傳左廿年福音(你問我必答)

259 回覆
12 Like 40 Dislike
咁話人朵臭做乜鬼
最後審判邊個得救只有上帝有權話事
我亦唔信猶太教會因為三位一體信仰而最終冇人得救
唔合理

打完二戰之後我地呢一代都識得講上一代既野係上一代既事

呢一代同上一代無關

上帝咁係完全唔錢平同唔仁慈

因為我地係後代就要受?

咁同一個殺人犯老豆既仔比人欺凌同蝦有咩分別
天地不仁
視萬物為芻狗呀
咁你傳教係傳緊咩野?
你係傳緊自己嘅睇法喎
如果傳咗一個喺你哋眼中嘅異端出嚟 (建基於你傳教方法係個人對基督既睇法,但每個人睇嘢都唔會一樣)
你覺得你自己有冇責任?
咁你係咪做咗一個魔鬼嘅角色?
係咪所有野都係神既旨意?
聖經其實冇咁講
你點分一樣野係神既工作定巧合?

d人成日話咩果日唔開心布個朋友走黎關心,好似神派左個天使咁

我既睇法係一個人有朋友自自然然都會有人關心,一個人係唔開心既時候有人問候都好正常,咁就話上帝派左個天使會唔會太誇張?

另外我又識d獨居老人就咁自己死左係屋企幾日先比人發現,咁上帝又有無派人去關心佢?定係收屍果個忤工就係天使?
好多謝你嘅回應
首先基督教嘅信仰入邊
神容許我哋有自由意志,並唔代表佢係死撚左
神嘅計劃超乎我哋人嘅理解
當然啦,
如果唔係耶撚嘅話都會覺得呢句話好撚好笑
雖然我哋冇辦法完全理解神嘅行為
但係我嘅角度睇仍然覺得神係關愛我哋
你提到一個原罪嘅概念
同埋你嘅比喻都非常之恰當
一個人唔應該因為上一代嘅錯而影響下一代
如果神係公義,咁點解要我哋後代承受呢
呢度冇一個完美嘅解答答案
但我想同你神俾我哋嘅原罪
唔係單單只係為咗懲罰我哋
而係呼籲我哋通過神嘅恩典
留名等睇番號
師兄其實聖經有講過

以賽亞書45章7
我造光也造暗,我施平安也降災禍
這一切都出於我耶和華

申命記30章19
兩條路我已經擺在你面前,就是生與死,福與禍。所以你要揀選生命,使你和你的後裔都得存活
傳咗廿年仲係3字中?咁你幾多歲開始傳教
我可唔可以召喚神叫我出po
太多真係覆唔切
中二轉校開始
上帝有咩智慧要我地體會?
簡單啲嚟講就係
喺善惡入面追求人性尊嚴同埋以神嘅智慧處世

你連上帝已死都唔知咩意思
同埋我後邊講 d point 你都冇視左
所以話信教既人 都唔知話你自大好定話你白痴好
同埋唔知你知唔知,其實我冇攻擊過神,我一直攻擊既係宗教
因為我係信有神,不過唔係好似宗教講咁,明明神係更加偉大既野
成日開口埋口提住係嘴邊,講到cheap 哂

搞唔掂,睇完你覆d野好燥,要屌返句先
收皮啦,死耶撚
有冇試過婚前性行為?
sorry呀,師兄skip咗你咁耐
我都有睇聖經 新約舊約我都有睇
你提出嘅問題都好有爭議性
唔同人都有對神嘅觀點
我只係盡我所能去表達我對聖經嘅睇法
冇話邊個啱邊個錯
梗係有啦
唔好意思啊,姨姨我才疏學淺
同埋有少少表達唔清晰
請問喺你嘅角度上帝已死係點解?
我的確係耶撚
同埋想問一問你信係信咩神?
臭雞
婚前性行為唔代表臭雞嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞