2000年大衛營和談:巴勒斯坦的阿拉伯人從來都不想解決巴以衝突

223 回覆
359 Like 13 Dislike
其實要千幾年恩怨要解決一定係compromise一人讓一步,你睇返以色列立國以黎讓過幾多次步先,由同埃及約旦建交去到上面講和平進程比加沙自治,有冇話要消滅阿拉伯人?但班極端回撚由頭到尾都係堅持要消滅猶太人

用香港黎類比真係on撚9,講到民主訴求同要其他人滅族有得比咁
以色列角度
Israel also demanded that the Palestinian state be demilitarized with the exception of its paramilitary security forces

巴勒斯坦角度
On security, the Palestinian proposal allowed for an international military force (including Americans but not including Israelis) to control the Palestinian state's border with Jordan. The State of Palestine would also coordinate with Israel for the Israeli Airforce to use the Palestinian airspace

你代表巴勒斯坦提出呢方面嘅異議?
以色列點會無妥協
以色列成個西奈半島俾返埃及換埃及一紙和約
係阿拉伯聯盟1967年達成喀土穆協議不承認不和解不談判
仲將埃及因為同以色列和解踢出阿拉伯聯盟10年
講多少少?
點博奕法?
永遠都要樹立一個民族敵人
所有唔好嘅原因都係來自外敵
先可以正名同鞏固自己嘅存在
左膠只係識企道德高地
大愛係現實情況根本發夢
講係極端教徒先咁姐, 亦都係呢堆人先會上報
睇到佢哋講到巴勒斯坦係完全嘅受害者咁真係笑撚咗
push
唔係極端 佢哋個宗教民族係咁
你唔好期望一個伊斯蘭教嘅人 特別女人 會勤力做嘢 好多懶到出汁 佢等嫁人架咋
係有啲醒覺要新時代女性 嗰啲被人當異形看待
有啲香港肥婆香港女人會痴埋伊斯蘭教嘅男人以為自己媾老外(係好撚癲 皆因本身本土零市場) 但好多個男會出去媾女
佢哋宗教允許 自然就係一件合理嘅事
正如天主教 點解要聽個教宗講耶穌 明明咁鳩大本聖經做指引 佢係耶穌代理人 但你覺得佢聽到耶穌指點咩 係天主教 佢等同聖人 先知呢啲級數
一個無神論嘅人 唔會明信宗教嘅人諗緊乜 明明錢自己搵 係要送畀宗教個代理人洗 一個信佛教道教天主教嘅人 都唔會明伊斯蘭教嘅人嘅行為

歐洲宗教戰爭都打撚咗幾百年啦
老老柒柒呀 伊斯蘭一日唔世俗化 進步 根本唔會同世界普遍嘅價值觀接軌
好懷疑講呢D野的人係咪真係有接觸過信伊斯蘭教的人
偷換慨念
當初UN 181決議唔接受係要食曬
之後打輸左要割地
輸打贏要就話要番

就好似你炒股炒到輸曬本金
個莊家同你講俾番92%本金你
你話冇100%唔要
係咪傻撚左
勁好笑真係俾人打鳩左咁多次仲畀人話你冇諗著同人和平
UN 當初判完個陣,巴人立即 聯合D 自己同族既牛鬼蛇神打鳩以色列
打輸幾次之後 同人講對唔住我唔打啦,我想立國阿?

岩乜鬼
2000年阿拉法特拒絕係因為以色列既檢查站會將巴人定居點割到四分五裂難以自由通行
內部哈馬斯掘起緊既壓力根本令佢無辦法應承

2001年巴拉克以換地方式移走以色列既檢查站,阿拉法特應承咗,但又受以色列右派壓力加上巴拉克聯合政府失去議會大多數而難產

2000-2001年係最有希望達成和平協議既時間,最終都係因為兩方既右派而失敗

哈馬斯係恐怖分子要消滅我認同,但利庫德集團咪又係以色列既cancer,都未講沙龍既努力都係呢班躝癱既錯以化為泡影,所以佢地打飽佢啦
真,其實兩邊都想完果陣,無幾耐都會有d 激進分子出嚟搞事然後又打過,雙方又同時默許咁嘅事

講到尾,其實兩邊最終目的點都想對方收曬皮又或者變成一個可以弱小、任人魚肉嘅民族

既然係咁,不如由佢地打餐飽算,打到其中一方無力挽救,總好過一時停戰勉強延長痛苦。依兩個民族永遠無可能共存而成班左膠只係想個畫面靚d 就算
巴解同哈馬斯就係想以色列死
白痴 榮譽殺人個班平時都係溫和派
九成撐巴又講香港既都話19年抗爭太暴力,一個支持巴人無底線抗爭既人話香港人太暴力就知佢哋根本就支共五毛來
兩邊都有激進分子唔想件事完,想種族清洗對方
但礙於現代資訊發達無辦法真係殺到對方一個不留
咁場戰爭只會無了期,唔明大家有咩需要為佢地任何一方選邊站
你既支持同反對都唔會影響佢地世世代代繼續互相仇殺既結果
不如all in支持烏克蘭防止第三次世界大戰
又唔可以咁講
識好多回fd 好chill 好正常
老你老母外咩
但左膠睇唔到,話人地打你係因為你霸住塊地

但猶太國立國比你地哥布林早二千幾年
其他地方我唔熟啦
香港嗰啲最虔誠嗰班都只係守Ramadan同淨係去有halal認證嘅餐廳食飯
更加多只係做下樣唔食豬肉同唔飲酒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞