[長文]朋友失蹤左成年,最近先知道佢跳樓走左

296 回覆
5535 Like 63 Dislike
而家啲男仔其實好壓抑 以前返大陸玩返晚咩煩惱都無晒
我都有三個例子
一號fd中癌玩失蹤,揾到佢做完手術然後再失蹤
佢親戚同我講佢無事好番,但佢無再揾過我地啲舊fd
有時懷疑係咪已經死左

二號fd轉工之後失蹤,轉工前一日仲同我食飯
發現佢社交平台刪曬
三個月後先知佢一個月就捱唔住辭職
日日只係係屋企打機,然後慢慢蒲番頭

三號fd最後一次見一齊食放題
過一星期就收到風佢去左深山出家,從此消失

我明白人生有時各走各路,但突然消失真係好撚癲
https://youtu.be/B5h_rSbU20Y?si=Sqy0vF7tXGPdVCOX

我成日覺得我哋已經處地獄
但真係要學識享受痛苦抑鬱
人間煉獄!Go!
保重
咁都有得笑
閱讀有障礙?樓主話無聯絡一年 並唔係一年前跳左
Btw 人都走左啦 仲質疑做乜鳩 咁撚鍾意做神探唔撚查下自己贏左幾粒精子先出到世?
且行且珍惜呀樓主
尊重佢嗰刻嘅選擇
即使佢嘅選擇係無咁理想
因為佢最近先跳 有咁難理解咩
樓主表達得唔清楚啫
我都睇唔明
其實唔係警察打俾你
你都唔會再揾佢啦
咁仲算朋友咩
RIP
樓主保重
樓主話佢朋友失踨左成年, 即係成一年無聯絡!
差佬開左佢朋友手機, 只會打死者最近有主動"撥出"同寫明係"親人關係"既電話去通知家屬/朋友!
樓主同佢朋友成年無聯絡, 緃使樓主日日打電話比佢朋友, 佢朋友都無聽, 屬於"未接聽來電", 差佬係唔會打去通知既!
其實在世嘅先受緊苦
佢解脫左無晒煩惱抑鬱了 唔會唔開心了
其實作為身邊人可以點樣幫到佢哋?
我有個朋友近排佢都同我講佢好抑鬱 有自殺傾向 但我除咗安慰佢之外都做唔到啲咩
呢一年每隔一兩個月我都會搵佢
電話,whatsapp,tg,連登所有聯絡都搵過曬
佢3月失蹤,中間有幾次單tick,幾次雙tick
最後收到雙tick都已經係2023年6月29日

我地有傾過佢係咪去大陸逃避一切
試過wechat咩中國軟件都搵過,都冇消息
事後先知佢一直都係香港,但唔太成日返屋企

我搵返到佢以前見嘅社工
社工話無佢屋企人電話同地址

我返去中學問老師同學
睇下拎唔拎地所有資訊
但佢地嘅意願都唔想隨便透露

我又聯絡過社工可唔可以用機構名義叫學校俾資料
社工個邊又好似唔太做到

佢同屋企人關係都好差,得啊爸係到
但一直都冇辦法搵到佢爸爸

後來佢失左之後,聽佢爸爸講,話佢變到好內外
甚至一直都唔知佢有咩朋友

其實我會諗
我知道佢屋邨,唔知道咩樓咩室
其實我每層樓都問下,係咪就會有線索呢
我係咪一早再報警叫警察入中學查
咁中學個邊無計一定要比資料呢

或者你講得岩
我有好多野都可以再做多一步

有時其他朋友話
既然佢都避開大家
你搵佢,佢咪仲難受,俾佢自己處理好再見啦
亦都有朋友話放心啦佢死唔去嘅
唔洗咁擔心佢,適當嘅距離係對佢嘅尊重

係,係我乜都做唔足
如果我搵一日企係佢屋邨
大嗌搵佢咪得囉,總有鄰居識佢

係,一早報警叫班警察
搵佢出黎咪好囉

但我只係驚,佢唔中意我搞大件事
我驚佢覺得,咁樣係壓力
好似明明只想emo一下開黑色story
但幾十個msg嘅問候
對佢黎講,呢種過份關心係種壓力
令佢覺得自己好差

但我係咪都可以再着緊多少少呢
其實我肯做多少少,可能就唔會咁了
成年無聯絡, 警察更加唔會打電話通知佢喇!
警察只會通知死者1,2個親屬, 唔會將死者手機既通訊錄入面全部人都通知一次囉!
是,中學中一識到大的
個牧師咁好
我上次去嗰個兇鳩人哋90幾歲嘅呀媽
話佢再唔信教嘅話就上唔到天堂見唔返個仔
痴撚線
Ching保重
見到個post, 我都諗起呢首歌
lm
自殺係無得上天家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞