[長文]朋友失蹤左成年,最近先知道佢跳樓走左

296 回覆
5535 Like 63 Dislike
文盲都學人上網
加油ching 你都做咗好多
唔係話有心串鳩你,你將呢句標題cap落黎,返學校問下你中文老師成句係點解!
“最近先知道”意思係“一d過去左既事但最近先獲通知”。
好人好姐咁大個成年人點會無端端話失蹤就失蹤?!
原來最近有人通知樓主,佢係跳樓走左!
咁全句連埋一齊,唔難理解為“朋友失左蹤成年,最近收到通知原來佢失左蹤係因為佢成年前已經跳樓走左!”
RIP
真係
反正繼續落去都係咁閪,點解唔鼓氣勇氣quit game呢
多謝你 其實你為自己同佢都做左好多野
好好善用佢比你生存落去嘅能量
一步一步行落去 未來天堂再相聚
有啲朋友見左仲衰撚過唔見
本身有班所謂嘅朋友,前排好多嘢煩唔去gathering,同佢地講到明都係每次都問你點解唔嚟
差不多過左一年左右,叫做解決左個問題,出到去食飯又咪唔會關心你,所以有啲“朋友”真係唔撚見仲好,見完可能仲難受
無左個兄弟感覺,得返啲回憶
所有自殺都只係natural selection嘅其中一個演繹方法,唔需要難過。
我文法問題,係我寫得唔好
唔係好想講,「今日佢跳左」,「琴日佢跳左」,「今個星期」...「今個月」...

因為唔想大家只係好奇同八卦去搵新聞
然後不斷去對比,投射最近墮樓嘅死者

但大家理解到個意思係
「失蹤左一年,最近佢走左」就可以了
RIP
千祈唔好將個責任攬上身
其實唔關你事架 唔好鑽千角尖
為佢好為自己都好 春秋二祭燒多少少野俾佢啦
香港生命教育好落後
樓主請唔好當死係一個負面能量
要記住對你朋友嚟講
佢已經獲得到屬於佢嘅終結
佢已經得到佢嘅寧靜
我舊年都有個好close嘅朋友跳咗
我哋可以做嘅就係接受同尊重佢嘅決定

往好個面諗就係you two are still living in the same universe

時間會沖淡一切 希望你一切安好
I feel you bro
你已經做得好好,每個人都要為自己嘅人生負責,希望你可以釋懷
有時覺得要搵一個人可能唔係要話佢知你想幫佢,而係同佢講有野要佢幫手佢都被人需要
加油
其實樓主係咪分唔清失蹤同失聯?!
例如:對方whatsapp已讀不回我,打電話又唔聽!一定係失左蹤!等我去報警先!
換個角度,會唔會係對方唔鐘意你,想刻意疏遠你呢?!
其實如果唔係同住/同居/合租人,係無資格報失蹤案!
仲有一個唔合理既地方,一般有自殺傾向既精神病人,唔會自己匿埋成年先跳樓!
其實佢地“失蹤”個下已經去意已決,“失蹤”其實係去尋死而唔係搵地方匿埋隱居!
細心一睇,其實成篇文好“低質”,樓主只係小學雞程度!竟然撚鳩左咁多人,仲有人主動幫樓主自圓其說!
其實你想點撚樣呀屌你老母
得喇得喇屌你老母我地成班人當睇故仔自high得唔撚柒得呀?滿意未呀屌你老母閪
我當樓主係作呀
我都好撚buy呀
因為可以警惕人同有意義呀傻閪
你睇你呢d 留言有乜撚野用
我當你係啱呀
你都係教識人點分文章真假

傻閪拍戲動畫嗰d都唔係真
唔可以有意思咖?

你d咁既垃圾
喺現實中真係無撚柒用
樓主呢種行為屬於為流量做假,難聽d講即係造謠!
雖然依家造謠係連登好普遍,黃屍亦都好享受同沉醉係造謠既世界!
縱使造謠係香港唔係犯罪,但睇得多造謠造假文,潛意識會合理化造謠者唔合理既觀點,人既智商係會變低!
No offense
樓主同死者係咪都係低收人人士
係咪有咩原因要炒熱個post
突然咁多痴線佬亂留言引戰咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞