信報:《城寨》揭示不如搞「港版環球影城」

517 回覆
64 Like 234 Dislike
仲可以街霸cross over的士判官鬥快打爆架的士
國家安全展區
場境體驗

警察故事之警黑合作
警察故事之衝入港鐵車廂亂咁打人 然後走左去
警察故事之元朗黑夜
警察故事之搭膊頭
警察故事之放白衣中國人無差別襲擊香港人
一於收返海洋公園塊地黎搞
一班cctoy小黃人會在連登表示強烈反對
香港電影係好好既文化輸出

但要諗下有咩game
想玩
忌廉血滴子同超級硬膠膠
同新加坡鬥細
入去俾人打
入去體驗黃賭毒
最慘係,全世界得香港、台灣,同部份華人好憎成龍
問啲鬼佬,佢都講得出成龍同Bruce Lee
連最接近既甄子丹,起碼差兩個grade
幾時擺返個皇后碼頭出黎
港產片搞得成先可以帶到港版環球影城架嘛 如果唔係嗰個影城來來去去都係停留喺80年代永遠唔會有新嘢
以前啲警匪片係皇家香港警察喎, 照出街容乜易犯國安
講到最後
整個麥兜賣雞蛋仔魚旦燒賣

USS、水族館、賭場都喺聖淘沙,點會淨係玩水
半山有個4D探險樂園咪VR主題樂園

你望下即使旅遊業好發達嘅日本,2023年旅遊賺咗3.4萬億順差,但喺IT方面逆差5.5萬億,整體服務貿易逆差3.2萬億日元
日本旅遊業賺嘅辛苦錢,啲人課金原神嘔返晒出去

整啲有機會蝕錢嘅主題樂園,不如投資搏爆紅game
你整啲功夫版、警匪IP嘅game,達到食雞/原神嘅一百份之一都已經好好搵啦

仲有香港失業率好低,再谷旅遊業低階職位都只係缺人要引入外勞
知識型社會係要創造更多高薪嘅職位
整game嗰啲要學下unreal/unity點都唔係低階職位

環球影城唔會十年不變 都會定期轉下主題

你整呢舊嘢出嚟咪又係固定喺80年代黃金時期 除非你港產片依家可以再上巔峰 如果唔係根本冇題材俾佢轉
研究伊波拉病毒

可以扮帶菌者四圍走

餐廳有人肉叉燒包

同埋有窿嘅豬扒
叫欣宜做代言試玩
佢地識係識,但識又點,
你肯定會有興趣為左李小龍成龍主題樂園過嚟玩?
我主觀覺得唔會
大L把野玩啦 問題係有無人識得搞 投資 宣傳
攤位遊戲:挑戰跳欄杆
最難係整合版權果d野

短期就有咩新戲上咪可以留展位俾佢地做promotion,最緊要諗d親子野大人細路都有得玩,細路都鐘意自然大人會帶佢地去放電。
你去過USJ 未㗎,出名幾隻game都係VR 類game咁滯
哈利波特 minions 多啦a夢同之前蜘蛛俠
Mario都係得部車仔坐下,主要都係個景好睇

學上面話齋搞個飛行號過山車,英雄本色水劇場點會吸引唔到人呀。另外USJ 咪又係一堆濕鳩game,魔鬼終結者浴火赤子情嗰啲,唔係買pass包埋都唔會行入去

有諗法就唔好死踩爛踩,而家係日韓台講香港咪仲係成龍周潤發周星馳張國榮,起碼真係吸引到外地遊客先
香港搞Game?
你知道香港咩人渣旗架可?
直接整game放上steam/ps store/app store賣啦

主題樂園萬一唔掂,只會係一個年年蝕錢嘅負資產,就算賺都賺唔多手機game都賺多過你

旅遊業只係創造一堆低階職位,用嚟降失業率,香港失業率好低,並唔需要更多低階職位,而係要提供上流機會(中階/高階嘅產業)

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞