名廠鏡片代理試壓,禁止深圳眼鏡鋪向港人宣傳平靚正鏡片!

451 回覆
29 Like 163 Dislike
真, 香港總有好既鋪亦有黑店,
我做過有垃圾老闆會同客講hoya同swisscoat一樣, cls
亦做過良心鋪, 專業行先

講真, 先唔講驗眼, 大陸係平好多, 做爛市,
但細分香港同大陸配有咩分別, 呢到大把人唔會理唔會聽
咁有咩分別?
你香港五六千配zeiss漸進
可能你會話大陸配都係2000,3000
我唔會話冇可能, 一模一樣都有可能,
但配完係唔係同grade, 會唔會錯高, 錯度數, 又可能係老翻, 都唔出奇
睇你好唔好彩同識唔識分
所以北上消費要先睇小紅書
一般去連鎖店,就跟公司規矩計價錢,有冇promo咁。
即使咁,都大把師奶廢老成日問有冇得平d,有冇野送,街市買餸咁,生意差講真打個9折絕對唔岀奇,甚至可能佢配開1.74,呢家係到兼貴,問有冇得平,你叫佢用厚一級,咁樣算唔算還價?

至於私人鋪,好多時都對餐牌打折,85折講到8折,再講到75折咁
個coat都未必同啦..
同埋長期有班人,尤其廢老,醫療券配開漸進,反正政府錢,三四千蚊買對好少少嘅,乜冇感覺。
然後過幾年返大陸配,求其比對垃圾鏡佢幾舊水,咁本身佢隻眼又唔係好,可能又真係feel唔到有乜太分到。
但價錢佢就會覺得大陸平好多,然後就會不停周圍吹噓大陸好平。

比個例子你,個老人家10000蚊買部iphone 15pro max,但剩係用黎whatsapp。
然後返大陸買部iphone se,然後話大陸買iphone平好多,大家功能差唔多。另一方面,果部iphone其實係咪真係iphone,就又另一個問題..
我唔反對消費前做下research,我覺得係啱的。但要識得區分邊d係盲撐同打手
用你個例子

班廢老用貴野根本就係浪費政府資源

佢地用平野先至係合適既選擇
當年話唔用國貨
如今竟然
惠州鏡都補分級數嘅
一般市民/長者心態,醫療券係已經俾咗落長者户口,唔用就蝕俾政府,「我以前返工交咗咁多税,我應得嘅」,「我用咗佢好過留俾政府拎去燒煙花」。

而仔女角度,長者眼鏡已經唔好,想盡量對老人家好d,貴少少唔緊要,清d又好,薄d輕d又好,當盡下孝心

咁sales角度,你唔介意俾多d錢,買好少少嘅,我梗係開大d張單

但個廢老就係用乜鳩都話一樣….
用家Feel唔到分別,使撚買貴野咩。
成件事根本好簡單,無論大陸定香港,總有黑店總有良心店。作為消費者,睇你識唔識揾好嘅鋪啫..

有人信自己,或者信大陸,而大陸又真係平d,所以返大陸配。
有人唔信大陸,相信香港專業d,或者方便d,願意俾多d錢係香港買咁解
大陸係香港價錢三分一

我返大陸買三次,先等於香港一次既價錢

如果三次都買到假野,抵自己死啦
屌,平時去到配佢講完幾錢就比錢
下次去配,又試下問有無得再折先
有骨氣果班去晒英國加拿大,做倉、做收銀、做外賣仔啦
擺明呃遊客啦

當然最終無要到Zeiss
既然你講邏輯 我就同你講吓邏輯啦

屌你老母個臭化閪假膠收撚皮啦你老母閪冇乜創意又要學人吠成隻戇鳩仔咁撚樣出嚟比人笑唔撚面黃呀你
親戚上星期係東門配左副無框眼鏡
埋單千9蚊人仔
蔡司鏡片
佢本身近視深要做超薄 同埋散光深 要訂製鏡片
呢個價其實合唔合理 定已經比人當水魚劏左

如果香港配番呢個spec大概需要幾錢?
無左蔡司 你又估你間鋪挨得住咩
啲廠唔係傻架 你地只會繼續硬食其他廠既條件咋
唔好講到自己有得揀先架
蔡司鏡係大陸有幾款
都唔知你配邊隻

有打3折既話 點都平過香港
番大陸配 記住要佢拎番個包裝袋
可以查番你塊鏡資料 睇下係咪假野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞