傳左廿年福音(你問我必答)

259 回覆
12 Like 40 Dislike
唔係好似亮碧思呢啲臭閪傳銷公司咁
絲打點肯定人必然上到天堂? 呢個觀點係基於乜嘢嘅神學見解? 定只係個人嘅睇法?

同埋既然有愛心就可以上天堂 咁點解要人信耶穌同加入基督教呢?另一樣嘢係點樣定義'有愛心'? 一個連環殺人犯或者跨國毒犯對住自己屋企人都可以'有愛心' 而如果佢地同時又係教徒 咁佢地上唔上到天堂?
我同成班同學一世人遇過最仆街既老師就係耶撚
個陣都好好奇點樣一邊背住十誡一邊害鳩班學生
睇完你講做左D咩耶穌都會原諒你之後咁我明佢心態了
多謝你認同十誡係出自神
都係嗰句上帝俾咗個戒條我哋
我哋當然要遵守啦,但係唔代表我哋犯錯
佢就唔會寬恕
大家唔洗太認真對待 因為下場只會係

1.如果你提出質疑 佢係唔會解答到你
2.你講得幾啱去駁斥佢都好 都動搖唔到佢信仰
多謝師兄嘅提問阿
我唔肯定每個人都會上到天堂,
呢個係我個人嘅睇法
我淨係知行得正企得正唔偷呃拐騙
你嘅人生一定會更加好
同埋可唔可以審判人
審判呢件事係交俾上帝
我都唔可以下定論
去到審判日就知㗎啦
早d訓
傳教就傳教,我專重

但唔好再代表上帝講說話

可能今日都係上帝透過我同你講
的確好多呢啲仆街老鼠屎既
師兄都講得好啱
信仰好難動搖
我從來都冇代表過上帝阿
只不過係喺我嘅角度睇阿
何德何能有呢個智慧嘅代表上帝呢?
絲打
睇番你嘅言論同普遍新教嘅神學觀差好遠喎。。。正如上面有位巴打講 你點保證嗰啲聽咗你講而信教嘅人係真係信緊基督教呢?
上帝最初只係創造咗亞當同夏娃。即係依家既全人類都有血緣關係。咁點解上帝會允許依個情況發生?係咪代表上帝認為血親之間既亂倫冇問題?
咁如果有遵守十誡嘅信徒
可唔可以咁樣話返你哋係仆街老鼠屎?
定係包容?
我未去接觸外面世界知識都以為自已唔會動搖
唔係唔信,不過好懷疑真確性
你都係瞓教算吧啦
連登大部分人都唔覺得自己係要將自己無能之處交俾神
佢地覺得自己最醒最能掌握自己的命運
殊不知佢地掌握唔倒自己命運不特止
仲想阻止人去信
此等自高自大人自堪比神還要高
就由他們去選擇自己被神審判的命運
條路自己揀, PK 唔好喊
神話黎
挪亞方舟要幾大隻同糧食儲存都唔合理

幾偉大,紆尊降貴同你地班垃圾傾,唔傾就睇你仆街死
我就係天堂

基督徒真好呀

問你野唔識答就話係質疑全能的上帝

係,呢到全部都係魔鬼,絆腳石
自由意志被殘癈? 被姦?

仲有當年 isis , 嗰時啲教徒上緊聚會, ISIS 入去除咗槍殺咗佢哋仲將佢嘅人頭割出嚟。 你所謂嘅全知全能嘅神, 做過啲乜嘢呢? 係咪容許當班耶撚崇拜緊佢哋自己嘅神, 然後同一時間又容許佢哋俾人殘殺?

其實你自己講嘅嘢都站唔住腳。 你都係放棄做耶撚啦。
可以阿
唔係唔解答你呀,只不過睇吓呢個智慧資歷
解答你唔到,唔好意思師兄
太眼瞓打錯字
只不過係喺我呢個智慧資歷下解答唔到你
如果有心機睇返我上邊講嗰啲嘢阿
姨姨我老啦太眼瞓
所以唔好信啦
你自己都講聖由主教、信徒集腋成裘出嚟嘅產物
到底入邊係邊個嘅意思
一係就極端啲做一個遵循十誡嘅信徒
起碼知道自己真係遵循緊神嘅主意
而唔係集腋成裘嘅產物
(有水cap就唔同講法,緊係繼續返)
清楚自己嘅人生活下去係活成聖經想要既人?
定係活成神想要嘅人?
坦白講 樓主傳咁廿年福音 但睇番你對其他人嘅回覆 似乎一啲好簡單嘅神學同哲學概念都未了解好 其實上面一堆人嘅問題神學家一早有曬好多嘅解釋 嗰樣嘢叫做護教學 當然你同唔同意係另一件事 只係我見大部分好似你咁樣嘅教徒一見有人提問就兜嚟兜去或者答唔到人 咁樣喺連登開post除咗瘋狂俾人插之外只會俾人對基督徒印象更加差

建議樓主入門了解下形而上學 新柏拉圖主義同經院哲學先 仲有嘅就係基督三教對天堂地獄 救贖 和子說 聖餐說嘅異同 咁樣大部分問題都可以答到

如果絲打連成本聖經都冇睇過嘅話就當我冇講過上面堆嘢
嗰D個頭痴鳩埋嘅孖胎係想考驗佢哋什麼意志?佢哋同佢老豆老母又收到什麼恩典?成件事顯示咗什麼智慧?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞