信報:《城寨》揭示不如搞「港版環球影城」

517 回覆
64 Like 234 Dislike
成龍真係好難講鬼佬係好like成龍 game都幫佢出埋 真係有個咁既主題樂園 可能真係有興趣
連登仔淨係識踩
緊係有咁大吹咁大
夜賓周成本低嘛成班政府咁短視 淨係識追求短期利益 點會肯搞乜乜主題樂園
高質post
好多時其實d官留意下討論區講咩
總有d idea其實係幫到手
紅van過山車
搞香港獨有嘢 算唔算港獨
已經舊港產片題材上都多啲新意,《特警新人類》《生化壽司》依啲都係特別野,係而家市場萎縮咗剩返警匪片同功夫片
最重要係美國D影城都係私人財團搞, 賺蝕由股東上身, 而唔係政府用公帑東撞撞西撞撞
可以玩黑太陽731嘅冷凍實驗:

1988年上映的《黑太陽731》,是香港電影分級制度實行後首部三級片,這部被喻為「史上最血腥變態的港產片」,講述第二次世界大戰期間,日軍強迫戰俘進行各種變態人體實驗,以研究細菌武器挽救戰事劣勢。
戲中出現連番重口味血腥場面,當中以活體切割、老鼠群咬死貓及急凍斷手等情節最令人印象深刻。由於畫面相當真實,多年來不少人懷疑有否假戲真做,根據副導演陳洪海的回憶錄,原來拍攝過程相當不人道,有「禽獸導演」之稱的牟敦芾充份體現其變態手法。

VR的士判官

一定好多香港人入去玩
你講果幾樣有大量原素係入面
童話 公主 各類大製作電影 魔法 城堡建築
你淨係用香港電影黎做主調有點乏味
警甴故事
將啲1:1藍衫人形公仔綁起半空,再掉落地
直接將啲經典場面套落機動遊戲度
醒既做咗啦

但全部柒出宇宙.....
有無得拍下2019
唔打悍匪 特寫警察打市民 打黃C
維護國家尊嚴
應該有500萬人捧場
Idea 無問題,執行就…
係返九龍寨城公園搞咪得囉,可以搞埋英雄本色,功夫,醉拳,警察故事
如果有cover呢幾經典港產片我贊成:

玉蒲團
一路向西
豪情3D
十年

真心吸引唔到
以前深圳廣州一堆翻版迪士尼樂園都冇人去
啲ride 明明都係差唔多嘅嘢
仲要IP講周邊產品同媒體配合
而家有幾多人睇周潤發買周潤發公仔?
尚氣梁朝偉figure都冇乜人買啦
你走轉迪士尼睇下啲小朋友同阿嬸買幾多let it go產品就知差別幾大
到時就會加埋支共電影例如長津湖落去㗎啦

話係宣揚中華文化
搵返周星星 成龍啲戲出黎都夠做
分四大園區:
1. 功夫武俠世界(成龍我是誰/A計劃滑落體驗、新警察故事懸吊體驗,李小龍死亡遊戲對打體驗、九龍城寨場景、葉問羅莽迴旋體驗)
2. 警匪槍戰王國(英雄本色/杜琪峰槍戰射擊遊戲、無間道黃sir墮樓跳樓機、古惑仔劈友體驗、紅van飛車過山車)
3. 瘋狂喜劇樂園(少林足球、功夫機動遊戲、整蠱專家道具試玩、回魂夜飛行號過山車、食神名菜餐廳)
4. 文藝電影宇宙(王家衛花樣年華歌舞表演、許鞍華桃姐音樂劇)
我知佢想搞咩,來來去去都古惑仔,劈友,打打殺殺,個樂園就整到城寨咁,同街邊後巷無分別

搞完呢堆野,已經唔會有家庭客、女人客,得返麻甩佬,即係自己走窄自己條路

日韓中老客鍾意香港果種懷舊味,最緊要係果樣野真係有歷史,佢地最憎就係好似中國咁拆完又起,到時連個廢墟都係人造就搞笑

而且大刀會日日新聞都有啦 仲要開個場整模擬大刀會?
執柒左海狗公園咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞