信報:《城寨》揭示不如搞「港版環球影城」

517 回覆
64 Like 234 Dislike
咁你淨得踩又冇建設不如直接收聲算啦好嘛
回魂夜鬼屋
自己住就梗唔欣賞 美學上點解唔可以欣賞
城寨係steampunk/cyberpunk嘅icon嚟
日本歐美都大把人take inspiration
攝影集都reprint咗唔知幾多版
俾你踩到一無是處
城寨鬼屋
其實你有冇睇講緊乜
得啲19展覽又冇特別嘢梗係吸引唔到人
而家講緊整遊戲整可以互動可以玩嘅嘢
雖然我都覺得execution嚟講難度好高亦都的確未必有用
但有呢個諗法大家一齊討論下ff下有咩「好玩」啲嘅嘢都要俾你係咁潑冷水真係好煩
廢唔廢老唔關樣嘢本身年代事 係睇點樣deliver
大把外國大ip都好耐歷史 但人地識跟時代更新
而家咪就講緊點樣將啲經典嘢重新包裝
唔通追啲後生明星就代表好young
根本香港無條件再大灑金錢去搞乜春theme park
下下幾十億幾百億
邊個出錢呀?
要搞都搞好disney 同op啦
放香港電影原素落呢兩個公園度唔得?
外國直頭搞過marvel theme park
結果都係執笠
連marvel 主題都收皮
憑港產片?
咪就係,有啲嘢係值得保留俾以後嘅人睇,唔係話李小龍成龍唔係潮流,細路唔識就唔值得俾人睇,係對一個城市保育嘅一部分。抗拒嘅人可能覺得係殖民地時代嘅產物,藉口話out。
是旦啦
佢哋啲廢老話成龍有美斯咁紅已經唔駛討論落去
乾坤燒鵝依家整唔到架啦
禾花雀被中國人食到變了
受保護動物
大dee踢落山
記得十幾年前睇過啲日文料同日文書 對城寨研究得最足嘅就係日本人
可惜川崎"電腦九龍城"前幾年都做唔住結業
套戲熱度唔會撐到咁耐
影城成本太高
不如整個城寨主題景點,美食同打卡位為主
賣電影入面嘅叉燒飯、魚蛋、蒸糕等美食
加埋飛髮舖同AV舖(變做埋紀念品同香港手信)
就算電影過一排對遊客吸引力變小
剩係懷舊主題都keep到
當然可以提出啲咁嘅實際意見啊
我係反感佢嗰種淨得ban又屈人廢老嘅口吻
明明咁樣先係最廢老
本身個point就係討論下點樣將啲經典文化資源重新包裝到可以吸引呢個時代嘅人
大家都係網民only
肯定會有好多諗法唔實際或者唔work
但乜鬼都淨係得「冇用㗎啦」「搵鬼睇」「廢老除」呢啲意見真係有意義咩
你話九龍城寨食短期電影熱朝整下景點冇乜問題
又乜鬼李小龍 beyond 話會吸遊客
真係好尷尬
李小龍展去過
唔少a鬼佬睇
個思維本身有問題
你想搞電影ok 嘅
但唔係食老本囉
明就明
大把人鍾意林正英殭屍片,Halloween又可以搞殭屍主題鬼屋
個評論員不如去參選議員啦
終於有個正常人
覺得香港特色係band仔精神
就去攪返起band sound 好似台灣日本咁囉
唔係走去又係攪beyond乜乜乜

覺得係香港特色功夫精神就拍咗九龍城寨
所以受歡迎囉
唔係又李小龍

覺得作彊屍片
咁麥凌龍前幾年攪新彊屍片又受歡迎
唔係走去又播彊屍先生
皇室堡直去銅鑼灣站嘅迷宮
龍咁威埋伏訓練
起之前問問中国個淫審處
睇下審完之後 會剩返幾多個機動遊戲/個個變哂鬼屋/夢境先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞