油渣車行$0.4-$0.5 ,汽油行$1.5 -$2,hybrid 行$0.8-$1

241 回覆
1 Like 6 Dislike
唔係話唔好 但我會比較想確保係行到埋去就有得叉
唔洗輪唔洗等嘅情況先會想換電車
已經唔講私家位 唔係個個屋企公司有公家位叉電
即使買車呢一刻唔洗排但唔確保過咗一頭半個月同位置多咗一堆電車車主變咗要輪街症
當然 都可以話去supercharge俾錢咪得咪多數唔洗排
但又可以唔係自己順路要特登去
而家我直頭屋企停車場出閘前面同轉個彎都已經計埋有三間油站 本身唔存在要兜去油站入油嘅情況
電話條叉電線係私人點一樣, 個個都用過電充插頭, 掂完個插頭要洗手抹手煩丫

去油站有人服待, 唔洗落車喎. 唔好咩?
我架1300法拉雀都係1.25
因為的士唔想交稅畀政府
油渣320d都係0.6
入倉仲要0.4
吹緊風supercharge 充電位要限時, 差一段時間要返轉頭駕走, 咁咪仲煩
hybrid 始終多隻香爐多隻鬼
應該話冇mpv車型,冇趟門車身又矮,老人家上落搞唔掂
我日行70km 真係貴過坐車 但舒服啲囉
Hybrid 係大電,同abs pump姐,其他嘢好少壞
揸1500 cc 話電車無癮個啲都on9
啱,正如電車一樣,T 車同EQE, BMW iX, 同大陸電車,用電都差得遠
supercharge 不嬲都限時

中叉就睇公司
1500cc 都睇咩波箱
AT 同棍仔都ok

CVT 同電車一撚樣無癮
普通返放工代步,油錢都唔係最大支出,如果每個月差幾百蚊咁大影響,不如搭uber算啦,起碼唔洗煩泊車
咁又點揸緊2.0T
踩落去有力就得,話知佢幾多油錢
332cc $0.7
150cc $0.4
當然睇你揸乜車,返工放工日日揸先要計。

Weekend driver 先無所謂
4400cc,4.5/km,從來唔會就住去踩,燈位一起步即刻彈出去
其實以廣泛性睇我都覺得hybrid先係出路,只係香港地方細天氣凍極有限,除咗充街電要爭同嘥時間(自己有位另計),其他揸電車嘅缺點未凸顯到出嚟,而且我覺得電車報廢快過油車,舊電壞/變弱D人都買過架未必會俾錢整,造出嚟嘅垃圾唔見得少於電車,當然話咩環保所以油轉電都係口號式,無幾多真係有心
唔少喇, 十年車行十萬公里, 已經比連登仔話粗咪
Model X 冇趟門
咁你拎二手同新車邊有得比呀

如果買新車叫你廿幾個出部混能雀你又肯唔肯先
Model X 應該比啲老人家屌撚㺫2046
俾錢去supercharge嘅都要幾百蚊一個月啦,同混能比差唔得幾多,除非uber咁粗咪就冇嘢好講。渣緊09年 prius 3 22萬公里都未換大電abs泵,日日渣又定期換水換油其實好襟用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞