傳左廿年福音(你問我必答)

259 回覆
12 Like 40 Dislike
收到晒師兄 本身有讀寫障礙 可能解釋得唔係好好
唔使保證 口講口賠
如果引導人去信仰一件本身已經曲解咗嘅宗教
呢啲人係咪叫魔鬼?定係神的考驗?
我傳福音冇諗過俾人屌
多謝今日睇過呢個post
同埋回應我嘅人
你對波係咪好大對?
我真係好俾心機同你哋一個
多謝你地
又話有問必答,神都唔愛我了
有無睇過Holy傳道啊
認真討論 我自己都自細接觸好多宗教野
(天主/基督)
對宗教有興趣 都成日留意 去旅行都會去返埋人地教會
但個人覺得佛教個套比較好(相對)
佢唔只係教你點樣處事 人生態度個啲
仲好多方法去幫你(冥想打坐嗰啲)
比我感覺上係真係Give
係想人好而唔係想得到咩野

相對基督徒/ 天主教好似比較要返人付出
我會覺得你想教化人 想人好 呢個理念好好
但點解要人去敬拜 信奉神呢?
相反如果係咁偉大既存在 唔係應該不求回報咩

有時會覺得好老土 少少威脅咁
你唔信我 就點樣點樣 信就點樣

相反佛教嗰一套 係話你知點解要向善
又或者你做惡既事會引來咩野
而非信邊一個 敬畏邊一個咁

我自己對任何宗教態度 大多都係抱相信同學習
但我會有返自己分析 思考 又或者部分質疑
樓主會點睇?
點解人地佛陀辯經好common好正面
呢度理性討論就叫你等比神審判
想了解下每次禮拜係咪好high咁唱歌就算
但係信佛會令人幾難積極,慈悲,空,無你同我,做人好似無左個支撐點去進步咁
通常唱完歌就係奉獻環節
因為上帝原藉香港,香港人本性鐘意睇人仆街
一個女仔比人先姦後殺
點樣係善惡入面追求人性尊嚴同埋以神嘅智慧處世?
叫佢戴套或者用口吹爆佢吹到佢屌唔到你
即係
1、比如你唔小心講錯一句嘢,牽連什廣,累公司成team人失業
2、又比如你喺公司受咗一日老細嘅氣,做嘢做到喪屍咁,就嚟死,返到屋企老婆唔體諒你,叫你幫手洗碗,佢要睇韓劇
你大爆發,講咗好多傷老婆傷得好深嘅說話,事後你好後悔

跟據你所講,佛教上嘅邏輯,所有你做過嘅錯事,你都需要自己去彌補,面對,但
有時,現實令你再無力氣做任何事,
有時,現實關係錯縱複雜,你唔知應該點處理
然後,死後,你要因住呢啲所有事,受無憐憫嘅審判
你一日會犯幾多錯?一生又會犯幾多錯?

我哋嘅上帝唔同,
佢雖然係公義嘅神,但都係憐憫嘅神
你唔知點處理嘅事,你祈禱,佢可能會喺呢件事上幫你補鑊,亦可能唔會,佢就試過幫我補鑊
我曾經宅喺屋企幾個月無出過門口,我唔知人生為乜,我需要一個值得我持之以恒去達成嘅目標
我祈禱我要一個目標,八個月後,佢就俾咗個,值得我努力一生嘅目標我
之後我觀念上,心理上遇到迷茫,佢引導我
如果唔係上帝,你知道應該點引導一個人嘅一生嗎?
有邊個做到嗎?

並且,佢承諾,你會因信稱義,你一生嘅過錯,佢用耶穌嘅寶血洗淨,再也不看,只睇你做過嘅好事,好嘅一面
只要你信佢,佢無條件接納你

上帝係好講人情嘅上帝,唔係乜嘢都係無憐憫嘅審判,
我喺天上監視你所有過錯,你有錯就懲罰你,係咪咁?唔係,信佢嘅人,佢無條件接納,並且只睇好嘅一面
有冇見/聽到上帝?
點解上主唔可以俾我財富自由
樓主係傳道人定普通信徒?
有無性侵犯過小朋友
如果唔係先知,通常係唔會見到/聽到佢
但佢喺你人生中嘅作為,會令你知道係佢喺度作工
點睇與神對話
其實無分別,
有啲人係傳道人,有啲人係教師,有啲人係工程師,有啲人係會計師,
我哋其實都係用自己嘅角色傳播福音,並且係主內嘅一份子,我哋互為“肢體”,組成“身體”
我哋大家互相對大家好,就好似對自己好一樣

比如好似物理學,化學,生物學,社會學,都係科學嘅一員
咁都同魔鬼冇關係
魔鬼邊到寫話為人類而整
如果魔鬼等於考試官咁,仲要目的係為考驗人先整出黎
咁上帝同魔鬼咪同一陣線
點睇同性戀?
同性戀會唔會落地獄?
所以上帝點黎其實應該係答唔知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞