[長文]朋友失蹤左成年,最近先知道佢跳樓走左

296 回覆
5535 Like 63 Dislike
唔知點解就上左黎連登無病呻吟

係我以前最想自殺嘅時光入面
係佢誤打誤撞咁拉返我去班兄弟到
雖然佢份人成日傻笑,講埋d曬奇怪野成日9up
但唔知點解有條死仔係身邊,我覺得幾開心

但後來到佢抑鬱嘅時候,我陪左佢唔少嘅夜晚
佢曾經話好清楚自己唔會尋死
因為佢係一個好細膽嘅人
就算個晚傾左好多,成個人舒暢左都好
佢訓醒第二朝都變返好抑鬱

後來佢都漸漸遠離我地
可能係呢份關心對佢黎講太難受
可能係過唔到自己個關唔想俾其他人睇到佢咁
可能係知道自己咁落去會俾好多負能量我地
我地都再搵唔到佢,就係咁過左一年

我收到警局嘅電話,話佢跳左
其實我冇感到意外,只係覺得好無力

好似史丁格的貓,你唔打開個箱
永遠都唔知入面隻貓係生定死
你唔打開,隻貓都仍然可能在生
但一旦你打開左個箱,知道隻貓死左
你就改變唔到個事實
我知道我見到佢嘅個刻,就係打開箱個一刻
只係咁岩,咁唔好彩,原來個結局係咁

或者我應該再努力去搵佢?
或者我有能力避免佢嘅死?
就算最後改變唔到佢自殺嘅結局
就算死係對佢黎講最好嘅解脫方式
起碼走之前都有個道別,食一餐飯啦
起碼等佢知道,有人會記得佢
而唔係一個人不安咁走

...或者呢樣係我一廂情願嘅諗法
到頭來我為唔到佢做d咩
係我無能為力,定係我冇盡力去做
我都唔知

我知道自殺唔係一種衝動
因為我都曾經試過無數次係天台徘徊
跳,係一瞬間嘅事
諗,可能每日都諗左千百萬次

我好想知,最後個刻佢究竟係咩心情,諗緊咩
我好想理解佢,再了解佢最後一年嘅生活

好想俾個擁抱佢
唔係因為見到朋友唔開心,出於責任與身份去拯救
而係因為你對我好重要,我想去咁做

我冇刻意去安慰你啊,我唔係因為可憐你先陪你
唔需要因為咁而感到壓力架傻佬
係因為我陪你嘅時候,你都陪緊我,我覺得好安心
我先聽你講咁多說話,先同你分享咁多事

我唔係想怪你,因為我知你都無得揀,但係...
如果你就咁就走左去,點解當初你要拯救我
我知道人終有一死,我知道呢個世界係好撚痛苦
但同你圍爐取暖,苦中作樂
我覺得我可以再走落去
我都好想你陪我走落去
你陪我,我陪你

我好掛着你
我地好掛着你
大家都好掛着你

一路走好
人走左都係法
咁你唔好辜負佢咪得lor
每個人條路都唔同
無法
睇到眼濕濕
加油樓主
保重

好奇問警局點解會打俾你
加油
樓主保重
做人太苦
你應該敬佩同祝福佢有勇氣解脫
警局打比你?你係佢親屬?
可能係舒服 解脫

加油樓主
因為之前報過警有紀錄,所以警局個邊打俾我
有幾掛住呀
失蹤成年都無搵過人
唔駛咁傷春悲秋 佢jump咗先係解脫
保重
幾多歲?
你男,佢男性朋友?
sorry to hear that
雖然有啲假
因咩事先
境況唔好而跳 你有冇幫佢?
境況尚好仲跳 無人幫到佢
10多年前我有一個同事,估計係工作加家庭太大壓力跳樓走左,係出席佢嘅喪禮時,我特別記住牧師嘅一番說話,因為非常啟發我

個牧師大概係話:

死者選擇用佢嘅方法離開呢個世界,我相信在坐嘅親友都好唔開心,不過我地要理解

死者生前一定係背負好多嘅唔開心,壓力,佢係果一刻解決唔到,太辛苦,佢選擇左自己嘅方法去解決問題

我地唔需要問點解,亦唔需要為佢嘅選擇自責

我地要一齊尊重死者嘅決定,我地相信佢已經盡左佢最大努力

我地知道死者已經上左天家,佢已經放低哂壓力,仇恨,悲傷,安詳咁係主嘅懷抱內安息

所以樓主,如果你尊重你朋友嘅決定,希望唔好太糾結,要釋懷,只要你地呢班朋友得閒提起佢,佢仍然以另一種方式活係呢個世界

利申:我唔係耶L
我以為耶教自殺死係大罪,冇得上天堂
後來佢都漸漸遠離我地
可能係呢份關心對佢黎講太難受

ching閱讀理解U?
我仲以為遺書落左你個名
不過路係佢揀
你只有尊重
你都要活在當下 保重
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞