似韓國咁搖搖欲墜
又好似日本咁俾人打低晒
再加埋支那/台灣嗰種集體打飛機嘅風氣
同埋北韓紅歌嗰浸老套on9味
成個亞洲啲正嘢我地香港人都有齊
我唔否認韓團真係好多打到入世界主流, 日團真係衝得出世界都只係得YOASOBI, 新學校,同avantgardey, 所以好容易比人有個錯覺係韓團屌打JPOP

但KPOP圈而家都仲係舞團為主, 單人出道歌手仲有活動我淨係識IU 我諗應該仲有但都唔係好多, BAND 既話我記得既以前咪都有CN BLUE, FT ISLAND, 但而家都唔見哂啦......
再加上KPOP UNIT 好多都過唔到十年
JPOP UNIT求其揀執幾隊都玩左十幾年

因為日本樂壇生態係真係夠養佢地班音樂人, 所以你見佢地無乜慾望話要衝出世界, 每一隊組合每一個歌手年年都會搞國內巡唱, 得閒又搞下亞巡世巡, 巡完出多幾首歌又繼續巡

其實台灣樂壇我都覺得同香港差唔多咁死

我都係繼續聽ZUTOMAYO先
Music同Song既分別
冇歌詞仍然會係一首Music,但絕對唔係一首Song

依家講緊流行音樂就更加唔可能冇歌詞
試問一首歌冇歌詞既話,歌手在一首歌既責任係啲咩?
曲同詞係一首歌入面一樣咁重要,兩邊既重要性都因應返唔同地方既文化而有所調整

一路以黎廣東歌都係以可以寫到比其他語言更靚更有意思既歌詞做最大特色去吸引聽眾
連詞都廢埋既話,試問以香港作曲人既水準,仲可以作到咩歌去吸引聽眾?

絕對理解到點解依家既廣東歌咁小眾
因為淨係歌詞呢一part比起以前已經有好大既落差
同時間旋律又吸引唔到人
一首廣東歌搞到兩頭唔到岸,所以依家先咁少人鍾意聽
人地韓國人本身就鍾意玩黑人音樂所以先特別多跳唱組合
如果唔計偶像組合,K-pop最受外國人留意就係班Hip Hop,跳唱歌手
當然佢地都有受歡迎既樂隊,但唔係最受人注目既界別
因為畀跳唱歌手搶哂focus

另外韓國組合平均壽命短啲就係表達圈內競爭有幾激烈
一隊組合出道耐左新鮮度,公司就自然好快會出第二隊出黎接班
兩邊既競爭環境,文化都唔同
冇得直接比較邊個勁啲
不過日本樂壇的確大同成熟過韓國樂壇,呢點一定冇得否認
韓國樂壇即使到2024年都仲係不斷摸索緊更多更大既可能性
香港人係連聽快歌都要研究歌詞
應該放眼世界得呢度咁獨特
大陸大撚把人識韓國啲老牌歌手啦
香港人真係落後人地好多先識開始聽韓國音樂
係都聽日本先
當時聽日本野已經係最前衞
你倒轉頭話冇聽啲韓國歌係落後

人地日本genre, 最少 metal/ jazz/ fusion/ funk/ hard rock
甚至classical/ 19th century 之類都大把
大把一流樂隊/歌手/作曲手聽

韓國肯定冇日本咁早期有
同期80/90年代
求其X japan都前衞你韓國勁多
韓國個陣咪又係聽日本歌

反而現今音樂同化哂,資訊非常發達,已經冇話咩前唔前衞之分,都係商業主導。
香港人有幾多會擴闊音樂光譜先,最簡單聽多過3種genre既人少之有少。
咁又唔可以咁講 r&b ,hip hot,rap 歌詞都好緊要 有時甚至心曲更緊要
唔係前唔前衛既問題
而係講緊你香港人唔識,唔代表冇其他地方既人識樓上講果班韓國歌手
大陸就係地大人多,乜都會聽下

香港人真係遲人好多先開始聽K-pop
香港人唔識聽「情緒」

佢地一定要歌詞畫出腸

根本依家全世界最好聽嘅外語歌,唔需要識佢地語音都會聽到個情緒,聽到明隻歌想表達乜。之後先再睇歌詞二次擴展隻歌嘅內容。

好似姐撚咁,佢唱歌接近黐脷筋。咪又係勁紅,因為人地唔洗明都識得欣賞。

香港就相反,你一日未背熟啲歌詞,你都係比人屌唔識欣賞。
羅生門?
Diu我都覺 首歌平到癲左線 偏偏吹奏到癲左
近幾年我覺得有好返啲
鬧林家謙諗經 但佢寫曲編曲真係冇以前廣東歌咁俗套
日本第二大音樂市場
版權保護得好 日本人又鍾意俾錢睇Live買垃圾周邊
小眾歌手都可以有受眾養起自己
音樂類型多元化

見到吹奏韓國都笑左 淨講音樂有日本係到點輪得到韓國
真,聽Beethoven 、Shostakovich、Pink Floyd 大嘅人,見到呢啲post真係笑而不語

利申:音樂可以雅俗共賞,但聽開日韓嘅人覺得香港音樂低人一等真係得啖笑
好多香港人就係要情情愛愛要娛樂生活,你要佢哋聽art難過登天。
冇歌詞嘅【song】都比林夕填詞嘅歌仲有藝術價值,偏偏冇乜人會理
https://m.youtube.com/watch?v=wjIG_iW5R6s&pp=ygUN546L6I-yIOWTquWFkg%3D%3D

睇住啲最唔中意音樂嘅歌詞撚日日討論佢哋所謂嘅音樂真係得啖笑。
偶像台年齡層係低啲,classical嘢真係要上到咁上吓年紀先會欣賞到
你啱
或者咁講song係包括咗音樂同文學兩part
曲大啲定詞大啲的確係冇硬性規定
所以詞大過曲都係屬於正常
係我自己混淆咗音樂同歌呢兩樣嘢
不過廣東歌嘅情況係曲vs詞起碼去到1:9
同「曲同詞一樣咁重要」都相差好遠
我唔係話反對人着重歌詞
只係覺得呢類歌帶唔到音樂嘅嗰種情感出嚟
我會聽 但唔會用聽音樂嘅心態去聽

詞大於曲雖然原則上係冇問題
但都絕對係令廣東歌冇辦法同世界接軌嘅重要原因
莫講話出面就算香港都勁多人唔鍾意聽廣東歌
所以講到尾詞大於曲都唔係一件好事
當然最好嘅情況係港式K歌同世界主流曲風兩者並存
滿足晒兩種唔同審美嘅人

不過你話喺現階段詞唔可以廢我絕對同意
其實我主要都係批評下姐
至於改善策略我真係冇乜點諗過
因為我覺得個問題歸根究底係喺人度
拆得掂嘅機會實在太低

難聽啲講我估最終sort of解決呢個問題嘅應該會係中國政府
大陸樂壇雖然都係好廢又多抖音鳩歌
但起碼都冇咁嚴重嘅詞大於曲
將來廣東歌會消失
淨返會重視旋律嘅普通話歌
不過都一樣係廢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞