名廠鏡片代理試壓,禁止深圳眼鏡鋪向港人宣傳平靚正鏡片!

451 回覆
29 Like 163 Dislike
其實北上消費係唔會逆轉

價錢係主因

中國同時都進步緊

最重要既係,香港所有商家佬都賺太盡。
冇技能㗎
反正都係一鏡二鏡邊塊清啲
邊塊清咪加邊塊囉
弱智都識
zeiss係香港賣一般如果跟餐牌,冇賺一倍,因為返黎都好貴。其他牌子就難講。
除非做果間鋪俾較grand,跑數第一,客人唔還價,否則都唔想特別賣蔡司。
又唔係特別好交客,水位又唔多(雖然係公司錢..),個客講起價黎走戔位又唔多

btw,我敢肯定呢到實有ching聽完又會唔順超,唔啱聽就由佢
真,所以我地做鋪都唔多想sell蔡司。
唔係特別好交客,水位唔多唔平得幾多然後個客又煩又話返大陸配平,萬一有事claim zeiss個行街態度又串。

行內嘅好多都咁諗,蔡司鐘意係大陸賣咁平搶大陸生意咪由佢
咁要我講都係zeiss嘅
roden呢d野之前88玩到半價,心照啦
機唔準,俾optom參考only。絕對可以好大誤差,尤其小朋友同老人家。
驗眼如果你指驗度數,本身唔難。當然會有個別例子落藥水放曈驗會好d啦!如果個視光師有良心(醒目),見有咁嘅情況,正常都會同你講建議落藥水再認真驗下。至於poly, pv果d當然有得驗啦!普通眼鏡鋪就一dd
大陸有學識班人不嬲都特登落嚟香港見香港視光師同配眼鏡
不過香港特別係連登班窮酸蟻民中意上去, 咪由佢哋戴壞眼
都係果句,眼鏡鋪,剩係講zeiss,真心返黎貴,賺得少,風險高,不如賣其他牌子,水位反而多d

另外,我可以咁講你知,請視光師人工唔平,租金唔平,純講價錢真係冇得鬥,唔止眼鏡,賣乜都係
係呀。

所以而家香港個市況咪咁

一河之隔。平一截。點解唔去?
on9 鐘意做香港水魚無人會理你 唔好出黎7

大家貨都係一樣
咁眼鏡我又覺得唔同嘅,
如果你有度數,我都覺得ok,不過只限stock鏡。

如果想驗埋眼,尤其小朋友or老人家配漸進,就唔好啦..
得閒都會見到d客中伏
老人應該去NGO免費驗,之後拎住度數去配
你中意買假貨都無人會理你
唔好衝出嚟柒ok?
比人屌到開花都仲要出黎7 水魚係咁
只可以講,zeiss係深圳係有正貨,但老翻都一定有,因為我見過

信唔信係正貨,人地係咪俾正貨你,呢d睇你邊到買咯,總有良心商家同黑心商家。
泰國造鏡
香港火炭工場車邊裝架
請問exactly邊一個工序喺大陸?
你當連登係個世界? 定當班社會垃圾講嘅嘢係啱?
雖然你好明顯係社會垃圾嘅一員
以一個戴左十幾廿年既成年人黎講,其實機+字應該都好快驗到?放曈係唔係小朋友作用大啲?養和驗完見醫生有時櫈都未坐穩就….
貨源一樣其實唔係假野
三間大陸都有廠
Hoya廣州
Essilor/Nikon 上海
無必要假
做出黎其實成本差唔遠,都係睇層coating
佢地最鐘意就係死唔去驗眼配眼鏡,坐輪椅或者拎住拐杖,然後俾d仔女哄+逼佢去眼鏡舖,成大班人咁。然後就話要用醫療卷,然後話佢知,只可以用2000蚊配眼鏡。
當你想講解時,發現老人家耳仔唔好,然後佢d仔女就同你講,要講大聲d。然後你好努力想講解俾老人家聽,佢就同你不停爭論唔想補錢嘅問題,之後d仔女就會同你講,補錢佢地會俾,哄到老人家肯配就得
成蟲:支那人係要管
https://www.instagram.com/p/Cuam_bUohpU/

吹大d
你過嚟英國同我食撚咗對鏡佢
不嬲香港買嘅係個信譽, 你唔明就無得好講
仲有視光師專業, 售後跟進等等
同你睇醫生睇牙做體檢上大陸睇一樣, 你覺得一樣嘅咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞