其實點解香港人嘅音樂細胞咁差

176 回覆
20 Like 85 Dislike
學k-pop真係【樂壇革命】最撚on9嘅決定嚟
嗰啲跳唱k-pop嘅風格同廣東歌爭咁遠
你要適應得到係好困難
相反j-pop早喺8 90年代已經同廣東歌詞磨合咗好多年
點樣填詞點樣夾到個曲一早已經有條路可以參考
就算真係學k-pop都可以學下啲抒情啲嘅類型架
佢地偏要學啲最難carry嘅男團女團跳唱歌
填詞人嘅質素又唔夠又唔肯改革下啲歌詞
成班人話想搞返起個樂壇
但就淨係識得死向前衝毫無技巧同考量

其實啲製作人根本就知道班聽眾淨係識打飛機
而家k-pop最勁就學k-pop等啲人覺得有新氣象就會盲撐
如果佢地用心去做
即係唔好學足跳唱k-pop同埋諗下點樣將新曲風同廣東詞融合嘅話
一嚟成本又高 二嚟班聽眾冇撚腦唔會識欣賞
所以話有咩聽眾就有咩樂壇
香港電影自身係咪真係咁高質就後話
但香港影視流行程度的確遠遠大大高過音樂,即係廣東歌
香港出過最高知名度既明星,都係影視明星
李小龍,成龍,周潤發,周星馳,甄子丹,梁朝偉等等
以上咁多個係歐美都一定知名度

而音樂界既頂流,差唔多年代既四大天王,張國榮,譚詠麟等等
紅到去日韓已經係最高成就
而張國榮紅去韓國都係靠電影多過音樂

就算講依家,海外華人仲會睇九龍城寨,新聞女王
但一首爆紅全港既廣東歌已經唔會再出到,更加唔好講紅到海外華人地區

樓主應該係想帶出香港影視作品有自己特色而且比較多人材
而音樂方面特色,人材相比都差好遠

影視方面,對於外國人黎講,語言不通都唔會一個大障礙
只要劇本好,題材好,拍得靚,演員做得好,外國都可以吸引到一堆捧場客
但音樂係最講求聽眾最直接感受
一係好聽,一係唔好聽
冇得靠配音或者單靠畫面黎就吸引到人聽歌

所以就係點解依家電影界既劉俊謙紅到去台灣,大陸
但人氣頂流既姜濤紅不過羅湖
因為作為依家香港音樂界既代表,Mirror係質素同特色兩樣都冇
呢樣事實亦反映到係自2023年通關後,廣東歌收聽率大幅下降
近排華納嗰班唱作都唔錯
啲曲有啲獨特亦都襟聽
eg: kiri t 湯令山加埋林家謙
佢講果堆韓國歌手都係老一派,韓國政府未開始大力推動軟文化果陣已經活躍韓國樂壇既歌手黎
exactly
我主要係想講點解音樂同影視會相差咁遠
至於香港電影係咪真係咁勁唔係重點
就算香港電影唔勁
都未至於差到貼地
而音樂係真係差得好緊要
近年曲風上係有改善
但係與此同時質素又急劇下降
曲風多咗但質素跟唔上其實冇意思
我知
個矛盾點係八九十年代
香港流行文化係韓國都紅得起
如果佢呢番話係講日本就正路
資訊流通根本解釋唔到
根本香港樂壇要借鑒外語音樂都應該要學日文
因為樂壇前有成功例子,相對又比較容易消化
早係10年代香港出過唔知幾多隊韓風組合都冇一隊
個個香港人都係照追K-pop,果堆本土組合冇一隊做得起

鏡狗靠社運疫情死好彩紅得起,就以為香港人依家都鍾意聽H(K-pop)
就唔諗下鏡狗既受眾主要係咩人
得班阿嬸阿婆係度mute聲刷榜,但後生仔女完全唔鍾意聽佢地啲垃圾歌
咪搞撚到成個樂壇愈行愈收皮

香港樂壇速食搵快錢既營運思維咁多年都冇變過
佢應該係想講韓國果陣未發展,外面野(香港電影)好過本土野
自然係當地大受歡迎
果陣既韓國的確好封閉又落後
仲有我唔明依家啲香港歌手出咁多英文歌為乜
話就話香港係中外文化薈萃
但英文唔係香港人第一大常用語言
亦唔係過去3,40年樂壇流行曲所唱既語言

連廣東歌都未做得好,仲走去唱英文
連Cantopop,粵語流行曲既意思都未搞清楚
頭先唔記得駁埋上面講韓國個point
我就真係對當時嘅韓國電影冇認識
但係既然韓國人自己都覺得同期嘅港產片好睇
而香港同韓國除咗都係亞洲人之外個文化上又唔算好近
咁即係最起碼港產片都唔會差得過韓片太多
佢講到嗰時嘅韓片咁勁
其實係咪得佢自己先鍾意
都係嗰句 打飛機
出到英文歌感覺好似勁啲
同埋如果你同班盲粉講話首廣東歌紅到出海外
連傻嘅都未必信
但係話首英文歌紅到出去
可信性會高咗0.1%
以佢地嘅智力已經多好多人信
8,90年代既香港電影的確係出色,但同樣韓國封閉令到外來娛樂更易打入
所以的確係有好彩既成份
而佢講果堆導演都係韓國開始走向民主,有錢有自由既年代之後發圍
兩邊最頂級既時期相比,韓國的確走得更高更遠

咪即係同音樂差唔多
90年代韓國開始改革K-pop,成個自己先玩到既流派玩到2024年娛樂氾濫既年代仲係愈黎愈流行
相反香港樂壇千禧年代消磨完啲有料作曲填詞人就落後到依家
依家直接抄埋K-pop都玩唔掂
一樣愈唱愈少人聽廣東歌
係咩 我覺得好多都好好聽
反而台灣我覺得仲悶
咁好唔好聽就好主觀嘅
但係好多hit歌都係日本曲呢個事實嚟
台灣都有改編日本但係冇咁多
邊撚個呀 神你老母咩
真,成日話要歌詞行先 ,要歌詞有深度
結果出到黎首首都k 歌
首首都一鳩樣

大佬呀,聽歌其實有時真係唔想理歌詞架,旋律好聽都夠架啦
佢哋根本唔係聽音樂係睇緊文學
咩詞好重要甚至詞先係核心都講得出
其實文學好羞恥咩咪認咗佢囉
當宋詞咁看待就fit晒
做咩成日要踩過界喺度音樂音樂

香港個情況完全係文學借咗音樂個殼嚟上市
真正想討論音樂嘅人俾佢哋邊緣化晒
就算香港所有嘅政治經濟社會問題一夜之間解決晒
個樂壇都唔會搞得起
因為香港樂壇最差的風景是人
班歌詞撚真係比弱智好丁屎啲啲咁多
詞好係文學嘅事 同音樂冇關係
班柒頭又中意吹到廣東詞好難難填呀又剩咁,屌那媽連登開個文學台比班撚屌算啦
好多聽廣東歌嘅人都係欣賞文學唔係聽音樂
其實香港根本就好有文學嘅市場
只係班人一直以為自己鍾意音樂
我之前喺個林夕po度同條友拗歌詞係咪音樂
佢竟然同我講話「歌詞有音」
你不如話啲意粉有肉醬所以意粉係肉類
香港冇乜音樂,亦冇太多人中意音樂,多數人只係要娛樂 要聽生活要拜偶像,beyond都要焗撚住出pop嘢就知啦,如果黃家駒出純音樂大碟個夢想成功實現到都唔方會有人聽吧
唔鍾意音樂冇所謂
世界上冇一樣野係個個都鍾意
但係明明唔係鍾意又要扮晒鍾意就好噁心
詞大過曲嘅現象真係好鳩柒痴線
遇到醜女唔中意唔係繼續追求靚女而係走去j男人咁變態
呢樣算係廣東歌既特色,歌詞始終都係一首歌既一部分
冇分絕對岩定錯
聽哂 Spotify +852 Rising 未?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞