[長文]朋友失蹤左成年,最近先知道佢跳樓走左

296 回覆
5535 Like 63 Dislike
因為連登最鍾意失敗者取暖post
跳樓 自殺 躺平 做廢工 連登仔最有共鳴
我覺得最重要係肯睇醫生,尋求幫助。事實 depression 係有藥醫嘅。
面對抑鬱症朋友、親人,首先你要知你同佢傾係冇乜幫助嘅。乜嘢睇開啲啦,唔好咁唔開心,你好過好多人......,呢啲全部係廢話。

最正確做法係勸佢接受治療。能力負擔到就梗係睇私家料神科啦。

利申:我都有抑鬱症經歷,對上一次病發係8個月前。
處境一直在變,人有時好難承受同適應….R.I.P.
呢個世界係好撚痛苦
但認真講
好多人以為情緒病可以「開解」
其實已經錯左
情緒病本質係腦內分泌物失衡
如果比你講幾句就無事
個d叫一時心情唔好
佢會同你講好多理論睇法
但個d本質都係9up
你試下打興奮劑比佢
佢又會對人生有其他睇法

面對情緒病人
可以做既係陪伴
(有時候唔同佢有交流
純粹個人係側邊做自已野都算)
確保佢唔好出大事
然後所有行動方針
都係諗會唔會幫助到佢腦袋為主
例如按摩,曬太陽,食藥

當然以上技巧絕對唔可以比當時人知道
你要好認真聽佢講野
同時內心知佢9up緊
感受到樓主你應該好自責 但希望你知道每個人人生最後其實都係自己決定嚟 希望你好沉淪喺呢個自責嘅漩渦入面 反而諗多啲自己點樣可以做好啲活得舒服啲 可能用你啲經歷去幫啲有需要嘅人會係一種令你可以活得更好嘅方式嚟
可清楚抑鬱成套system去到後期唔只係想法,價值導致片刻情緒低落,而係個腦non function緊。

大腦入面嘅Neurotransmitter不斷過份開合(想像一下MTR個閘機係咁開係咁閂,都唔會有人行到入去啦),多巴胺冇辦法好好被傳遞,所以點解再影響到諗野同情緒。

我同佢講,作為一個睇開醫生精嘅過去人黎講,其實宜家嘅你未必係自己諗野有問題,而係個腦攰到控制唔到一切。我都同佢講,不如去睇下醫生,就算唔中意同社工醫生傾,就算傾完都冇乜改變,當有個機會拎藥黎俾個腦休息一下

(我都食左好幾年抗抑鬱藥,以我理解SSRI係調整返neurotransmitter瘋狂開合嘅問題,並非食完令你諗唔到野然後唔抑鬱,當然去到重度精神科藥物再另計)

係我眼中,其實我朋友嘅情況醫學上比我嚴重(其實冇話邊個比邊個慘,大家主觀世界都唔同經歷,但純粹我眼中覺得佢比我更需要治療),因為佢已經出現強烈嘅被迫妄想症狀,就算住係屋企,都會覺得鄰居對佢有惡意,然後不斷製造嘈聲同大聲鬧佢,而簡單一句說話,佢都會焦慮到過份解讀。

但佢總係會拒絕去睇醫生,因為佢覺得自己只係「抑鬱」,「EMO」,而未去到抑鬱症。佢將個問題再怪責落自己身上,覺得自己冇咩價值,唔太值得被治療...

我同佢講,唔需要拎黎比較,就算我係抑鬱症而你係抑鬱都好,唔洗話邊個先值得被幫助,只要係唔開心嘅情緒,唔係一律都要處理咩。

佢曾經都有一兩次話想睇醫生,但後來都冇左件事,可能係決定改變嘅動力又冇左了,可能係覺得自己唔需要被咁高度關注。
無錯,抑鬱症去到後期唔只係諗野諗唔通令情緒唔好
而係真係個腦嘅問題,令你無能力去開心
所以抑鬱症確實係需要藥物(生理上)同陪伴(環境上)
先處理個腦,再慢慢處理想法
本身個腦都冇能力嘅,就算旁人講幾多大道理都冇用
所以我好憎「唔好諗咁多」呢類說話,因為就係佢本人都控制唔到

係架,有時同佢傾計佢都會有壓力架
我咪話囉,今日上到黎唔洗當一定要傾好多
攰嘅,我地係到hea下先囉
唔需要特別嘅「心聲分享時間」
只係好簡單兩個男人打switch
喺連登睇過幾次呢啲文,實會跑啲傻鳩出嚟話你要鬥慘乜乜物物都唔知做咩事,次撚次都係咁
有你咁嘅朋友真係好好
抑鬱期間個腦高速運轉完全stop唔到

有興趣睇吓我抑鬱嗰陣寫出嚟嘅感受

因為抑鬱,戒左幾日連登
https://lih.kg/3357237
樓主請撐住
睇咩朋友啦
人有好壞 酒肉朋友 交心朋友
緊急聯絡人,樓主你頂住,唔好比負能量影響到你,你朋友都唔想你步佢後塵,佢想你快樂
lm

對唔住啊,po左我同你嘅對話出黎
但係如果你今次出黎同我講聲sorry
話自己衝動左,然後我地去食餐飯

你話有幾好呢?

走左一排,有冇抖返啖氣啊
係咪已經冇咁攰冇咁辛苦啦

我呢,可能年紀輕輕,冇咩經歷過
從來都冇諗過身邊人走左係咁難過

我有時會覺得
唔講野嘅你先至係真實
好開心好開心咁過嘅日子係虛幻

我以前自殺個陣
會幻想喪禮個陣大家會有咩反應
以死去哭訴想被愛嘅感受
又好驚其實死左之後大家都唔記得我
反正我唔係咩重要嘅人

你會係會喪禮個陣
靜靜地係旁邊睇住我地
聽下我地同你講嘅說話

我從來都唔係一個迷信嘅人
咩鬼神之說,係科學啟蒙時代之後一早要收皮啦
但呢一刻我又信
頭七個陣死者化作飛蛾同親友講再見嘅說法

我好軟弱
我咩事都唔識處理
我都會討厭咁樣嘅自己
但我好想用我嘅能力
畫畫又好,寫歌又好
去記述你嘅存在
因為你曾經講過
或者你嘅作品比你更有價值

我都好唔中意
情緒化嘅自己

我都會擔心,會被其他人質疑
明明我同你睇落都唔似有咁frd
我係咪過份表達左自己嘅感受呢?
我係咪根本冇當你係朋友
只係當你係我嘅投射呢?

但我可以確實嘅係
我想見你,我想同你傾計
我掛着你呢份情感唔係假

其實正常人係咪會一早放開
一早已經處理好對身邊有人走嘅呢份情感呢
我好似總係,比其他人更花時間去處理自己嘅情感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞