油渣車行$0.4-$0.5 ,汽油行$1.5 -$2,hybrid 行$0.8-$1

241 回覆
1 Like 6 Dislike
所以我都諗緊二手油車定全新混能好
當每星期渣三四日 返工都只係來回3-40km
唔係啦
我都想出
其實如果自己屋企有13amp蘇位
圍返大約其實要幾錢一kWh 電?
唔洗啦 你牌價入油咩
最懶嘅能源大法都$16
8km/L 先$2
其實無乜行別,一日30-40km,講真二手買返黎揸幾年咪又係換車
混能少啲款同高咪啲
油就多啲款,同埋有歐洲車揀
如果老婆有份睇,比佢揀啦,唔洗煩
二手車,都係揀啲1-5年內,一來你放出去仲有價,二來內籠無話時光倒流
睇你budget,二手就預要少執同埋維修
揀低咪好過揀賣價平
日本車就冷氣好啲
能源大法冇咗好耐啦,計$18就差唔多,唔係個個都有啲乜卡特別折扣。當10km/L 啦,下下就住仲揸咩車
未必, 隔離po好多車主話freed冷氣唔夠凍
係因為中排冇冷氣
行高速定市區多
駕駛習慣
架車精唔精神
幾多人坐多
會唔會煲車
即使一樣2000CC車油價都可以差好遠
一缸油計
自己2000CC車正常揸7-7.5L 100KM
細腳開ECO多高速平均5.5L 100KM都試過
其他仲平喎
而家連啲廢老都識-$10
除非你下下full load啫
普通車點都有10km/L
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞