傳左廿年福音(你問我必答)

259 回覆
12 Like 40 Dislike
第一 如果我失去咗呢個信仰,
我應該會好迷失失落

第二 以口相傳呢呢個係的確嘅
係記載既過程難免都會有失真同埋偏差啦施
但係唔意味我哋要懷疑人類宗教信義

師兄,你問得好好 當然啦係冇一個標準嘅答案
呢個問題問得好尖銳
問得好好
係我個角度
神唔係直接控制住每一個人既行為
因為神賜予我哋自由嘅意志,
我哋可以有選擇同埋判斷嘅能力
正如希特拉呢呢條撚樣屠殺猶太人
並唔係神嘅直接意願 而係人類嘅道德選擇

多謝你理性同我討論
神如何對待「公平」?
有啲人一出世就大把錢
有啲人一出世就已經要涯肚餓
有啲人一出世就有罕見病
有無經文可以參考下遠離慾望
唔可以懷疑,我只不過係懷疑緊我究竟係信緊神
定係信緊信神嘅人嘅結論

既然失去信仰,會令你失落
你可以做啲咩保護你嘅信仰
踢多d人入會?
當然我哋見到有啲人出世就含着金鎖匙
有啲人就窮到仆街嘢都冇得食
確實係顯得唔公平嘅
喺我個角度啦
神同我哋人類嘅公平觀點係唔同
注重品德精神修養
師兄係邊啲慾望先?
幾時返天家
喺我個角度,我簡單啲答你啦
兄弟爬山齊上齊落
我哋嘅重心應該要放喺神身上
而唔係過度依賴組織
即係各有各做
揸緊個信念就係
點解亞當夏娃既罪要流到咁多代

如果舊約中佢係一個成日都降罪以色列人但又會收返既人

點解唔可以收返佢對亞當夏娃既刑罰
至於可以做到啲咩保護嘅信仰?
同埋點樣踢多啲人入會?
唔需要保護阿
我開呢個post係想多啲人理解基督
廢話
亞當夏娃犯咗罪呢個係的確
點解要留咁多代
因為我哋係佢哋嘅後代
然而神係公義嘅
所以佢唔可以單純去原諒同埋淨化我地
不過呢 神又好有愛喎 所以佢派咗穌哥落黎
為我哋人類贖罪
起碼我相信
做人最緊要要有信念
不論你係信佛教又好基督教天主教又好
又或者唔係信仰而係你自己嘅理念
揸緊自己嘅理念就得
一出世就有病嘅嬰兒已經每天在生命倒數,野都未識講,字都未識寫之時,還如何有心情理會世族嘅品德精神修養
阿mo點解仲未醫好?
唔係太明白,如果失去呢樣嘢係會令你恐懼失落嘅,正常人唔係會保護佢嘅咩?反而係Let It Go?
咁你信緊嘅係自己定係信緊神?
咁你傳教係傳緊自己揸緊信念呢個結論,定係神嘅結論?定係口耳相傳嘅結論?
咁經你手傳教信教嘅人,係信緊基督教,定係信緊連登福音使者教?
可能我解答得唔係好好
神其實唔係專登去傷害佢哋
喺呢個罪惡世界裏面啦
疾病同痛苦呢係避無可避
但神係冇拋棄佢哋
當然呢個都係神嘅計劃
我哋世人係難以理解
但係最後都會實現神既愛同公義
唔承認咪唔承認
猶太教夠冇三位一體
人地先係始祖
首先,因為我信咗啦
所以我唔會失去佢
其次我嘅信念就係基於我信咗神先會有呢個信念
當然啦,唔同角度
但係我哋都會尊重
李澤楷醫佢唔係義務??
你咁講,即係其實你都係上帝已死論者黎wor
因為神都唔控制世界,人有自由意志,人又可以開槍殺人,神又唔會見到人開槍殺人就停粒子彈既,姐係物件都唔會控制,咁姐係上帝已死,咁你點傳福音

睇過下d哲學書同諗過下 (其實本身係睇物理書)
所以睇到d人信教就覺得好白痴 (你仲要走去傳福音)
點解要信神,點解d人想上天堂,點解想神打救你
區區人類將神定形,想神分紅海救你,破壞神自己所定呢個世界既規則
諗到D人想咁/ 咁諗,就會覺得d人太自大啦掛 (定太蠢?)
就會愈諗愈嬲
所以講到底,宗教其實只係心靈雞湯,或者洗腦集團
對我既講,所有宗教其實都係邪教咁
(信我者,得永生/ 跟隨我必能上天堂) 嘩~屌你老味,呢d說話都有人信既
所以信教個d人先最撚仆街最自私,原來你做好事係為左自己上天堂,唔係發由內心想人好
上天堂之前,不如改變下人間變得更好先啦仆街
咁可唔可以理解為係你個人對基督嘅睇法?
可以啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞