[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (239)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
我推薦過嘅喬納森仲好過佢,至少係自由身先
金聞灰唔打中堅都唔差嘅
打閘?
羅梓躝去北區,右閘回收戴子軒,同埋畢頓都可以打閘
梅州啲人咁矮,佳佳入波不是夢
4萬加萬二住都未必洗?
叫條港女養佢
中國香港二十歲以下代表隊將於六月二日至十日進行本地集訓。球隊現公佈39人初選名單:

守門員
石皓心 (傑志)、韋俊軒 (港會)、許栢瑋 (冠忠南區)、潘尚希 (理文)、麥梓軒 (晉峰)

場區球員
陳耀祖、趙正宇 (標準流浪)、陳恆亮 (波利咸)、胡賢沐 (Brinkumer SV)、黃孔馳 (中西區)、陳浩嘉、戴子軒 (均業北區)、張文浩、林千裕、李俊霆、劉慶友、雷子喬、蕭頌楠、楊棟棋 (東方)、周子謙 (港會)、羅焌軒、馬阡皓 (香港U23)、劉宇浩、馬 斐、彭慶曦、楊焯鈞、袁振謙 (傑志)、韓鋮潁、詹皓臻、黃朗嘉 (理文)、李 呈、曾俊軒 (晉峰)、黃浩翔 (南華)、梁羿童、黃琛喆 (深水埗)、陳琨政、何東霖、梁叡政、曾樂圖
而家萬二唔知租到乜嘢質素嘅單位
吳宇曦
傷左
陳恆亮 (波利咸)
散左啦 新女係韓妹嚟
徐竟柔
深圳前鋒傷左抬落場 佳佳
上位時間
BC Rangers 標準流浪

為善最樂
伊巴謙回饋家鄉

足球,帶領伊巴謙由加納城鎮Bimbilla去到遠東的繁華國度日本,與及來到國際城市香港,五光十色的大都會沒有讓小伙子迷失,反而更有決心將自己所得的與人分享,透過成立慈善組織,幫助家鄉的同胞。

以伊巴謙為名的基金會,早在其遠赴日本後已經組織及運作,旨在幫助家鄉的弱勢社群,雖然以Bimbilla為根據地但也有捐助到其他城市。「非洲的發展不及亞洲、歐洲,基金會旨在支援弱勢社群,我在當地長大所以很了解那裡的情況,知道當地人的需要,我幸運地有機會出外發展,所以都要為鄉親們做一點事。」

伊巴謙的基金會此前捐助過物資給當地的清真寺,亦提供水泥以解決當地墳場要設圍牆所需,點滴累積期望為家鄉帶來改變,他也積極向隊友收集球衣,將足球改變生命的希望帶給下一代。

「我的夢想是將來帶職業隊教練、球探回家鄉,看我們籌辦的比賽,讓他們發掘有潛質的孩子。」他相信這些改變,也許能在將來讓更多孩子如自己一樣走出鄉鎮、邁向世界。

Yakubu Nassam Ibrahim Foundation

佳 準備goal
方艙?
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20240521/bkn-20240521203154070-0521_00882_001.html

港超聯 抖夠叉足電!東方誓炒港會

旺角大球場周三(22日)舉行1場「中銀人壽香港超級聯賽」補賽,東方主場迎戰港會。主隊近期走勢凌厲,更成功殺入「足總盃」決賽,經10日休息下,面對陣容不整的港會,勢力爭下再一城。(on.cc東網周三晚上8時按次收費直播)

東方去仗在「足總盃」4強淘汰傑志,各項賽事錄得11場不敗,馬希偉(Timmy)表示隊內目前氣氛不俗,強調接下來回到聯賽面對港會,球隊必定繼續全力以赴,爭取贏波:「唔會話贏咗傑志就夠,依家會專注番喺聯賽,今場可能我哋會掌握控球權,要小心對方防守反擊同高空波攻勢。」陣容方面,余在言和梁冠聰均要停賽。

除此之外,Timmy又不忘向對方受前早重傷的翼鋒莊文歷,致以深切慰問:「港會冇咗莊文歷一定有影響,覺得好可惜,始終傷患對球員係最不幸嘅事。佢之前都喺東方跟過操,希望可以快啲好番。」球季來到最後階段,Timmy續指滿意自己表現,但直言不會自滿和鬆懈,會繼續努力爭取入球。

港會方面,是役有多位主力缺陣,包括莊文歷及里奧養傷,峇夏比、福保羅及泰亞高則要停賽,中場大將溫俊(Emmet)呼籲隊友盡力一戰,為球迷送上1場精彩賽事:「今場無論咩賽果,都對我哋嘅排名冇太大影響,所以大家落到場唔好諗咁多,盡力踢好佢,令球迷睇場好波。」

Emmet又預計今場大部分時間受壓,希望隊友把握僅餘機會製造威脅:「少咗Dominic(莊文歷)喺前面,對反擊效率難免有啲影響,不過我信其他隊友有能力填補空缺,畀到威脅東方。」

【兩隊預計正選陣容】

東方

門將:1.葉鴻輝
後衞:2.賀爾 3.高素巴耶夫 5.鐘樂安 30.黃梓浩
中場:16.梁振邦 21.丹尼爾 8.巴拉克
前鋒:11.黃皓雋 7.巴科爾 23.馬希偉

港會

門將:85. 馬浩龍
後衞:6.李俊諺 4.劉學銘 5.菲杜化 23.白星馳
中場:19.簡嘉亨 16.溫俊 10.莊馬仕 2.周子謙 17.加斯特夫
前鋒: 47.文家永
斷腳嘅都仲推介
係咪又想陷521於不義
費查係咪唔踢架啦
Dominic抵養過柏金啦
又靚仔,521可以試吓小鮮肉洋腸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞