點解因塞車而遲到係員工責任?

198 回覆
1740 Like 38 Dislike
你問佢我準時返到黎我就準時clock off 得唔得先?
唔得就收皮

奴性

咁叫奴性

我都係咁 可以多少少時間做自己野或者預防突發野

呢啲個人習慣都奴性
我有理由相信佢係約人自己例遲嘅人

總之訓少30分鐘就係人哋錯
唔會諗下咩叫兩手準備
仲話提早出門口嘅人奴性無能力真係笑死人咩
我識得嘅大企業家,無一個唔會早到 從來唔見過會遲到

唔撚好意思呀!我打工仔黎咋!唔撚係大企業家呀

大企業家 連登仔幫老細諗埋

講真 你唔幫老細諗埋 你咪永遠做底層打工仔囉
到時唔好怨話個社會恰鳩你

仲咁大聲理直氣壯講出黎

你咪笑,咪得閒上連登屌下老細,酸下啲上位同事
咁咪過下日子囉
唔得就收皮

得,合情合法
超過合同訂嘅工時唔比你放工你可以去告鳩個老細
唔得就收皮

得,合情合法

又邊條例咁講
唔得就收皮

得,合情合法

又邊條例咁講

你簽合同會有寫你每日或每週或每月 總工時有幾多
老細要求你工作超過合同寫嘅工時你可以告鳩佢

當然如果合同有註明有機會會要OT之類嘅條文
你就冇計
但你簽得即係你本身都同意個條件
我早30-60 分鐘左右
最怕老細有咩突發事需要我

你返左工未 未到返工時間有突發事又點?你呢下真係奴性啦
OT 個時又同你講出黎做嘢唔好計較咁多
我既要求好簡單
就係9點半同準時坐係會議室開會
連咁簡單既野都做唔到
你點趕deadline?
我點俾野你做
Bababa

你老母
可能我自已有少少強逼症, 我真係會日日早半粒鐘返公司 (因為搭巴士) , 早左就食個早餐慢慢先開工

奴性

我覺得自已真係有少少強逼症...
一覺得就來遲到就會開始好緊張, 同個人開始燥底
我既要求好簡單
連咁簡單既野都做唔到
我點俾野你做
Bababa

你老母

同校長一樣咁閪

校:做咩遲到?
我:地鐵有人跳軌延誤
校:我唔理咩理由,即係籍口,你預早D出門口就可以避免呢D情況,我只係想見到你地準時返到姐,咁簡單都做唔到?

我:我係咪會知道有人跳軌所以特登揀呢班延誤車黎坐然後返黎罰企唔上堂?

跟住我比人記左個小個定缺點 屌佢老母閪,明明自己係閪人又唔撚認
其實大型塞車、死地鐵遲到真係唔應該怪
只係如果人地同區次次遇到相同事情都無遲
對兩個同事印象點都有分別

呢d 亦都係香港返工on9 既地方
評論一個人既能力唔係睇佢做唔做倒野
係睇佢係公司坐幾耐
日日就有班人係公司坐足成日hea,根本無效率可言

咁未睇下你幾重要幾做得野幾打得囉 如果真係咁重要咁做得野都唔敢出聲話你遲啦
最怕係d自以為自己好重要好做得野果d咋

呢個真, 以前有個舊同事日日例遲半粒鐘都冇野
其實大型塞車、死地鐵遲到真係唔應該怪
只係如果人地同區次次遇到相同事情都無遲
對兩個同事印象點都有分別

呢d 亦都係香港返工on9 既地方
評論一個人既能力唔係睇佢做唔做倒野
係睇佢係公司坐幾耐
日日就有班人係公司坐足成日hea,根本無效率可言

咁未睇下你幾重要幾做得野幾打得囉 如果真係咁重要咁做得野都唔敢出聲話你遲啦
最怕係d自以為自己好重要好做得野果d咋

呢個真, 以前有個舊同事日日例遲半粒鐘都冇野

我呢邊d人例遲15mins,塞車遲一個鐘都試過
人地要求你準時返 好合理
我地要求準時放 就冇天理
上一份工 基本上住係公司 做到隻狗咁
無收工自然唔會遲到
準時9點返到先落去買早餐,食到10點先開工
利申大陸腦細
正評
我既要求好簡單
連咁簡單既野都做唔到
我點俾野你做
Bababa

你老母

同校長一樣咁閪

校:做咩遲到?
我:地鐵有人跳軌延誤
校:我唔理咩理由,即係籍口,你預早D出門口就可以避免呢D情況,我只係想見到你地準時返到姐,咁簡單都做唔到?

我:我係咪會知道有人跳軌所以特登揀呢班延誤車黎坐然後返黎罰企唔上堂?

跟住我比人記左個小個定缺點 屌佢老母閪,明明自己係閪人又唔撚認

學校呢啲on9野 通常都會比我同我老母 一齊屌到個老師認錯
我自知自己住得遠 日日早半個鐘 預左比人話奴性
如果住得遠塞車乃兵家常事唔通你又日日預到咁趕咩
絕大多數遲到唔多唔少都關員工事
當然你話塞左九個字一粒鐘既大事就好難怪你 但你係絕對有責任減少自己遲到既機會
不過上黎講 盡責少少就肯定比人話奴工 一定要hea住搵4 50k先係連登仔
我對上間公司只要搵到塞車消息就唔當遲到,通常每朝毒果都有塞車既即時新聞。
多數早一粒鐘番去覆下啲email💻📧,都撳下鍵盤無乜所謂。
我自知自己住得遠 日日早半個鐘 預左比人話奴性
如果住得遠塞車乃兵家常事唔通你又日日預到咁趕咩
絕大多數遲到唔多唔少都關員工事
當然你話塞左九個字一粒鐘既大事就好難怪你 但你係絕對有責任減少自己遲到既機會
不過上黎講 盡責少少就肯定比人話奴工 一定要hea住搵4 50k先係連登仔

唔駛理嗰啲垃圾
自己無本事 本"pair" 既人係咁
話下你奴才咪拎返少少自尊 覺得自己都唔係咁失敗
我前公司對遲到方面好寬鬆
遲到過某個次數就罰錢落福利基金
你證明到因事故而遲到可以當你無遲到
而家公司直程同經理講聲就無問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞