屋企人過身後而家一條友,月入25K係咪唔駛諗買樓?

236 回覆
21 Like 426 Dislike
先搞店啲債,再儲蓄下先啦,買樓咁高消費(利息貴),搵兩皮鬆啲就去排公屋仲快啦
同意

就咁睇,呢個根本係負債,唔係遺産。分分鐘賣完樓連按揭都唔夠還,仲要倒貼返出嚟。
四萬幾月供,樓主人工唔食都cover唔到,真心應該盡快賣左層樓先係上策

無債一身輕,有工作收入,揾地方租屋唔難,努力工作幾年儲吓錢先

加油
是咪可以的?在遺產入面剔除層樓?
問下d真係識樓個d,例如:胡說,黑米,加油巴打
你唔洗諗住咁易賣
遺產好麻煩
你媽媽過身之後,留低咗層未供完嘅樓畀你,但係你自己供唔起,又唔想每2年搬一次租,所以諗緊係咪應該賣樓再買細啲嘅樓。

賣樓

如果你決定賣樓,首先要考慮嘅係蝕價嘅問題。由於樓價比買入時跌咗好多,放售嘅話應該要蝕幾十萬。另外,賣樓嘅過程當中仲會涉及一些佣金同稅費嘅支出。

扣除咗蝕價、佣金同稅費之後,你能夠從賣樓中獲得嘅淨金額,將會用嚟償還樓宇嘅餘下供款,以及作為新樓嘅首期。

買樓

根據你嘅描述,你預計賣完樓之後、還埋錢、加埋手上嘅現金,應該夠俾300~350萬左右嘅樓嘅首期。但係,買咗樓之後,你每個月都要供樓,供款額可能佔到你人工嘅一半。

扣埋供樓同日常開支之後,你可能難以儲到錢去旅行。另外,300~350萬左右嘅樓,可能係好細、好舊、好偏僻,或者以上全部。

租樓

如果你唔想再買樓,可以考慮租樓。租樓嘅好處係靈活,唔使擔心供樓嘅壓力,亦都唔使擔心搬屋嘅煩惱。

不過,租樓嘅租金可能會比較高,而且租約期有限,一般都係2年。如果租約期完咗之後,業主唔願意續租,你可能要重新搵屋。

-----------------

你對住屋嘅需求係咩?你係咪一定要有一層屬於自己嘅樓?
你能夠承受嘅供款壓力係幾多?
你對生活質素嘅要求係幾高?
你對搬屋嘅頻率有咩要求?
賣樓,出去租樓住,搏下抽居屋
完全諗不明月供4.5萬,月入2.5萬點供。
四球左右可以睇下長沙灣啲單棟式
對住無大要求, 又好似睇唔到前景, 又無另一半...
咁你租住屋先然後排吓居屋上安達臣或者搵間納米 / 一房過世...... (抽白居二買細單位應該唔難)
租層樓出去,睇下cover到幾多供款
自己租番層平樓或工廈
人工高番d 先自己收番黎住,或巿況好d 一賣一買
離世者負資產唔係應該先用遺產處理債項先?
棟野負資產根本唔會去到家人手
會唔會搵到另一半同你捱一齊供樓,你而家一個人既收入供樓有困難(有時可能病要錢睇醫生或突發野,又要供樓就慘),仲要積蓄唔多。
世上只有媽媽好
無名一定係
認真,咪聽條友講,你得30萬就算移返大陸都好快燒晒,搞掂香港啲嘢再儲返一定程度嘅錢先好諗

至於賣樓方面要睇吓賣咗之後夠唔夠贖會,唔夠嘅話分分鐘仲要倒貼,但你供唔夠本金兩成嘅話就真係希望賣到個好價錢

買樓就唔好諗啦,睇賣樓結果點先啦
借發展商財仔又名呼吸plan,有身份證識呼吸就得
咦係喎 保險都可以幫補下
成個comment 一啲建樹都無
樓主賣完樓 記得順便排埋公屋
博上到過渡性房屋
同埋青年宿舍都可以申請下
真 可能樓主高估咗市價
似乎放棄繼承最穩陣
直頭唔做遺產承計人,銀行收返。
呢D要問律師,無名的負債資産可以選擇繼承與否
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞