屋企人過身後而家一條友,月入25K係咪唔駛諗買樓?

236 回覆
21 Like 426 Dislike
賣得出到算,你急人地唔急
依家咁多盤,你唔減,每個月都輸緊貴息
重點係你供唔黎
租樓開支同供樓都差唔多,但你又排唔到公屋, 年紀大獨居老人又冇人肯租, 租樓生活環境只會越嚟越差
但依家買樓個樓價仲會插, 所以等啱時間先再諗買樓啦
賣左肯定買唔番 另一方面你都要搵地方住
諗辦法供樓先係解決問題
你賣左樓你都係要搵地方住 +你遲d有自己家庭既時候你都要搵大d既屋住
同意一出一入肯定有蝕
呼吸 plan 完全冇得救,你供幾多都冇用的。
一轉貴月供嗰下就要轉按 /止蝕即賣...
白表房協居屋
買三百萬嘅樓
請問
月薪25K
有咩辦法供月供45K既樓?
呢個時勢真心唔好買樓住,寧願租住先,雖然你話唔想兩年搬一次,但而家呢個處境我驚你買完2年後渣都無btw RIP
樓主依家最缺就係錢
你封帛金真係幾有意義同有心
唔好老點人
租出去20k 月薪25k
另外香港地你要搵多10k渣uber 都應該唔難?
過到呢關 你十年後既資產係同係賣左佢差好遠
賣樓另一方面都唔係一個easy option
樓主節哀保重

你個case 真係食息租樓先啦
唔係唔鼓勵你買樓
不過你條數真係暫時唔多夠

無追足po 唔知有冇巴打幫你計咗數
當你賣完除淨有三球啦
計埋佢未來幾年減息乜乜七七
我打到最差 點都有3.5%定息先
(唔計美債5% 買美股果的)
每個月都有 $8750收入

咁呢條數 你 on top 補多 $ 5000
應該都夠你租樓住

同埋依家啲息有四厘幾
所以呢一刻要補嘅錢
應該只會更少
變架車出黎
日頭返工,放工渣uber
夜晚唔使瞓,要瞓就瞓車
連租都慳返

好辦法喎
有冇人覺得樓豬好撚串 有350萬扮窮
唔好賣,你搵過份高啲工,或者收工再返多份part time,星期六日都照返,好過你賣走咗佢仲要倒蝕
你睇清楚啦
係賣到樓的話買300-350萬既樓可能夠首期
唔係有350萬呀
咁大家唔洗回覆,反正都無乜用架啦直接叫樓主出QR code 就搞掂,大家幫幫手幫樓主上樓過難關
賣左佢,租樓住吧啦
月供4.5萬你點頂,根本唔到你揀,賣走佢啦
同埋一個人都要好好照顧自己

你依個case同波叔有啲似,不過係平民版
越早賣,越蝕少左月供錢,而家15k可以租好靚既地方住架啦
慳少少25k仲有錢儲,一年去一次旅行都仲得
得咁小錢就唔好諗移民
當你賣完除淨有三球啦

你再睇清楚佢段野
係 睇漏左首期兩個字
咁又真係有啲難搞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞