點解因塞車而遲到係員工責任?

198 回覆
1740 Like 38 Dislike
最撚憎係有批人自己鐘意預早,就問我點解唔預早d 輕鬆d,要日日搞到咁「忟」
唔撚係人人都鐘意係公司hea,我早到返到去完全唔覺得自己有hea,係公司既每一秒都係壓力

極度AGGER
屌我為左唔撚俾條八婆扣人工 我依家真係早半個鐘返到公司

其實都係搭嗰班車
只係佢塞我就遲半個鐘 唔塞就早半個鐘
但我都預唔到佢幾時會塞 on99

扣人工合法架?
大公司跟contract 遲到就係遲到
塞車時間自己就la 就錯左有預左比人鬧
總之遲到夠三次就有權出警告信 (hr / 腦細 執唔執行係另一點事)

唔好過咩 ot 無補水所以 遲到無得嘈
其實你一樣可以準時走
屌我為左唔撚俾條八婆扣人工 我依家真係早半個鐘返到公司

其實都係搭嗰班車
只係佢塞我就遲半個鐘 唔塞就早半個鐘
但我都預唔到佢幾時會塞 on99

扣人工合法架?

僱主只可在下列情況下扣除僱員的工資:
1. 僱員缺勤,但只能扣除實際缺勤時間的工資;
我日日都同一時間出門,話知返到去有無遲到
最多都係遲半個鐘,老闆都無出聲

利申 住大西北
可能我自已有少少強逼症, 我真係會日日早半粒鐘返公司 (因為搭巴士) , 早左就食個早餐慢慢先開工

奴性

咁叫奴性

我都係咁 可以多少少時間做自己野或者預防突發野

呢啲個人習慣都奴性
我有理由相信佢係約人自己例遲嘅人

總之訓少30分鐘就係人哋錯
唔會諗下咩叫兩手準備
仲話提早出門口嘅人奴性無能力真係笑死人咩
我識得嘅大企業家,無一個唔會早到 從來唔見過會遲到

你鍾意早到係你既事
我鍾意準時到係我既事
唔撚好同我講咩預突發
突發得既就預唔撚倒

你平時預早半個鐘,突發既可以令你遲一個鐘,咁你係咪下次早個半鐘?條線定係邊?

落雨係咪又預多一個鐘塞車?三號波/紅雨又預早4點起身捕撚住部電視,6點鐘返到公司預防塞車?

成世人用撚左幾多時間去做呢d 無謂既事去預防突發事件
你鍾意咁做我好支持你,但唔該唔好講到人地唔鍾意係人地錯至得
塞車咪話你有責任跟據路面情況早少少出門囉
資本家欺壓窮人
可能我自已有少少強逼症, 我真係會日日早半粒鐘返公司 (因為搭巴士) , 早左就食個早餐慢慢先開工

我都係,因為老師細細個就咁教我

塞多過半個鐘你就遲到
我公司冇咩要求 不過習慣影張相證明塞緊車比同事做證明

未瞓醒點撚知路面情況?
塞半個鐘又係塞,塞兩個鐘又係塞
我鳩知要塞幾耐喎
唔通日日早幾粒鐘出門
不如喺公司瞓埋啦
實唔撚會遲到
一有塞車拍片
我早30-60 分鐘左右
最怕老細有咩突發事需要我

做邊行咁厲利

所以點解港鐵咁多人搭 因為佢一死一定上新聞

未瞓醒點撚知路面情況?

總之就係打工仔既錯
大粒戈d唔係鬼佬就係華僑
例遲15分鐘都唔會有人出聲,
lunch hour早出遲返無人會理
但一定要過收工時間先可以拍卡閃
以前做過d腦細係香港/支那人既公司,真係慘過食屎

我都係,因為老師細細個就咁教我

塞多過半個鐘你就遲到

睇概率囉 如果三個月先塞人次多過半小時 而老闆又執到正 計你遲到 你就值得諗下轉唔轉工喇

奴性

咁叫奴性

呢啲個人習慣都奴性

唔會諗下咩叫兩手準備

你鍾意早到係你既事
我鍾意準時到係我既事
唔撚好同我講咩預突發
突發得既就預唔撚倒

你平時預早半個鐘,突發既可以令你遲一個鐘,咁你係咪下次早個半鐘?條線定係邊?

落雨係咪又預多一個鐘塞車?三號波/紅雨又預早4點起身捕撚住部電視,6點鐘返到公司預防塞車?

拿,我就完全唔介意預早半個鐘甚至幾個鐘返工既。
不過呢啲野完全係相向,既然我要為確保準時返工預早時間。咁麻煩老細都係為左預防有突發野要我做預早返咁多時間放我工,確保我可以準時返到屋企。
以前間西公司遲到幾分鐘就話要罰錢, 但係ot 又冇補假補錢

奴性

咁叫奴性

呢啲個人習慣都奴性

唔會諗下咩叫兩手準備

你鍾意早到係你既事
我鍾意準時到係我既事
唔撚好同我講咩預突發
突發得既就預唔撚倒

頂 我想比正皮 禁錯左
其實大型塞車、死地鐵遲到真係唔應該怪
只係如果人地同區次次遇到相同事情都無遲
對兩個同事印象點都有分別
屌你老母啲老屎忽on99

唔好話平日遲到

琴日打風,落波後要番工

1710落波,兩粒鐘番到就ok

我1900先番到

啲撚樣都眼超超咁撚樣

你早番係您on9 咋
其實大型塞車、死地鐵遲到真係唔應該怪
只係如果人地同區次次遇到相同事情都無遲
對兩個同事印象點都有分別

呢d 亦都係香港返工on9 既地方
評論一個人既能力唔係睇佢做唔做倒野
係睇佢係公司坐幾耐
日日就有班人係公司坐足成日hea,根本無效率可言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞