點解因塞車而遲到係員工責任?

198 回覆
1740 Like 38 Dislike
原來咁多人提早返工

後生唔搏等幾時

提早返工等於搏殺既話你都係浪費左後生
痴線 番工邊洗準時架
自己開鋪頭仔 有四五個員工
請果時已經講左話遲15分鐘內唔算遲到
遲超過15分鐘就ot補番
算唔算好老闆
返工要on duty
無得走雞
算唔算好老闆

問問個經理使唔使喺公司瞓埋,咁就一定唔會遲到啦
算唔算好老闆

不過真係好小會遲到啲員工 因為係門面鋪交更制 啲員工又玩得埋 遲到姐係玩上更啲人

你去見客個客遲到你點睇?
人地又問你洗唔洗係度過夜等你?
可能我自已有少少強逼症, 我真係會日日早半粒鐘返公司 (因為搭巴士) , 早左就食個早餐慢慢先開工

奴性

咁叫奴性

我都係咁 可以多少少時間做自己野或者預防突發野

呢啲個人習慣都奴性
我有理由相信佢係約人自己例遲嘅人

總之訓少30分鐘就係人哋錯
唔會諗下咩叫兩手準備
仲話提早出門口嘅人奴性無能力真係笑死人咩
我識得嘅大企業家,無一個唔會早到 從來唔見過會遲到

你鍾意早到係你既事
我鍾意準時到係我既事
唔撚好同我講咩預突發
突發得既就預唔撚倒

你平時預早半個鐘,突發既可以令你遲一個鐘,咁你係咪下次早個半鐘?條線定係邊?

落雨係咪又預多一個鐘塞車?三號波/紅雨又預早4點起身捕撚住部電視,6點鐘返到公司預防塞車?

成世人用撚左幾多時間去做呢d 無謂既事去預防突發事件
你鍾意咁做我好支持你,但唔該唔好講到人地唔鍾意係人地錯至得

拿,我就完全唔介意預早半個鐘甚至幾個鐘返工既。
不過呢啲野完全係相向,既然我要為確保準時返工預早時間。咁麻煩老細都係為左預防有突發野要我做預早返咁多時間放我工,確保我可以準時返到屋企。

吠兩聲黎聽下
一睇你就知係咩興趣都冇既廢人
得個空殻

乜對客都咁勇呀你
可能我自已有少少強逼症, 我真係會日日早半粒鐘返公司 (因為搭巴士) , 早左就食個早餐慢慢先開工

奴性

咁叫奴性

呢啲個人習慣都奴性

唔會諗下咩叫兩手準備

你鍾意早到係你既事
我鍾意準時到係我既事
唔撚好同我講咩預突發
突發得既就預唔撚倒

你平時預早半個鐘,突發既可以令你遲一個鐘,咁你係咪下次早個半鐘?條線定係邊?

落雨係咪又預多一個鐘塞車?三號波/紅雨又預早4點起身捕撚住部電視,6點鐘返到公司預防塞車?

不過呢啲野完全係相向,既然我要為確保準時返工預早時間。咁麻煩老細都係為左預防有突發野要我做預早返咁多時間放我工,確保我可以準時返到屋企。

吠兩聲黎聽下
得個空殻

關無興趣咩事? 你要我預早返,我唔可以要你預早放咩?

奴性

咁叫奴性

呢啲個人習慣都奴性

唔會諗下咩叫兩手準備

你鍾意早到係你既事
我鍾意準時到係我既事
唔撚好同我講咩預突發
突發得既就預唔撚倒

吠兩聲黎聽下
得個空殻

關無興趣咩事? 你要我預早返,我唔可以要你預早放咩?

都唔知有咩好嘈.
我既有一份工打工, 又自己開檔做老細.
打工既我, 每日做好自己DUTY, 老細唔屌, 我都係遲返, 9:30 我都係10點到公司, 放左工有urgent野, 我手頭上冇野做都會幫老細搞埋佢.
會遲就同老細單聲.

做老細既我, 下屬返工, 遲5-10分鐘唔影響我就OK. 個客屌係屌佢.

做人自己有自己既一套, 過得人過到自己咪算, 嘈黎有咩謂?

乜對客都咁勇呀你

你遲到就人地錯,人地遲到都係人地錯
姐係地鐵爆軚呢D特發野遲冇野好講
但係有人話紅隧塞所以遲唔係佢錯,第一日知紅隧塞?
講到尾係唔係奴隸唔係你老細話事
係唔係奴隸係你自己話事

你安於本份打份牛工,放工去行街睇戲返屋企打吓LOL,得閒放假去唱吓K
AL去下旅行, 你10幾20歲過退休生活咁。你實成世做奴隸架喎
當然如果你本身家景好,唔駛捱。的確可以提早過退休生活
但若果你無,咁係你自己不思進取。係香港就一定無運行架啦

你話work life balance? 如果你無一個幾十億身家嘅daddy
有幾個選擇

1. 中六合彩頭獎
2. 你老豆中六合彩頭獎
3. 你老母中六合彩頭獎
講到尾係唔係奴隸唔係你老細話事
係唔係奴隸係你自己話事

你安於本份打份牛工,放工去行街睇戲返屋企打吓LOL,得閒放假去唱吓K
AL去下旅行, 你10幾20歲過退休生活咁。你實成世做奴隸架喎
當然如果你本身家景好,唔駛捱。的確可以提早過退休生活
但若果你無,咁係你自己不思進取。係香港就一定無運行架啦

你話work life balance? 如果你無一個幾十億身家嘅daddy
有幾個選擇

1. 中六合彩頭獎
2. 你老豆中六合彩頭獎
3. 你老母中六合彩頭獎

Partially Agree with you.

乜對客都咁勇呀你

你遲到就人地錯,人地遲到都係人地錯
姐係地鐵爆軚呢D特發野遲冇野好講
但係有人話紅隧塞所以遲唔係佢錯,第一日知紅隧塞?

地鐵爆軚

傻仔而家同你講邊個對錯?
同你講緊遲到少少事都可以拎出嘈咋,ON 99

唔明有乜問題,點解咁多負皮
我搭巴士上早一兩班車,大概六點至六點半左右啦,真係早到成個鐘嘅話咪去附近啲茶樓食個早餐,預返三個字時間埋單慢慢行去開工囉,唔通次次都預到啲時間咁緊逼落車又要頻頻粕粕急步行返工作地點咩,搞到身水身汗為乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞