傳左廿年福音(你問我必答)

259 回覆
12 Like 40 Dislike
如果一個人連真理都唔想要
連去信一個自己覺得係真理都懶
你 prove 呢個啱果個錯又有乜用?
所以嚴守十誡先有資格叫基督徒你哋呢班只係打着基督徒名號嘅異端組織
不遵守十誡,不遵守神嘅規矩,妄想自己可以得到救贖,仲要將呢種思想傳出去,壯大自己錯誤嘅群體,用嚟合理化自己做錯嘅事 ,呢啲就係天使面孔既魔鬼,引誘世人犯罪
咁其他宗教嘅人因為唔信耶穌
死後係咪都會落地獄?
吓? 神唔係全知全能咩? 嘅有能力, 又容許災難比信徒個仔? 等於 如果我係愛你, 容許你比人姦? 因為全知, 仲要睇住你比人姦? 姦完事後話依個係容許的考驗?

耶撚乜logic ?
「我哋唔係耶穌唔係聖人都會做錯, 但上帝會寬恕我哋」

聽落成件事好差
姐係洗乜守規矩, 唔守咪唔守
洗乜跟聖經既教導, 讀完都可以唔跟
我哋唔係耶穌唔係聖人都會做錯, 但上帝會寬恕我哋

你係表達緊呢個價值觀?
我無恥笑上帝

我只係覺得你地幫上帝講說話好無力
又無point
因為你地話上帝係愛,我見唔到太多例子,由佢死似比較多

又不如解答下我一個諗極都唔明既問題
答得通我諗我都會重回基督教

上帝做人係地球目的係乜
點解唔一早做佢地係天堂?

好,就當得一部份人可以上天堂
咁佢直接做一批人生係地獄就ok

地獄又要住到永久?人生唔到100年就要佢永永遠遠係地獄?

咁做地獄終極目的係乜?我係地獄知錯啦,都走唔到
即係殺人放火又好,偷個麵包都好,全部終身監禁?
真理係乜?
道路,真理,生命?

你不如講下
首先係咪遵守十誡先有資格做基督徒呢?
我答你唔係
確實有好多基督徒都冇遵守過十誡
嚴守十誡係我哋基督徒應該要做
但唔代表佢係成為基督徒嘅唯一必要條件
即使你做唔到十誡
你有悔改同埋改變嘅心,上帝就會原諒你
同埋我哋唔應該武斷要求人哋要追求完美達到十誡
我哋着重嘅係互相包容 就會得到神嘅恩典

俾個例子你呀 孔子作為萬世師表
當時基督教仲未傳入去
所以孔子就要落地獄?
答案係 唔是的
上天堂同落地獄係取決佢嘅行善積德
儘管孔生佢未接觸過基督教
佢都係會上天堂
神的確係全知全能
但佢比我哋人類有自由意志阿Ching
我表達嘅觀點就係寬恕原諒
上帝都係咁樣對我哋
呢個就係上帝嘅價值觀
寫得上聖經想信徒睇嘅
如果寫出嚟唔係俾你哋遵守
咁呢本應該叫小說

喺你眼中聖經既意義係咩?
睇完就算,之後就free style?
行善積德?
想問下絲打信嘅唔係基督教咩?
基督教講嘅係因信稱義而唔係因信成義
如果人憑善功上到天堂 咁點解人仲要信教?
我最鐘意你地代上帝去審判
戇撚鳩
罷黜百家獨尊儒術
害死咗幾多自由思想?
你話係行善就行善啊?
首先聖經唔係上帝所寫,呢個係一個謬誤
佢係唔同年代嘅先知同埋信徒所寫
當然啦,我上面都講過
記載歷史係會有偏差
的確十誡係上帝旨意係俾我哋遵守
但係唔代表我哋唔遵守或者有犯錯
我哋就唔係基督徒
即使犯錯,上帝都會用包容嘅心去寬恕我哋
其實佢哋呢種信念已經可以自成一教
行善積德有咩問題 有愛心咪得囉
正如阿孔先都冇信教都必定會上天堂
罷黜百家獨尊儒術
的確係害死咗好多自由思想
但係上帝就係只要你抱住一個善良嘅心
即使你唔信奉基督教
上帝都會愛同埋寬恕
上帝係公義,上帝係會根據每一個人嘅行為去作出審判
絲打認為聖經有冇繆誤?聖經應該按字面解釋定還是字面下隱藏住另一層意思?你認為聖經係神示意信徒所寫定係信徒靠自己嘅理解同感悟寫出嚟?

見你都好強調神會用包容嘅心寬恕人 咁既然神會寬恕人 點解人仲要信教呢? 同埋你認為天堂同地獄係一個存在嘅地方 定還是只係一個狀態?
咁你做錯事得出有救贖嘅結論
係唔同年代嘅先知同埋信徒話俾你聽?
定係神話俾你知呀?
其他嘢我唔知,我就係知道十誡係出自神
你哋後世點樣解讀?係你哋後世嘅事
唔好污染咗人哋一開始嘅出處
聖經當然有謬誤啦
因為聖經唔係上帝直接所寫,
而係佢嘅信徒同埋先知所寫
口耳相傳一代全一代當然有偏差
啱啱都俾咗個比喻 孔子作為萬世師表
當年基督教仲未傳入去華夏文化
係咪代表冇信教就會落地獄呢?
唔是的
神係會對你嘅個人行為作出審判
所以行善積德 做人好心啲
唔好好似班香港警察咁
當然會上天堂啦
commission點計?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞