油渣車行$0.4-$0.5 ,汽油行$1.5 -$2,hybrid 行$0.8-$1

241 回覆
1 Like 6 Dislike
本身揸電車,有free sc
最後覺得叉電太哂時間換返hybrid
公司車通常都有公司油卡,錢銀交易唔過司機手
我見過司機係自己入油claim
師兄而家揸邊架,幾錢1公里左右
電車 $0 自己電位 太陽能發電
2.0 純油 MPV 行緊$1.8
到呢個年代仲講緊 HKD / km, 係咪傻架
km / litre 先有得比較
真實用家 can confirm gasoline 同 hybrid
不過要車仔先做到
8.5 L/ 100KM(正常ish), 5.5 L/100KM (大腳)
大腳慳油d
勁呀
8.5 1500cc 油車仔
渣緊 prius 3代 6.1L/100km, 22萬公里未換過電,7成市區3成高速,18寸軨,如果原裝軨應該仲慳
大牛龜 3000cc supercharged 汽油
~14l/100km

一缸500幾公里
見到粒數都肉赤
行高速多咪得
$0
公司充電

不過就算$3度,都係$0.375
豐田2.5 hybrid, 1-1.2左右
以前3.0T 直6 15~16L/100km
而家4.0T V8 都係16~17L/100km
清,你講得係冇錯既
所謂感駛感,講到尾都係睇人
冇標準答案,覺得好渣咪好揸,唔好揸咪唔好揸
同你一樣但係1800cc 都要$1.3~$1.4
點做到
問心個句,電車係絕對適合香港既
如果我唔係住係香港
唔好話英美加,係大陸/台灣住既
都一定係會揸油車
始終方便太多,油又唔貴,續航又長
同埋road trip,出出入入大城市
入油最多咪5分鐘搞掂
唔通真係貪佢新穎同埋環保咩
計1L行幾多會唔會準啲
因為香港政府淨係想對私用私家車收税,所有要將商用車輛同私用車輛嘅燃油分開,喺外國私家車入油渣同氣係好普遍。
真,油車唔係200匹又turbo又棍真係揸電車重好位
起埋一踩就有
我大大腳揸 1.2-1.3左右
1L大約 13km左右
2.5 NA L4 + AT (not CVT) + 19’ F1A5

除咗6、8缸,唔明點樣可以揸到$2
即係1L連8km都行唔到
之前日本租部RAV4 2.0 NA 細鈴
行山路都可以做到17km/L
公司張卡減7個幾
再上carousell買油券
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞