2000年大衛營和談:巴勒斯坦的阿拉伯人從來都不想解決巴以衝突

223 回覆
359 Like 13 Dislike
真係有人信樓主篇知乎文
你呢句明明係XXX話XX已經得罪人

以巴問題真係好有大隻佬講個種一串因果因果因果
好難追本溯源
個D咩自古就係XXX領土既問題真係無解

唔想咁講, 但事實係, 除非是但一邊死哂人, 否則無得解決
約旦河西岸領土和加沙地區本身就係巴人地盤
如果銀行話俾92%你銀行結餘俾你,你會同意?

本身就係死結,兩邊都係極端宗教主義,冇理由淨係推責任俾其中一邊

等於香港假普選 袋住先,用依家角度睇咪一樣
唔通等於香港人從來都不想要普選?
講d唔講d
咁邊個刺殺拉賓搞到奧斯陸協議名存實亡?
再早D.問下點解6日戰爭會出現.
就知巴勒斯坦建國問題
從來都唔係以色列.

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E7%AC%AC%E4%B8%89%E6%AC%A1%E4%B8%AD%E4%B8%9C%E6%88%98%E4%BA%89
以色列自1948年建國以來,就一直被生活在巴勒斯坦的阿拉伯人所抵制。
然而今日邪惡一方即將勝利
歐州國家開始承認巴國
weak men create hard times
所以根本就應該尊重他人命運同選擇,既然兩邊都想打咪由佢哋繼續打落去
等打得夠痛死得夠多人就自然學識咩叫和平,就好似當年嘅日本同德國咁
班低能左膠根本係攪屎棍,次次打到咁上下就嗌cut話要和平,不斷無限延長兩邊嘅痛苦
之前,話死咗三萬幾個婦女兒童.
上星期才改口,話唔清楚死人數目.因為交唔出死者資料.
跟手,UN 靜雞雞修改網頁資料,下調死人數目,減咗一半.
以色列估計消滅咗萬多個哈馬斯.
咁計,即係加沙平民死亡的數目, 係幾多?
有一點,無人講.就係,加沙人唔死得架,唔好玩啦,唔可以扮死架.
要計人頭,報死咗,點向聯合國領取難民贍養費呀?
奸有奸輸.食開難民贍養費,有晒記錄.生幾多,死幾多,有賬簿的.
你係咪見唔到2樓英文source?

https://lih.kg/kMHpsT
#2 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
咁樣容易啲易地而處,發現自己雙重標準
只係阿拉法特知道佢應承都冇用, 又或者佢實際係冇能力去say yes, 佢say yes, 哈馬斯都唔會跟, 咁不如由佢say no, 至少對住自己人都保留到面子
班榮譽猶太人係度玩雙重標準
總之巴方乜都唔岩以方乜都岩哂
兩邊都係極端宗教主義呀
巴方乜都啱
追本溯源?
<吊細路宗教>創辦人,就是罪魁禍首.
佢個本<論語>式的''西蘭經'' 就是名副其實的''撒旦詩篇''.
佢話自己半夜騎驢仔,孩幾千里路去過耶路撒冷.
好似狗咁樣,撒一泡尿,就擁有了該地.
牠信徒很多,因為牠''娶六歲女'',
信徒可以名正言順跟從,可以吊細路.
當信徒成大軍.征服世界,不是夢.
打仗就梗係會死平民
美國反恐戰爭都死左好多平民
但係當時全世界(包括支那)都支持美國
我個立場從來都係覺得兩邊都係仆街食花生睇戲好過, 唔駛話一定要支持邊邊, 更加唔好話剷平某一方
學聯5子
你咩2C
唔好拎呢D心理變態既人黎講

無視之後再將恐怖份子呢類加害者變成受害者

然後繼續輸出難民去其他西方國家大生特生反殖民西方政府
班左膠梗係知,不過唔理
直頭話from the river to the sea
以色列係突然出現嘅侵佔者,唔應該出現喺中東巴勒斯坦地區添

有時啲蛔撚成日搏嘴話美國咁撐以色列,不如割美國地畀以色列
啲左膠根本同啲蛔撚着同一條褲,巴勒斯坦from the river to the sea之後,叫啲猶太人住去邊?住去啲左膠屋企囉
點比巴人政權係真係代表到佢哋 而香港連民主黨都ban埋 唔係下下都可以扯嚟講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞