屋企人過身後而家一條友,月入25K係咪唔駛諗買樓?

236 回覆
21 Like 426 Dislike
師兄保重

阿媽買樓嗰時無銀行無要求買按揭保險?
2年前買樓,一定係接火棒
依家賣樓係你要枱錢先可以賣(賣完你係唔會有錢賺),係蝕賣
即係賣完你仲要欠人錢,係負資產

所以你係唔做遺產承計,直接俾銀行銀主收黎拍賣先係正路。
兩年前買新盤,依家賣有邊個盤係有錢袋?

負晒資產啦
依家估值同2年前一定有分別
今時今日唔Call你loan算好人
邊仲有得再借多d,或還少d?

痴人說夢
人地問正經野,你就答廢話,你咁型得唔得架
你會唔會比多d info,你4萬5係發展商定銀行mortgage? 層樓依家估價幾多?你借貸力有幾多?賣樓個價唔夠還mortgage你一樣要攞錢出黎還,有冇諗過搵銀行做轉按?轉按估價唔夠最多攞多d錢出黎上會做低成數按揭。

賣樓係最後一步黎,你分分鐘要攞錢出黎還+之後要租樓。
遺產唔同gift..
唔知你係咪用埋按保,就算冇,租出去加自己份糧都供唔掂,就賣左佢套現最穩陣,愈拖愈難搞。
再買樓就咪諗住喇,25k人工真係買邊到都難,買到都供得辛苦。有舊cash後做下d低風險投資保本加少少增值,期間租個平地方住,一路儲d錢,消費唔以生活質素行先,做多幾年有升職加薪鬆動d先諗買樓喇。
如果可見既將來份工都唔會升唔會加得多,就諗轉行或者做多份part time。愈多cash係手先愈多選擇,到時先再諗買樓好定租樓加高生活質素好。
你係男定女?
真。仲要睇清楚少少,係「應該」夠比首期咋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞