屋企人過身後而家一條友,月入25K係咪唔駛諗買樓?

236 回覆
21 Like 426 Dislike
二按冇講
供淨幾多個月冇講
cancer走左有幾多保險冇講
老母有幾多遺產冇講

不如你直接話自己垃圾唔識作故仔
租出去租金睇下夠唔夠供樓,自己一個人就租湯房
辛苦曬,依家要供幾多一個月?供唔掂要放都無辦法
自己搬出去同人合租個細單位
再出租本身層樓得唔得?
算啦一個人住買條撚咩,
遲啲搵到條女要同居啦
都唔好意思叫佢一齊住啦
夠大又易搵到租客嘅話
可以考慮下搵人搬入黎收返些少租去供樓
多謝大家嘅回覆

當年媽咪係向發展商財仔借錢買新樓
頭兩年月供2萬左右
過左頭兩年而家月供係4.5萬
本身媽咪計劃兩年內轉按/轉售
當時樓價年年升,佢諗住買黎當投資
但事與願遺,未做到轉按/轉售之前佢人就走左
而家都係有人幫手頂住先勉強供住先
呢個月供金額真係keep唔到
出租頂多收2萬,come唔到條數
而家只係供左頭幾年,佔本金兩成不足
冇保險
遺產唔多,當初媽咪大部分cash都俾晒首期同供左好多期貴月供

睇完大家回覆
的確我呢個情況想買樓應該係諗大咗
正常應該唔會借畀佢,咁樣上樓係死梗,但好奇佢依家供幾錢
不如你五萬租俾我啦 當幫下手
你媽留左個炸彈係到
棟樓唔係咩大屋苑保值地段就真係賣左好過
你話靚樓都試下轉工好分租好死慳死抵keep住供
做住無殼蝸牛先
以後既野以後再算
過左頭兩年而家月供係4.5萬

供4.5萬唔賣點頂
睇吓租平啲儲吓錢先
https://www.spacious.hk/zh-tw/blog/一人租屋選擇-月租須知/?amp=1
發展商財仔完全睇住你嚟食,你搞掂依家條數,賣得出再講其他嘢啦

你個case似上到會都要供2萬幾,借一筆錢上會應該唔係選擇,如果借到親戚錢(免息),上會又供得掂,呢個係優先選項

賣樓應該係唯一選擇,仲要係劈價果隻,你賣遲一個月就燒你幾萬蚊,果到供好少本金嫁渣。仲有千祈唔好話畀人知喺邊,亦唔好同AA講你情況,有客嚟開價你準備大啲折讓早啲賣出去,唔係我怕你破產

人生restart咗先,你依家去緊深淵
間屋冇佢個名嘅話不如唔好繼承遺產算
仲諗買唔買樓 你諗下洗唔洗負債仲好啦
先供得2年即係最高位接貨 你依家賣都99%蝕錢
樓主呢個case 冇吹水既話
真係幾慘 2019-2021高位買樓
就發現cancer 仲要走埋

留低30-60萬現金價值
另外25k收入
無謂諗買盤啦 你買個350萬應該都過唔到壓測
樓上有人話已經取消壓測 但係還款都唔可以過入息50%呢

正正經經去租啦
呀媽都走左
賣樓又有錢袋
又唔洗驚扔低呀媽
仲唔趁移民潮尾聲移埋民?離開呢個傷心地算啦
舊錢去移民好夠做
真,得返30幾萬本金
俾買家鋤幾下/俾佣都無乜剩
每個月又供樓
不如砍掉重練
睇埋樓主回覆多啲資料先明咁大鑊,真係建議及早離場重新出發

不過捱完呢關用兩萬幾人工租樓都好宅洗,賣完樓都要俾心機生存落去
租出去 再自己死省供埋佢
樓嘅嘢我唔熟畀唔到意見你,淨係想講句加油,嚟緊仲有好長嘅路,希望你可以愛錫自己多啲
供緊樓又無買人壽
留低嘅唔係遺產而係債務
樓主加油
你知唔知道而家成個市況發生咩事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞