[長文]朋友失蹤左成年,最近先知道佢跳樓走左

296 回覆
5535 Like 63 Dislike
邪教來
嘩。。。DKLM 癲
唉,濕撚哂
報警話佢朋友失蹤?!
用腦諗下喇, 失蹤係報都係由佢同住家人報警喇!
點會係由唔係同住既朋友報警?
黃屍: 有個朋友我聯絡唔到, 一定係失左蹤喇, 等我去報警先!
道理上都會聯絡佢同住既家人/同居人, 問佢係咪真係無返屋企失左蹤, 再叫佢地去報警!
您勁kam
可能你值得佢信任
但係你未必表達到畀佢睇

始終現代社會社交
隔咗層紗
打左俾屋企人,後來打俾我
因為我曾經報過警有報案紀錄
好似話除左老豆,紀錄上就得我
想了解佢嘅背景
點開佢手機?
你最起碼唔好亂安慰佢
可以齋聽唔講嘢

其次可以嘗試幫佢解決現實問題

又或者拉佢出去
曬吓太陽散吓步
其實已經好好多
而家擔心樓主你多啲
https://lih.kg/CovABMX
其實開到手機都唔會用死者手機打電話比佢朋友!
程序上警察只係要通知直系親屬, 而唔係佢朋友!
連登仔仲係有堆人懶人眾人皆醉我獨醒咁
第一個感覺真係會覺得佢言下之意係走左成年
如果佢想講最近先走應該話
最近得知佢走左冇耐
做咩姐你
留意過佢。。。佢真心有病希望佢唔會突然發病出街斬人
樓主節衰
你已經為左佢做得好好
多謝你嘅文字 保重啊Ching
咁掛住佢 咪落去一齊陪佢囉
邊有得judge 人個選擇係理唔理想架
有時候會覺得我哋呢啲人對任何人嚟講都係負擔
就算幾熟嘅人不斷同我哋講無所謂無所謂
但自己知自己咩事
最終我哋只係會被遺棄
因為你唔會陪唔到我哋走完全程
而且你只可以分擔一小部份
每日每個晚上都要獨自面對痛苦、窒息感嘅人始終係佢
曾經係興趣嘅嘢忽然間無晒興趣
好想去抒發但發現做咩都抒發唔到
知道要自救但做咩都自救唔到
慢慢經過各種折磨都已經唔知道存在係為乜
又或者可能痛耐咗
開始變得麻目
連掙扎、求救都放棄

對我嚟講,自殺係一種衝動
感覺似痛到願意棄哂塵世間嘅嘢
好多顧慮但都會想結束哂所有嘅嘢
個人真係唔想再承受到再多再多嘅痛所以先去做
就算唔自殺只係人世間有好多顧慮(親人、朋友、自己身後事)
就好似有把聲音不斷同自己講:「求吓你(自己),就自私一次咗多啦,你都已經活得咁痛苦,點解都仲要為人設想同諗其他人點諗」
我就係要不斷忍、不斷忍先活到而家
不過事實應該係我自殺失敗咗
已經無咗個勇氣

你只可以默默接受、祝福佢離開呢個痛苦之地
或者你覺得可以避免到
但事實就係你講到佢咁重要但之後乜都無做過、無搵過佢
同時間佢準備自殺嗰陣都係無搵你
所以唔洗去過度解讀同諗咁多如果如果點點點
說到底你都只係一個過路人
因為之後大家嘅人生規劃都唔會一樣
你點確保之後你有女朋友、老婆、細路嗰陣仲可以點陪到佢(講緊係佢有需要就立即出嚟)?

最後我唔會叫你唔好自責
因為你篇嘢明顯就係咁
我諗你朋友唔會怪罪、亦都不抱任何期望
只係希望你之後真係再見到有呢啲人
幫返佢哋便可
某程度上我完全明白你既無力感
Take care
好難過,保重,振作,照顧好自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞