有無人2老係有做肌肉訓練

171 回覆
265 Like 3 Dislike
如果我幫老人家安排,我會建議佢哋一星期操三至四次,令到每組肌肉有足一星期休息
所以老人家耍太極係好好既全身運動
其實未必,老人家最缺乏嘅其實係爆發力,有時唔小心kick到/跣腳,可以快速幫個人攞返平衝靠嘅係爆發力,練太極果啲係訓練唔到呢啲。重未計重訓可以提升骨嘅密度,就算真係跌親都冇咁傷。
食多啲中藥死快啲
我老母一星期舉5日,當返工,siu4
係咪有口服?
同埋點樣check自己有冇過低
有,老豆今年60玩左40年gym, 佢而家仲squat到160kg,做5下,cls 老媽子因為老豆結左婚後都有操,之後生過兩次cancer,頂得到,做完療程一年內就recover返,體重冇大趺
好過唔做既

唔好諗到咁神奇,當係運動俾老人家郁下好過佢地咩都唔做。
睇錯老2做肌肉訓練
香港啲中老年人連whey都以為係禁藥,你叫佢地用trt
我都係, 屌心諗 賓周都有得訓練?
康文已經好撚多
其實係有
最後個句 深切體會過

廿中個陣 被車撞過,訓左床一個月,第一下落床,就算有柺杖,成身震哂
凱格爾運動
鍛鍊盆底肌
google 搜尋:

core exercises for older adults
樓主睇睇條,仲有好多片,都講呢樣野。
https://youtu.be/Zfb97D7d63A?si=jA-bADt0zM2bW1il

真係慢步行就夠,每日一個鐘,其他都不需要。
我自己經咩都無做,淨係行路,仲係社區教中心教老人家。
試吓啦。

利申:五年前體項各項指數都高(包括三高),上個月剛做完體檢,除了膽固醇偏高,其他幾項指數都回到正常,仲好過去十年前。
肌肉訓練唔一定等於操到全身大大舊
keep個量同線條就可以
有冇控制飲食先
有呀,最鍾意係食芝士,3.6全脂奶,每日一隻烚蛋,(間中食吓海鮮同牛排,有梅菜扣肉仲好),少食澱粉質,包括粥粉麵飯.....
最緊要係有節制:7分飽。每日兩餐以經好幾年囉。
以前中學同個阿伯打波
之後疫情前見返佢仲有打波
個時同佢射下波傾下計, 佢話已經80歲
所以KEEP 住運動係有幫助
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞