2000年大衛營和談:巴勒斯坦的阿拉伯人從來都不想解決巴以衝突

223 回覆
359 Like 13 Dislike
班榮譽猶太人洗夠版未
美國立場從來都唔係為和平
而係為以色列謀取最大利益
收唔到以色列Lobbyist錢梗係崩潰
不如你講下點解佢哋個選擇咁有代表性?
民主黨入中聯辦和談
但係兩次和談巴勒斯坦唔係全部都係分到啲廢地咩

我記得兩次和談劃分土地巴勒斯坦全部分到都係貧瘠種唔到嘢欠缺水源嘅土地

雖然乜嘢藉口都唔可以合理化恐怖襲擊,針對平民

但係其實真係焗反面㗎喎,冇得話乜撚嘢我拳頭硬所以個和談內容我點樣講你都要接受,一場和談如果個目的係焗鳩對面死嘅話咁其實和談本身都冇乜意義只係假仁假義嘅大龍鳳

等於假設ff香港獨立中共嘅offer係我要曬香港島九龍新界所有市中心地段同金融發展地段水利設施排污設施佢全部要曬,淨係畀離島沙頭角龍脊呢啲地方香港人分我諗你都唔會接受啦
咁以色列拎到塊地都唔係咩沃土黎,20世紀初一戰打完猶太人喺英國治下既巴勒斯坦都仲係少數,肥沃土地邊到佢地份,所以好多kibbutz都係搵塊冇阿拉伯人冇人要既爛地開墾出黎,果陣都未有咩分治方案

個分治方案條邊界都唔會係from nowhere憑空畫出黎,只係追認返當時雙方主要既聚居地

再講阿拉伯人要趕走猶太人都唔係咩塊土地好唔好既問題,比佢塊地冇咁靚都唔見得一開始唔會打,主要係阿拉伯國家喺意識型態上要消滅猶太國家姐
事實上,當時以色列分到既係大片沙漠
不過呢d 都唔係重點,你當日唔接受,唔傾,自然就係打仗,人地建國喇,你又無份,係要諗殺死對手,根本係自食其果
194幾年英國佬講到明佢哋走咗之後禁止猶太人買土地

所以呢半年連登班名譽猶太人日日話跌好地係合法買返嚟根本係歪理

猶太人當連所謂嘅買土地全部係求其搵個巴勒斯坦代表到直接買起曬其他人擁有嘅地

十足十大陸中共收地,直接畀錢個村長,然後直接收曬所有村民嘅土地基本上受害者係一蚊都收唔到

應該同聯合國一早講咗呢啲行為係犯法但係佢fucking cares

你試諗諗你住緊嗰棟大廈個單位係你自己擁有,至少住咗一千年,香港政府無端端話要買起你棟大廈佢畀錢咗最大個業主,然後你啲小業主一蚊都收唔到就畀人掃地出門

近二三十年仲犀利,佢想發展邊區就直接搵班流氓衝入人屋企掉曬人啲傢俬出嚟,派班軍警喺附近駐守

喂咁多位榮譽連登猶太人
班撚樣一早認係殖民喎
巴人反抗有咩問題
咁猶太人都唔係淨係得一種,就等於巴勒斯坦人都唔係全部撐哈馬斯

點解巴人就可以分開當權者同平民,猶太人就個個都係極端zionist? 我諗唔通
你係香港同外國(非信伊斯蘭教嘅國家) 識到嘅中東人
有啲的確口話信伊斯蘭 但唔係好傳統嗰隻
但如果土生土長係中東南亞嘅 一出世未出識字就要篤信伊斯蘭教 你接觸過未?
我識好多夠鐘就向住聖誠拜嘅人
佢哋對你香港本土文化係零興趣 唔會去主動接觸
自問一句 溝通唔到 好懶 完
唔係嘅 印度一早取代中国成為奴隸工廠啦
唔啱你可以講吓嘅
小弟中東做過兩年野
工作上遇到都係正常人
回教都有好多唔同sec
下1947年你自己都識講英國佬都走人,塊地都唔再關佢事,點樣走咗之後禁止猶太人買土地,聯合國方案都出左......

如果你想講英國託管時期,1917 Balfour Declaration英國政府officially講到明支持建立national home for the Jewish people,你覺得英國咁做有冇問題係一件事,但歷史上猶太人移民過去巴勒斯坦係有法理基礎架喎,點樣唔合法

再者就好似上面講,就算唔計買地part,自己用農業技術係塊無人地開墾出黎又點計? 同埋以前當地咁落後既社會制度班農民邊有私有產權,唔搵個代表你可以搵邊個買地,除非你真係搵到例子講猶太人真係夾硬用武力搶個土地佔有權囉,咁既話呢個問題都仲有得傾

如果你講六日戰爭之後既西岸settlement問題,呢點我可以同意既,我對班極端猶太教徒做得太過火冇咩好感,就算係人地賭輸左都好,繼續壓迫放棄武力既巴人對以色列都冇好處
咁不如咁啦,我而家代表你賣你個業權出去,錢我袋,你就執包服走

英國同聯合國咪就係一早知會玩呢招所以禁止買地囉

所謂嘅買地,土地擁有人都冇分到錢

英國佬係衰格㗎喇應承兩邊將水火不溶嘅放埋一齊

但係唔該唔好講到搶你啲地好似合法咁

今時今日約旦河西岸巴解冇搞事咁撚多年咪又係日日猶太人搶地

嘥鳩氣根本放在眼前不論班回教豬搞唔搞事都好,以色列都係不斷靠殖民搶地收窄生存空間去消滅你

一邊就直接from River to Sea話要直接用武力殺撚曬啲猶太人

另一邊相就一邊用殺人一邊收窄對方生存空間逼死對面

吹撚到以色列人好似講法律咁
揾到資料未啊
我覺得似係教育同經濟問題
我見中東土生回,姐係中東阿拉伯原住民食哂福利個d 好q正常
但你見班外勞回,即外地黎個班奴工就有d 神神地
同印度佬傾過,佢哋印度都唔鐘意班回,話班回唔讀書唔做野日日就可蘭經
我諗呢個就係問題

試過同個巴基顛佬吹,佢顛係因為佢同我講佢成日黎朝聖,但明明可蘭經話一生人黎一次就得
我問佢少少回教野就發顛屌7 我,點傾
印度佬都唔係回教人多
只係佢哋食咖哩
同埋信回教多數某啲層嘅人
始終有錢嘅 理得你真主定假主 有錢就係先知
外勞嗰班係忽
我都係講緊呢類人

巴基又係多顛佬 有乜計 隔離印度GDP高幾撚多 有錢幾撚多
巴基回要望下 aga khan
又係屬其中一個sec, 勁西化
19年黃屍直程拒絕溝通添
加沙地區Hamas用ak47迫人投票都叫有代表性選舉咁北韓同香港選舉都好撚民主啦戇鳩

時事台屌鳩香港政府同中國政府黑箱作業但係去到巴勒斯坦就會覺得恐怖分子嘅投票係有代表性

有人用紐約時報於1899年6月20日的報導,指''猶太人自認殖民''
------------------------------------------
這是編輯起的標題.係編輯個人看法觀點,個人用字選擇.
去到今時今日仲喺約旦河西岸不斷起猶太社區趕走巴勒斯坦人唔撚係殖民係乜撚嘢

中共都冇話親口要消滅香港人係咪即係代表中共冇咁做
近幾年,阿拉伯,回教,大量泡製宣傳,扭曲很多歷史.
同港共熱狗一燃樣.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞