點解因塞車而遲到係員工責任?

198 回覆
1740 Like 38 Dislike
明明果個鐘數出門口搭果班車係會準時有突,但係如果塞車遲左,個經理就會問你點解唔早d出門口 預知未來啊而家?唔係講緊呢兩日打風

正評:塞車關我鬼事,本身唔會遲到
負評:最好要預埋每日都塞車,早半粒鐘到公司
之前公司如果有塞車新聞證明可以當無事發生

唔係塞得超勁果d都唔會上新聞啦
可能我自已有少少強逼症, 我真係會日日早半粒鐘返公司 (因為搭巴士) , 早左就食個早餐慢慢先開工

唔係塞得超勁果d都唔會上新聞啦

fb有塞車消息既page可以follow
就算唔係遲勁耐果d 都係啦
地鐵太多人等三四班都上唔到
唔通我又為左咁早多半個鐘出門口咩
我訓多陣唔好?
可能我自已有少少強逼症, 我真係會日日早半粒鐘返公司 (因為搭巴士) , 早左就食個早餐慢慢先開工

我都係,因為老師細細個就咁教我
就算唔係遲勁耐果d 都係啦
地鐵太多人等三四班都上唔到
唔通我又為左咁早多半個鐘出門口咩
我訓多陣唔好?

屌我為左唔撚俾條八婆扣人工 我依家真係早半個鐘返到公司

其實都係搭嗰班車
只係佢塞我就遲半個鐘 唔塞就早半個鐘
但我都預唔到佢幾時會塞 on99

奴性

奴性

咁叫奴性

我都係咁 可以多少少時間做自己野或者預防突發野
日日返工都早成九個字返到

我係奴才
搭港鐵囉
每人每日都有24小時
都係個句啦,OT無得補,遲到無得屌
我都係早半個鍾到,番到食早餐。塞既話就要食個快早餐

奴性

咁叫奴性

我都係咁 可以多少少時間做自己野或者預防突發野

我都唔明點解咁都叫奴性
早半個鐘都仲接受到
當食個早餐
睇公司文化 有啲老闆係可以俾遲少少
我試過早到返到公司食早餐玩手機 都俾人話快啲做野
但我仲未夠鐘嫁lo
所以我唔會早到公司
我早30-60 分鐘左右
最怕老細有咩突發事需要我

做邊行咁厲利
過紅隧既就會明幾戇鳩,本來二十分鐘車程一塞就玩到60分鐘,加上而加土瓜灣起地鐵雙行線得返單行線。大佬我街市上車普樂里落要搭個幾鐘都試過,公司條死八婆就搭地鐵返工係到阿支阿draw仲要罰錢屌你老母,地鐵壞車你又唔撚早啲出門口?
間間公司唔同,個個老闆都唔同。
日日都遲五至十分鐘就係你嘅問題
久唔久因為塞車所以遲,呀頭都唔會理
呢類post 永遠都有負皮

好撚on9
我提常早45分鐘返扮勤力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞