[長文]朋友失蹤左成年,最近先知道佢跳樓走左

296 回覆
5535 Like 63 Dislike
仲有最最最重要一點! 警察打電話通知死者家屬/朋友, 係要佢地去死者跳樓現場協助調查一下既!
唔會茂茂然打電話比死者朋友, 話你朋友跳樓死左喇, 你節哀喇就收線!
死之前一刻有後悔就上到
無得怪自己,亦唔應該怪自己,唔應該諗呢啲假設性問題

對佢黎講,呢個係佢諗左咁耐之下最好選擇

尊重佢,記得佢,珍惜佢拉你返黎、比多條命你嘅呢次機會就夠

保重
你至少都講少少佢點解抑鬱、遇到咩事搞到佢唔開心
一黎打咁大篇野冇頭冇尾咁
你似重度
我好想知,最後個刻佢究竟係咩心情,諗緊咩

冇乜諗野,大概係終於第二朝唔駛再醒。
朝早醒個下真係最辛苦,夜晚反而會冇咁抑鬱有時仲想搵人傾計。唔駛再醒真係太好。

最後呢年冇搵你係因為已經冇法再維持到係你心目中過往果個形象,你一定好鍾意同抑鬱前既個位朋友相處,但已經連扮都扮唔返啦,連60分鐘一餐飯既時間都扮唔返啦。假設有日你地係街度撞到,我都幾肯定你已經認唔到你朋友。

如果可以既你永遠記住個朋友係抑鬱前既形象就得。抑鬱後既自己係連自己都唔想記得,記住最美好既野就夠,諗起佢美好既一面就夠。

利申:抑鬱。冇搵朋友好耐。
用盡所有聯絡方法都搵唔到
搵返佢個社工
搵佢中學老師
就係搵唔到佢老豆同屋企地址

佢對上一次雙tick係2023年6月29日
大概佢唔識點處理朋友之間嘅關心
面對唔到我地

佢臨失蹤個排曾經講過
佢內心好矛盾,好想同朋友好好相處,和好食飯
但又唔想俾朋友見到佢宜家咁嘅樣
佢被害妄想好勁,好擔心朋友嘅關懷係虛假
理性上知道大家陪佢,但感性上感受唔到陪伴

好簡單笑個球員踢波好廢
佢都會覺得我地暗示緊佢好廢,想佢快d走
佢理性上知道大家冇咁嘅意思,但感性上覺得難受
佢覺得自己好麻煩,唔想煩到朋友
因為佢控制唔到自己嘅諗法
其實你應該鄧佢開心因為佢終於可以解脫
佢一定係已經試過好多方法都走唔到出黎先會咁決定
對佢黎講每活多一日都係受難
你係應該為佢鼓掌的

我都係同樣情況我好明白
一早已經交低落如果有日真係自殺走左
一定要為我高興
終於可以了結所有痛苦
bb 100 can?
合理質疑下樓主姐!
成年失聯, 屬於疏友, 警察要打電話真係唔輪到打比樓主喇!
係打都係死者家屬事後逐一通知佢朋友喇!
如果樓主話係佢朋友家屬通知佢, 咁可信性會高好多!
每個人嘅命運真係唔同

喺困境跌低咗
每日一瞓醒就要思考咁多壓力
去到頂唔住 堅唔堅持捱落去都係自我決定

最慘係做人去死唔可以好似熄機咁㩒個制輕輕鬆鬆
跳樓真係鼓起好大勇氣
尊重
點解警局會打比你?
跟埋咪得
congrats to his death
你真係重度唔係假膠
樓主咪講左因為之前報過警 警察通知返佢囉
你呢啲成日覺得自己好撚醒既真係睇到就煩
講得好岩 佢一定係已經盡左最大努力先會行到呢一步
想像唔到佢最尾個一年到底過得有幾痛苦
呢篇咁嘅嘢都要做神探…信咪留個言唔信咪上一頁 又唔係玩膠post 都唔明連登仔諗乜

樓主寫得好好 節哀
唔想知 無人問 唔想睇到負面消息 sorry block
我諗香港冇抑鬱既人就來變少數份子

大家都係睇下幾時頂唔住咁解
出家
上一個打既電話已經係一年前
打比樓主
有合理懷疑咪問 有咩問題?

當大家都睇心靈雞湯 照單全收?
Nice song
已封鎖會員 那日的笑容

單機自己懷疑飽佢啦屌你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞