點解因塞車而遲到係員工責任?

198 回覆
1740 Like 38 Dislike
咩工
返過幾份工都唔會點話人遲到
除非日日遲果D
自已一個返早
日日遲到
d腦細咩野正面野就自己上身, 負面野都入晒員工數架啦
香港地打工慘過做狗
可能我自已有少少強逼症, 我真係會日日早半粒鐘返公司 (因為搭巴士) , 早左就食個早餐慢慢先開工

你有強逼症關我撚事呀?
平時預早半個鐘都遲就唔係員工責任啦,唔通又預早d?係公司訓埋啦咁不如 有人預到岩岩好順住上到車無塞先岩岩好打卡,咁又難怪老闆話你既 10-15分鐘我就覺得好盡
可能我自已有少少強逼症, 我真係會日日早半粒鐘返公司 (因為搭巴士) , 早左就食個早餐慢慢先開工

你有強逼症關我撚事呀?

一個算係正常香港人的一日:
訓覺八粒鐘,返工八粒鐘,食飯當你午晚加埋2粒鐘食完,梳洗沖涼當你一粒鐘(早晚加埋)。車程樂觀地當你來回加埋一個半鐘(好多人唔止呢個數)
一日真正算係你自己既自由時間得3.5粒鐘,仲要送多半粒鐘比公司?
炒咗你咪唔關你事

睇呢個post發現喺香港做老細真係一流
香港真係有好多大企業家屈就打你工仲幫你諗埋

老細以時薪港幣十五蚊招聘員工:
英國人向政府舉報懷疑有人非法聘用奴隸,香港人開始研究應否為最低工資立法但又擔心公司因要達到最低工資要求而倒閉

老細要求準時上班可惜當天鐵路系統發生故障:
西班牙人向老細要求請假半天並到Starbucks嘆咖啡,等鐵路回復正常再施施然返公司,香港人蜂擁衝出地鐵站揾車搭,有人更因爭的士而發生毆鬥

老細於下班後以email+whatsapp瘋狂轟炸員工並委派工作:
德國人考慮立法禁止僱主於工時外以電郵或社交網絡騷擾員工,香港人秒回老細表示明日上班前將工作完成並會提早一小時將file交到老細枱頭俾佢準時九點開會用

老細要求開OT並提供1.5倍人工作為補水:
意大利人拍枱向老細表示采你都有味並立刻執嘢準時收工,香港人向老細叩頭讚美公司闊佬並表示願意加班至凌晨十二點

老細拒絕加薪要求:
加拿大人開始按章工作並威脅發起野貓式罷工行動,香港人表示做人不應斤斤計較應為公司大局著想,因為老細已經俾咗好多機會大家學嘢,要感恩

老細因管理不善導致公司虧損,然後以精簡架構為由裁減低層員工以及凍薪並取消年終花紅(管理層例外):
美國人向老細集體訴訟迫使公司庭外和解,得以復職並獲得天文數字賠償,香港人表示自願減薪三成並做埋隔籬位嗰份哀求不要被裁

老細要求更改合約增加每週工時:
法國人聯同工會發起全國大罷工並演變成暴動,香港人詢問老細可否於星期六全日上班以減輕每天工作量,老細同意但提出每日午膳時間須縮短為45分鐘

老細強迫員工轉為自僱:
台灣人聯絡傳媒公開老細惡行並發起全台杯葛黑心企業,香港人發起傍晚六點收工後穿黑衫於公司門外默站抗議

老細要求全日24小時on call,無償OT,取消每日午膳時間,去廁所要打卡,遲到早退扣人工兼病假要扣annual leave:
日本人: 我撑不住了,要去自殺
香港人: 這好像有點不合理
連登仔精神分裂?恤衫男單嘢 個撚個叫佢早啲出門喎 你哋EQ 咁低架 少少事就畀正皮
因為你係員工
遲到早走

所以你呢d垃圾咪打成世工睇人面色囉
以前:從來收工之後都係會關公司機,私人機繼續使用。

現在:要求下屬下班時間30分鐘內完成儲存文件工作及離開公司,我發現比之前要OT到完成工作更加有效率
學校問依個問題先on9
無機會遲到

利申:屋企行返公司五分鐘

除左番工冇生活 同機械人有咩分別
賺到錢又點 令曬去叫口靚模都填補唔到咁撚空虛既人生
俾盡早4個字 乜都夠
講到尾係唔係奴隸唔係你老細話事
係唔係奴隸係你自己話事

你安於本份打份牛工,放工去行街睇戲返屋企打吓LOL,得閒放假去唱吓K
AL去下旅行, 你10幾20歲過退休生活咁。你實成世做奴隸架喎
當然如果你本身家景好,唔駛捱。的確可以提早過退休生活
但若果你無,咁係你自己不思進取。係香港就一定無運行架啦

你話work life balance? 如果你無一個幾十億身家嘅daddy
有幾個選擇

1. 中六合彩頭獎
2. 你老豆中六合彩頭獎
3. 你老母中六合彩頭獎

老老實實, 放工輕鬆下, 放假去旅行其實好正常.....
係華人先咁撚痴孖根....

你有強逼症關我撚事呀?

冇話關你事

除左番工冇生活 同機械人有咩分別
賺到錢又點 令曬去叫口靚模都填補唔到咁撚空虛既人生

咁又冇咁誇張....
我份工, 要hae 可以好hae .....
係唔係奴隸係你自己話事

你安於本份打份牛工,放工去行街睇戲返屋企打吓LOL,得閒放假去唱吓K
AL去下旅行, 你10幾20歲過退休生活咁。你實成世做奴隸架喎

你話work life balance? 如果你無一個幾十億身家嘅daddy
有幾個選擇

1. 中六合彩頭獎

我覺得放工輕鬆下得閒去下旅行 其實真係好正常
前提係有能力嘅時候

即係大劉放工搭自己架飛機去巴黎睇睇夜景
對佢嚟講可能好正常

唔好話我以偏概全,以前打工嘅時候我請過好多人
人工可能得13k 14k
隔幾個月見佢換新電話
一時食飯就上個月去日本住咗個好靚嘅溫泉酒店
只係4000幾蚊港紙一晚
上星期六同條女慶祝生日去台灣玩咗2日
雖然洗咗幾千蚊,但好正呀!!

拿 錢係佢哋嘅,佢哋洗到周身債都唔關我事
但未有事業就咁識享受..你問我呢啲人基本上都唔係做嘢嘅
基本上都係好短視
係唔係奴隸係你自己話事

有幾個選擇

1. 中六合彩頭獎

前提係有能力嘅時候

對佢嚟講可能好正常

隔幾個月見佢換新電話

基本上都係好短視

去轉旅行講到要借錢借到周身債咁
係唔係奴隸係你自己話事

有幾個選擇

1. 中六合彩頭獎

前提係有能力嘅時候

對佢嚟講可能好正常

隔幾個月見佢換新電話

基本上都係好短視

咁梗係講緊量力而為啦.
唔係旅行呢件事有問題, 而係睇你點去....
娛樂亦唔一定要駛好多錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞