[親子樂]無職轉生~到了異世界就拿出真本事~第二季下半 (4)

1001 回覆
17 Like 2 Dislike
Roxy咁嗲嘅咩
上季都唔覺
如果改自己英文名做rudy
就可以享受到愛衣叫自己名
唔知會唔會好似 其他作品咁有動畫XM4 / XM5
仲有ロキシー開機聲

[親子樂]無職轉生~到了異世界就拿出真本事~第二季下半 (4)
https://lih.kg/CrvrBnX
#311 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

呢度解析咗
上季係對住個細路,今季係白馬王子
如果有下季可能都要臨尾一兩集先出到
第二季前半係中堅冒險者篇 學園篇前+後
後半係新婚篇 妹妹篇 迷宮篇
新婚篇同妹妹篇算係飛得快先做到6集迷宮篇
下2篇飛快少少應該都冇咩大問題
但之後嗰篇唔知6集會唔會太趕
btw 我講咁多其實都係想知有第3季消息未
利申紅毛黨

想睇諾倫版
買figure送game嘅野
下次幻想 要幻想埋單身
搬屋 炸魔王嗰到有
其他位都唔值得用
神一直對男女關係好多憧憬
第一季同麗潔嘅對話都反映咗唔少佢嘅想法
包括上面大把ff喺地下城迷宮邂逅靚仔嘅screen cap
佢唔嗲純粹搵唔到啱嘅對象啫
同埋都冇可能嗲當時仲得3-5歲嘅魯迪啦
依家仔大十八變就唔同講法
得罪講句,睇TRAILER 都覺得悶,就算係FANS 都冇興趣玩
好鍾意入嚟睇花式劇透
白:全場人都持續幫佢助攻,又落藥又乜
鋪排唔自然,以為自己gay 又突然裸體相認+結埋婚

紅:感情線最自然,最多話佢食人隻豬

藍:
紅毛唔傷害rudy,rudy點去大學重遇白毛
花式劇透係人神得意技
原來你就係人神
唔怪得
我睇個陣見到有spoiler仲唔明點解都咁多負評
真係 以為自己好隱喻
Dllm 傻嘅都知咩事啦
不如大家討論下其他野,洗走啲劇透好過啦

樓上咁樣覆咪即係越描越黑,唔劇透都變劇透,唔覆好過啦
係囉,話人講XX節自己又講比佢講兩講我都明埋
上季定前季松岡轉生做豬果套
無職第21集補充,建議動畫黨對樓主用追故mode

劇透死全家

首先想講下番外篇

救出洛琪希之後,保羅同盧迪去行街,一路傾下閒計,傾下女人咁。

突然間!盧迪聞到一陣香味。同老豆講:等陣!聞唔聞到好香?
保羅:???同你講,女人嘅香味大多數都係靠化妝⋯⋯
盧迪:唔係呢啲,真係有陣食物香味
保羅:???(開始一齊聞),真係有陣香味喎⋯⋯

就係咁兩父子揾到一檔好似好好食嘅燒餅,睇住呢種充滿異國風情嘅食物

保羅率先提議:盧迪,不如我哋一人一半?
盧迪:莉莉雅會煮飯喎⋯⋯不了
保羅:男人老狗,唔係食多餐都做唔到下話?
盧迪:Challenge accepted

如是者,兩人就食咗一份燒餅,個餅比想像中大份,就算一半都好飽。然後兩個人翻到陣地,面對莉莉雅嘅豐富晚餐,二人見識到咩叫地獄⋯⋯

1. 建議大家可以睇埋廣播劇part 1,主要講迷宮探索同營救洛琪希

2. 小說同動畫都係盧迪突然:我感覺到神!!!然後打爆牆直衝洛琪希。
廣播劇有特登補充:盧迪全隊一齊行晒成個三層都冇發現,盧迪突然醒起「瘋狂骷髏」識用土魔術架喎,會唔會係佢整咗土牆出來混淆視聽?就係咁盧迪開始揾唔合理嘅地形,然後「感覺到神」,再打爆牆去救人

3. 救出神之後,神帶住憧憬嘅眼神問盧迪:「呢,你啱啱救我果個魔術莫非就係水帝級魔術『絕對零度』?」
然後塔爾韓德就話:「冇,只係你都識用嘅『冰霜新星』,不過威力大啲姐。」
洛琪希:「???」

4. 盧迪救洛琪希果時唔小心將基斯都冰凍埋

5. 塔爾韓德都喺心裡面讚嘆盧迪,原來個𡃁仔為咗顧及隊友一直都冇全力施法,儘管係咁,每次開技嘅精度同威力都超級好,絕對唔會誤傷隊友,不愧係洛琪希嘅弟子嗎。

6. 呢個迷宮有2部份,前3層係方陣蟻嘅巢穴,後3層係轉移魔法陣遺跡。會有咁嘅構造係有歷史原因的。

7. 承上,首先要講迷宮都巿「拉龐」嘅由來:北神二世好耐之前斬殺咗一隻「貝爾摩斯」,而且唔係普通貝爾摩斯,更加係「貝爾摩斯王」,總之就特別大隻,留低嘅屍體吸引咗大量方陣蟻來啃食,同時喺附近築巢,啲蟻挖下挖下,咁啱挖開咗轉移魔法陣嘅遺跡,喺濃厚嘅魔力影響下,成個巢穴連遺跡都被轉化為「迷宮」;
因為啲蟻周圍亂挖,所以除咗「轉移迷宮」,仲有好多大大小小嘅迷宮喺附近,於是就有越來越多冒險者聚集喺「貝爾摩斯王」嘅屍體附近建立據點去打迷宮,經過咁長時間,屍體腐爛風化到得翻棚骨,只留低都巿「拉龐」。

8. 動畫組將全組出去買裝備嘅劇情改咗做盧迪同洛琪希拍拖(成個製作組都係洛神教

9. 麗潔用2粒魔力結晶買到放衝擊波嘅劍

10. 盧迪一直唔明麗潔邊度來咁多魔力結晶⋯⋯

11. 保羅2把劍,1把係由細用到大嘅長劍;另一把係早排喺拉龐買的,特點係切硬怪就好勁,切軟怪好廢。
攤檔小販見把刀連肉乾都切唔開就當爛鐵咁平賣。路過嘅保羅咁啱諗起以前睇過本小說就係描述呢把劍,於是即刻買落來。
呢個就係保羅可以一刀劈開鎧甲型魔物嘅關鍵裝備。

12. 保羅有個設定:佢好鍾意睇書。記唔記得以前屋企有5本書,全部都係保羅收藏品來。所以讀多啲書係真係有用

13. 講2把劍個位原本保羅係同盧迪一齊痾尿,順便men’s talk 。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞