油渣車行$0.4-$0.5 ,汽油行$1.5 -$2,hybrid 行$0.8-$1

241 回覆
1 Like 6 Dislike
同你一樣公司卡減7個幾+300送50油劵

巴打揸咩車? 唔通因為我果架係turbo 偈所以大食d (己經多數行高速)
都唔知啲人係咪入埋啲中字頭俄羅斯油
搞到部車壞晒
其實電車係適合一個油價貴到離譜既地方
唔淨指香港,仼何一個地方
佢地係鍾意做汽車技工 而唔係揸車
呢個數用緊牌價係幾多黎計包唔包油卡折扣

用km/L或者L/100km講仲好啦
細Mazda 純油NA
新界出市區行高速兼全程頭尾無咩燈
同埋凌晨時間很得多,少che

不過如果嗰排要去埋啲人旺角,灣仔區塞車就做唔到
咩叫惡聽?
我就覺得人既時間成本先係最貴。 本來用車主要係為左慳返路程時間。

電車變咗又要用返多啲時間搞充電,搵位充電,又要等, 又要自己插電,插喉 ….邊有咁多時間,又搞污糟隻手

輕輕鬆鬆去入油唔好咩? 打個電話入完,乾手淨腳
Sienta hybrid 咋話
自己架電車 $0
市區定高速多都差好遠啦
應該係講緊octane
住市區其實同hybrid 比除非真係好粗咪,如果普通腳車一日唔過60公里電車唔平得幾多,最貴其實係停車場,除非住村屋有自己電自己泊位咁就唔同講法
3.5 NA 車$2.3-2.5/km就算假日車都覺得貴
就黎頂唔順買tesla
如果用二手油車同一手電車比車價既話
冇意思啦
電車一年閒閒地慳返皮幾野油錢
其實點係都難比較
唔係行得多嘅話 油錢+保養分分鐘都仲平過供部新電車
如果計完數都依然平過供部新但都要換嘅話究竟係點樣慳咗錢
其實係

保險電車貴
牌費電車平

保養電車平
車價電車貴(講緊比較二手油車)

時間上電車又曬時間啲
泊車要泊電位又通常貴啲

利申窮撚仲揸緊十年Camry但想換Polestar
奈何一時攞唔出四十萬出黎買車
我覺得我一般人(非汽車愛好者),都係concern 車價同平時開支(主要係油錢,停車場就電車同油車一樣)

我都係寧願10雞買部二手混能,油錢一個月$1000左右

當然以上係我的用法
月揸1000 公里咁少
屋企公司叉未得囉 你部iphone會唔會專登拎出街叉完先返屋企?
我油站都唔洗去幾年
就係經歷過早期IPHONE 得半日電要度度乞電既日子,先唔會考慮電車... 諗起都煩, 太大心理壓力.

上落車都要掂個插頭, 唔覺得會搞污糟隻手咩, 落完雨手濕濕更加唔想掂. 搞到好似去到邊都要入錶咁, 搞一輪先走到. 而家仲話啲充電位要限時, 差滿要移開駕車, 煩到嘔. 根本成個社會都未諗好啲電車點運作, 一時一樣. 唔想浪費時間做白老鼠.

好多時真係好忙, 油車只係鎖車走人輕鬆好多. 電車留返俾啲太閒既人玩算, 正正經經做野用返油車算.
揸T車 要搞啲乜 同你電話插條叉電線一樣咋喎
個蓋又識自動彈開 信用卡自動收錢
你落後幾多個世代
石油氣 ~$0.4
T車冇7人,有7人嘅又冇supercharge,國產電車續航力要預得公佈數字嘅6成
model x
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞