2000年大衛營和談:巴勒斯坦的阿拉伯人從來都不想解決巴以衝突

223 回覆
359 Like 13 Dislike
又邊個先刺殺以色列和平派總統
扭曲歷史抹黑其中一方,然後話自己唔take side你真係夠晒中立

巴人立國一直都係聯合國承認既事,以色列人都無阻止,問題係「from the river to the sea, Palestine will be free」
正正都解釋到點解無啦啦要偷襲以色列,因為佢地根本唔想要和平
袋住先都係普選黎架
831決議都係普選黎架
以我所知,真係很多大學生左膠,唔燃讀歷史,白痴,唔燃知.
若有些理智的人,讀一讀歷史,無理由唔知.惟一可能係,佢地知道後,仍然自我欺騙,拒絕事實.
又有些人,出於邪惡心,鐘意見戰争死人,或自己有份成機發財的,便黑心到底,講大話理直氣壯.
而家最刁架的係班大學生,上星期見到美國大學扎營的兩個蒙面學生,吊佢老味,扮香港的衝衝子,粉紅色豬嘴,膠板擋,柔軟地衝向警衛.吊佢老味,玩乜燃嘢呀.之後又有香港學生組織英國佔領校園.吊.
香港人反抗暴政黑警,
佢地支持<吊細路宗教>? 四個老婆加無限性奴隸宗教,佢地反抗乜燃嘢呀?
老友,等緊你update
根本就係全班左膠自以為以色列可以對話就要以色列讓步,哈馬斯不能對話就對佢無要求,完全唔諗如果迫到以色列都一齊哈馬斯化唔再對話班巴人仲有幾多個人可以生存成班攞人地條命滿足自我感覺既ON9
咩update?
到時佢又話猶太人搶佢地方要人走啦
你起下佢底睇下佢果個猶太人歷史分享po
Arafat根本就唔係好人,就係因為佢貪污得太勁,所以哈馬斯先至可以起家
而且雖然PLO話就話支持和平,但係佢啲阿拉伯宣傳好多都支持自殺式襲擊,仲要有基金支持自殺襲擊者嘅屋企人添

另一邊廂Netanyahu都唔撚係好人,因為如果冇咗哈馬斯搞搞震,佢就冇咗政治資本 佢都有唔少誘因反對和談同埋繼續俾哈馬斯生存
被問到《白皮書》未有提及普選時間表,林鄭強調,特區和中央先後三次推動民主發展,但兩次都被民主派議員否決,形容為「鐵一般既事實」。她又憶述2013、14年由自己親手推動的政改方案,以「有商有量」為口號但終遭否決,形容當時普選特首為「垂手可得」,認為大家應以史為鑑。而當年政改,最終因全國人大「831」決議觸發佔中運動。

香港人從來都不想獲得民主
拉賓遇刺就係哈馬斯多次恐怖襲擊,導致以色列極端勢力崛起
之後都仲未完,本來因為拉賓遇刺身亡得到同情&聲望,佩雷斯民意係領先內塔尼亞胡

哈馬斯喺大選前再連續發動大規模恐怖襲擊,先搞到少咗人支持佩雷斯
喺恐怖襲擊前,內塔尼亞胡一度自知無望想退出競選

都唔知封鎖咗邊位..要知道邊位,解封才能了解.封咗幾百個.好難查.
https://cn.nytimes.com/opinion/20231016/israel-palestinians-gaza-peace/zh-hant/

紐約時報專欄

羅斯寫了一部長達872頁的書,完整地記述了這段歷史,他在《失去的和平》(The Missing Peace)一書中總結道,阿拉法特從未將自己從打游擊的局外人轉化為那種能建立和治理國家的領導人。巴勒斯坦人「過去肯定被背叛過,他們也確實遭受了損害」,羅斯寫道。「但他們也幫助確保了自己作為受害者的地位。當機會呈現給他們時,他們從未抓住過機會。總是將自己的困境歸咎於他人。把毫無疑問的失敗宣告為勝利。
關連燈仔撚事咩
我地咁理智一定唔會 take side
內塔尼亞胡有其政治資本.
佢大佬在拯救機場人質事件中,惟一死亡的指揮官.
當以色列人需要強硬時,便會投票給他.
成班癲狗
而家風向係撐包頭
老實講,兩邊都曾經仆街過嫁啦。

以色列係60 70年代,當巴勒未仲癲,仲對共存立國有興趣果陣,以色列一樣無妥協。

當然依家兩邊既領導人都換曬,又唔可以入曬佢地數。但從歷史角度講,真係無分誰比誰高尚。只係有時一個想爭取最大利益既諗法,會害到好多條命
巴人有公平公正公開,普及而平等既真普選,三權分立,民主到仆街
依家啲五毛真係低質素
美國國務卿布林肯上週表示將在「幾天內」發布一項制裁禁令,禁止美國援助以色列國防軍旗下的一支「猶大勝利營」,該營據信在約旦河西岸犯下多起嚴重違反人權的暴力行徑,國務院因此援引防止助長戰爭罪行的《萊希法》,試圖中止對其援助。以色列總理納坦雅胡對此強烈抗議,表示會盡全力阻止制裁。猶大勝利營成員由極端保守的「哈雷迪」教徒和其他極右派人士組成,是以色列唯一的全男性部隊,過去曾多次爆出違紀情形。

美帝錯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞