油渣車行$0.4-$0.5 ,汽油行$1.5 -$2,hybrid 行$0.8-$1

241 回覆
1 Like 6 Dislike
有冇人揸corolla touring hybrid
有啲場得 有啲唔得
開足冷氣5L 100公里日日都做到,屯門去將軍澳,後半段重可以劈下,我成日都可以21KM/L...6年車清碳前定速100左右,我都做到25KM/L

柴油車就係咁爽,以前3000cc 開個冷氣就覺得冇左d 馬力,但柴油開冷氣唔會扣range,唔會扣馬力

X1 51L 油缸我去到800就入油,怕用得太盡冇油浸住油泵做冷卻,多數都係入47L左右

點睇?
前期著燈打爆 32L
香港都巿路,行停行停應該係啱電車發展

屌佢老尾去歐洲自駕,本身油車行長途好有駕駛感,freeway 碌住去

後尾換左㗎電車比我,行長途勁快放曬電
換快叉站所謂快叉都晒我半個鐘樓上
C仔油缸點會咁細呀,起碼有65L
都話前期 呃你做乜
2014年 W205 C220 Bluetec
我都廢事貼相
貼完佢又話你無開冷氣
100% highway+落斜
唔踩油 慢溜
講左又唔信
你陪我地去入油 入65L
多左你即場飲
唔係65L 係66L
油站見到柴油價格貴石油
拎一程半程黎計?
咁叻得唔得架
貼你就貼啦,但唔好學上面條on9,貼單程咁撚on9喎
其實人地每日routine係咁上下, 點解一程半程唔可以計

而家平過6蚊一升 當佢6蚊
5.6*$6 = $33.6/100km = $0.34/km < $0.4/km
你都做唔到5L 啦
講到尾我從來冇話油渣貴,我係講緊個真實里程根本冇乜可能5L ,我自己都own 3部油渣貨車,唔通我會唔合油渣幾錢咩
咁耐都係得一條友po 相做到
油vs電,唔放叉電所用時間成本?
除屋企有私人充電外,其他人會:
1. 商場: 叉電、出停車場、等(中間要計時、消費)、落停車場、轉位
2. 非商場: 叉電、出停車場、等、落停車場、出車
3. 自己屋宛: 叉電、返屋企、計時、落停車場、轉位

呢啲時間、同中間消費,其實計埋就知多咗幾多野要兼顧,已經唔係1km比幾多錢油/電嘅問題

仲有一班電車車主依家無乜講嘅二手車價西冧嘅事實,一來新車平,二來二手買家又要諗過幾耐換大電

以為揸電車係慳,笑話嚟
話環保果啲,問下自己條軚嘅耗損先啦
想出呢架 師兄揸緊?
2000turbo 都係$1.8左右啫。舊車4速自動就差啲
Model y 100蚊日泊 免費差滿
$0-0.3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞