[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (239)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
Gianni Vio 帶起呢個熱潮之後
好多英超隊都請死球教練
爭唔贏中超啦
之前踢過梅州,幾勁
同SSP傾唔掂?
黎到香港可能都係奧拿斯2.0
頂多金信煜2.0
唔係國米咩
馬體會8月7號到香港踢傑志定理文
2021年疫情腰斬
發生了什麼事
佢上次聯賽上陣係2023既事😂
Football Analyst

隨住足總盃被東方淘汰出局、聯賽又被理文提早一輪捧走冠軍,傑志喺本地球壇嘅壟斷局面似乎告一段落。會長伍健表示球隊過去變動溫和,針對坊間經常批評嘅高齡陣容,來季將會作出大轉變實行年青化。但傑志現時面對嘅問題絕非一個「老」字能夠概括,單以「年輕化」為目標其實唔能夠解決問題根源。

首先睇番傑志慣用嘅出場陣容,其實今年嘅人腳比起過去幾年成績較好時更為年輕。以對理文嘅聯賽比賽作為比較,今季嘅正選平均年齡只有31.4歲,22/23球季係32.3歲,21/22球季更達34.6歲。偏偏21/22球季係傑志近年戰績最好嘅一屆,以40歲超班老將丹恩奴域掛帥殺入亞冠十六強,年齡同成績掛鉤一論存在盲點。

而「年輕化」傑志唔係冇嘗試過,上季簽入嘅伊高沙托尼同沙根巴耶夫、今季引入嘅丹卓斯基同奧拿斯都只係接近30歲屬當打之齡,迪美路夫同拉美治更分別只有25同23歲。從年齡層面去睇呢啲引援問題不大,但踢出黎嘅表現總係未如理想,結果一係淪為邊緣球員一係黯然離隊,球隊收購球員嘅眼光值得懷疑。

所謂眼光唔好,唔係單純講緊錯判球員能力,而係未有了解到球隊嘅踢法需要邊一類profile嘅球員針對性引援。以中後場為例,傑志喺本地賽事通常主宰控球踢高防線,需要速度快、跑動能力強嘅球員作為rest defence。丹卓斯基同拉美治符唔符合呢啲條件?26歲嘅查理史葛又做唔做到當年32歲嘅巴爾拿回追緊纏嘅作用?

失落冠軍寶座並不可怕,只有痛定思痛才能捲土重來,最怕未能認清問題所在。將失利責任推卸予陣中老將係懶惰嘅做法,事實上37歲嘅基爾頓同費蘭度仍然係隊中能力同發揮較好嘅球員,相反20出頭嘅陳晉一同潘沛軒屢屢獲得機會表現卻令人失望。如何適當地以老帶新、重整陣容架構、用好手上球員,先係傑志真正要面對嘅課題。
用多咗年輕球員就自然轉埋踢法架啦
今年就係證明咗食老本唔得吖嘛
如果打番轟就最好
之前用曼城告別金東進,用阿仙奴告別盧比度
金東進有咩好告別
韓國名叔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞