信報:《城寨》揭示不如搞「港版環球影城」

517 回覆
64 Like 234 Dislike
咁毒舌 飯戲呢d唔好話國際,近近地拎去台灣都唔知邊個有興趣
仲點起嚟吸引人,講緊起完係要keep住十幾廿年就咁擺喺度都要有吸引力
起個荔園咁嘅規模都唔知得唔得,仲環球影城
如果救唔返就要睇吓做唔做帛金
不你老母
信報你比錢投資囉
成日小朋友小朋友,全世界消費最多都係30歲以上至60歲個班啦聰明仔
十年 嗰part玩咩好?
之後有個近日熱門區
呢期咪城寨
擺返部virtual cop喺度
消費最多但唔係响呢啲嘢到
我買架車都過百萬啦
咁計邊有得計
仲有好多呢個年齡層係消費落仔女到
你估個個好似你咁無兒冇女咩
按你哋咁講尖沙咀李小龍像如果收費嘅話發撚咗達啦
講到幾咁多外國人識
成條所謂香港明星星光大道咁耐未又係9成都係國內大媽阿伯响到影相
表姐你好嘢
卡啦ok體驗
你都識講買架車都過百萬啦

消費落仔女到又可以有幾多? 你會買過百萬玩具俾仔女?
根本小朋友市場就唔賺得多錢,個amount都唔大
eg迪士尼係大人玩多定係小朋友玩多?
小朋友消費多定係大人?
計一計就知啦
大人一定估收入9成以上
開放無線古裝街夠做啦
寒戰館

不停播疊聲鬧交對白,然後要分別講出嗰兩個人嘈緊咩
海洋公園啦 而家on99 咁

鄭伊健館
古惑仔
華英雄
Sky 哥哥
永遠淨係識玩爛佢,留在心先夠一世㗎,硬係想推啲硬件出黎,過多幾年又入堆填區啦
體驗外幣找換
美金變港紙
表姐你好嘢唔使搞個館啦,呢家全民體驗緊
拆撚左海洋公園先講啦
肉景
橫掂都係9up,我寧願起釋迦牟尼樂園好過,起碼叫做有啲創意
鬼屋應該幾過癮既
Beyond 同家駒對大6咁大影響力
三子同政府傾掂數 起返個博物館叫二樓後座
展覽返家駒啲結他 Beyond歷史…
加間cafe係播住Beyond啲歌 一定吸引到好多大6遊客 得閒又可以邀請啲地下band上去表演下。

仲有不如喺西九一炮過起返個香港歌影視藝術博物館,一定好過故宮博物館。起碼你真係比到人睇香港獨一無二嘅軟文化。
歌影視藝術博物館每一層展覽一個年代
包括香港七十年代,八十年代(張國榮,譚詠麟,梅姐專區),九十年代就可以講返四大天王,仲有千禧年代或打後發展。影視嗰邊展區唔使搞啲咩機動遊戲,整返啲4D效果俾人感受返電影橋段,又可以租衫俾人搞吓Cosplay扮下野。
視就求奇一個細展區吸引啲TVB fans算啦。
其實唔洗咁複雜
淨係周星馳既影城未夠中港台人有排玩
講緊起主題樂園
你又拉平日消費去講
同你講平日消費冇得比
你又拉返去主題樂園講
你咁講一定係大人去買嘢㗎啦唔通5歲自己搵錢買嘢啦
大人去會消費未又係因為細個同青少年時開始陪育
有幾多大人大個咗搵完錢三十幾先嚟先入坑睇動畫睇迪士尼?
你試下訂主題樂園18歲以上先入得
睇下會少幾多人去同會唔會sustainable
成個post好大陣茶樓廢老味
城咩寨
其實咪一堆污糟唐樓,你問心你真係欣賞?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞