其實點解香港人嘅音樂細胞咁差

176 回覆
20 Like 85 Dislike
就算有樂理底都係停留8級鋼琴呢啲刷cert動作

反而聽多啲genre好似食家一定要擺野入口先識分好壞
食同聽唔需要基礎,只係隻耳正常就可以
tiktok ig 年代正是時侯要90-00 K歌strike back
詞同vocal唔可以畫等號

vocal可以唱一大堆有音冇字嘅「聲」表達
詞係冇呢個功能
你咁講職業個班責任最大,你職業就係玩音樂都玩唔好
填詞功力問題

Yy林夕填得好聽就係克服左首歌難聽呢個問題
我呢兩年係唔同post都大推ado
可以由vocal人聲方面打爆覺得香港識撚詞聽唱功嘅感
迷之自信
21(18)歲唱到識飛嘅香港artist有幾多個?
仲有香港K歌弱媽唔到技巧眼界
ado練功就係唱K自學發聲技巧(一首歌用十種八種

香港連K歌都唔夠力
香港填日本歌嘅圈子我都有追過下,普遍太多書面語壞習慣同太貼近bilibili個邊用字

最簡單濫用如/地/的呢啲考試中文,偶有佳作講到底又係功力問題
就算有樂理底都係停留8級鋼琴呢啲刷cert動作

反而聽多啲genre好似食家一定要擺野入口先識分好壞
食同聽唔需要基礎,只係隻耳正常就可以

不過講真eclectic taste好少人有...
一嚟同openness有關,big five model智力相關,= intellectual curiosity, 高iq or gifted嘅人先有較大可能發展到出嚟,但哩類人佔人口好少數。
二嚟人係好懶,要跳出自己舒適圈唔係一件易事係真,除非受朋輩長期影響or受高人啟蒙。
K歌好大程度上都係舊時JPop 抄歌照dup過黎架炸
要好好先可以討論?
方大同好似夠屌打哂hk樂壇
啱啱check左夏之風物語
mv分鏡好yoasobi(大正浪漫
曲風多元化係好事 起碼少左陣喃嚤佬味

仲有樓主屌漏左電台DJ
過去廿年呢個階層罪大惡極
想紅靠痴電台DJ同識人

班DJ又係文壇人多過學音樂出身
高iq唔一定有錢所以串流世代耳仔正常識聽就擴闊到
又唔洗專門到好似影像分析個班電影分鏡逐格比較
根本好似試食大會靠試聽試睇先練到

而家個個都可以免費搵
1.韓國政府真係有大力支持軟文化產業…呢點輸係好正常
2.你所講嘅全部都係因為以上而有嘅結果
3.咩叫好 咩叫唔好 有一半都係因為出產地區嘅本身影響力 而影響到大眾觀感
4.講vocal陳奕迅邊撚到垃圾
有冇諗過係呢個城市要有喘息既空間好難
唔講商業啦
討論既空間都冇
Kpop一樣有你講個d genre
只係衝出世界嘅唔好靠呢d姐

你係咪on9 到咁

等於香港以前靠王家衛同警匪片衝出世界
外人就以為香港得警匪片?

聽日本野只係中港台潮流
8、90年代時係世界上一直係聽歐美音樂作主流
直到而家都係

8、90年有幾多個jpop歌手可以係歐美開萬人演唱會呀?
韓國以前一樣有大把強人 改編港樂都有一堆歌
愛在深秋
祝君好
煞科

連黎明都係去完韓國啟發歌路

根本8、90年代聽日韓音樂都唔係世界主流
得d連登毒撚ff

以前港樂唔係靠日寨
而係靠菲律賓
呢套戲都有聽過下
啲劇情其實係點
可唔可以講多啲
咁我又唔係話推崇啲好高深好需要討論嘅音樂
主要都係講返啲普通嘅流行曲姐
淨係呢樣香港都唔夠人鬥
一般嚟講一個地方壓力越大就應該會鍾意啲越爆嘅曲風
即係例如metal嗰啲
香港就調返轉鍾意啲類似粵曲咁嘅曲風

我講下啲電影都唔一定要識拍戲架
之前有條友同我講話冇歌詞點有人聲
所以歌詞係好重要
照dup都學唔到人地啲優點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞