2000年大衛營和談:巴勒斯坦的阿拉伯人從來都不想解決巴以衝突

223 回覆
359 Like 13 Dislike
有些白痴左,真係只識發姣,唔讀書.唔識野,
又有些真心左膠,知道自己理虧,但天性所然,死不悔改.你都無佢辦法.
純粹回應返依家啲人扭曲歷史

https://lih.kg/bJQmiFV
#13 回覆
我都唔敢得罪人,
唔敢出聲.
明明係阿拉伯佬say NO.
所以我一路都覺得依家撐巴話要和平嘅個班人根本冇尊重過巴勒斯坦人意願
人哋根本唔係要和平 佢哋要嘅係消滅以色列
依家嘅所謂要求和平只不過係爭取時間回下氣 等整夠土製火箭就再打過
其實以色列都係一樣, 不過齊心好多, 依家等到個藉口仲唔食到你盡
阿拉伯國家本身自己都鬼打鬼, 分歧又多, 依家仲想打埋人地
根本從來無正確可言
以巴由古至今都係宗教&種族仇恨史
最正路係傾一人一半方案....

2000年美國果次已經係最接近....
但明顯對當權既哈馬斯不利,因為班人應該只識做黑社會既手法,
而唔識做管治,最後寧願咩都傾唔成都唔會帶來和平

簡單講,外國以為哈馬斯係民族主義者,結果只係既得利益者
前者以民族利益為先,後者只係睇重自身利益
簡單嚟講係度賣慘
好吧,咁政治上以色列兩邊都無插手過,但西岸以色列成日跨境執法又的確唔算得上完全自治既,唔同加沙咁真係用牆擋住完全唔過去

其實真正唔滅族既解決辦法反而係插手政治,扶植個親以色列政府出來,但咁樣巴勒斯坦就真係等於滅國,班左膠仲多野講
反而,沙地阿拉伯今日發了石油財,想立品,想發展,同以色列修好.
沙地阿拉伯,係<吊細路宗教>創辦人的出身地.
今日,都唔想搞咁多宗教野.
輪到波斯唔肯罷手.呢個波斯伊朗,明明有自已的歷史文化語言,竟然信咗<吊細路宗教>,趕走自己的皇室,以宗教首領獨裁統治,以信徒代替人民,選舉傀儡統統作粉飾.宗教大佬想一統全中東.唔肯放手.係都要搞以色列.
真係仆街冚家剷尼架.
單車佬你咩都唔識就講少句啦
用牆擋住呢個問題應該還番畀哈瑪斯,佢地唔玩恐襲,以色列駛乜張原本七個過境關口減到最後得兩個?仲要由鐵絲牆改做圍牆?同埋以色列唔係唔畀巴人用關口,只係過關要有身份文件同許可,仲要檢查貨物。呢樣野全球既關口都做緊架啦,點解你會覺得巴人可以例外呢?

埃及關口管制仲嚴啦,每日有人數上限,拉法果個先算自由出入。

跨境執法呢樣野就可圈可點,但約旦河西岸果邊比較少呢類情況,法塔同以色列溝通比較好,所以好多時都係法塔會處理左,但加沙呢…..
西岸不是一塊,
係分開幾分,
阿拉伯人管行政,治安武裝由以色列負責.
若說以色列跨境執法,這同10月7日戰事相若,你入來犯我,我就入返你到,打七你.
你掟炸彈出來,我就入來拉你.
從這個角度評論,唔完美,但可以接受.
年小布殊想推動番UN既1397方案:土地換和平、終止恐怖襲襲同畀巴人生活正[quote]常化,當時連俄羅斯、歐盟等都一切商討。但去到落實時又係哈瑪斯繼續用同一藉口破壞晒。
果時加法沙啲哈瑪斯捉到既法塔赫俘虜,全部剝淨底褲遊街

其實如果唔係同志
男人剝淨底褲遊街有乜好睇?
如果我係當地人, 我就真係冇興趣睇男人露底
你拉第個地方講會死?
拖到2005年,巴隆單方面下令以色列全面撒出加沙。仲拆晒所有猶太人定居點,先叫做完左以色列係加沙既管治》完全將加沙交還畀以色列人,果陣巴隆既做法係得到全世界讚揚,但最後又係益左哈瑪斯畀佢地用加沙做據點去攻擊以色列

唔太明以色列點樣撒出加沙但又交還畀以色列人?
佢應該係一時打錯嘢啫.
哈馬斯明顯搵人做藉口,繼續佢高壓地下統治勢力
就算佢食哂成個以色列,到最後都係爆發內戰搶地盤
或者
好似ISIS咁向外擴張勢力,到時仲麻煩
打錯字「完全將加沙交還畀巴勒斯坦人」先啱
Hamas死全家.
如果和平化邊有咁多聯合國援助,依家成個加沙都係聯合國養佢哋不事生產日日生仔射火箭爭取曝光
所以我真係唔會太同情佢巴勒斯坦人囉
猶其哈馬斯呢啲垃圾, 根本就係用自己人民既血肉換取自己既特權.
就算阿拉真神再世, 都一定奇撚怪班柒頭做咩撚野.
其實點會有得傾
大家都覺得塊地係自己 點會肯讓
沙特有石油需要西方買家但加沙有援助一直依賴國際援助生存,如果立品唔搞事以色列唔還擊邊有畫面去爭取同情爭取援助
黃絲點解唔同政府和談
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞