屋企人過身後而家一條友,月入25K係咪唔駛諗買樓?

236 回覆
21 Like 426 Dislike
攞四球做定期或者睇吓有冇啲咩基金買 一年收返20萬 住遠小小 租平啲
信我 賣完樓 借財仔借到盡 執番幾十萬先
今晚11點就有錢收 爽到
賣樓
拎錢
移民

反正得返自己一個,去邊都冇所謂
你呢個情況接近等死
你媽咪做左個好錯既投資決定 依家你每月既45k還款應該得幾k係本金

但有少少建議,排名分先後

1.你搵一個親戚做擔保人,谷大你既入息,然後做轉按,咁應該頂得住

2.放棄繼承

3.賣樓,如果你想網友幫你計,建議你比足實際數字。
賣樓要佣金律師費,預計total1%樓價啦,然後最快成交期都2個月,你又頂多9萬。
同埋你有無了解過最新成交價,我估計你未必好清楚了解目前樓市,上中原成交到睇

點解我咁講呢,因為你話total首期連供,比左只係不足樓價2成,而層樓應該係大概21左右年買啦?之後跌,你媽咪先轉唔到按
21年到依家24,係超過20%跌幅,特別係你呢d新樓,當年發展商食盡,你見誠哥都減32%賣樓

自己去計一計或者將數字擺上黎 我地幫你計 唔洗比屋苑名
學野賺錢又叫老點人,咁你教佢啦點賺錢啦。
補充下
如果我上面講既無錯

賣樓計,你好大可能要係每個月跌4.5萬既情況下抬錢賣樓
而且你無太多減價空間,你減幾多,自己就抬幾多比銀行

出租2萬既2房新樓 我估計當年買入都over800萬 甚至上千萬
個差額 你好可能頂唔住
巴打認真分析
所以我覺得最好係唔繼承,因為只有繼承債務,咁不如由零開始
一賣一買加裝修,分分鐘唔見50萬
留低嘅,唔係心意,係一份負擔
就咁睇供樓係咪需要買人壽呢
拎曬遺產望望
禁下提早還款
睇下會唔會 可以唔洗月供禁多
巴打節哀

如果你個前提係一定會賣咗依家層樓

先唔論過唔過你壓力測試 我唔建議你用果幾球買新樓 你月入唔算高 咁買法供樓會供到你好辛苦
一晚4%回報
樓主 你del 左之前嘅post 先 你睇吓自己post 左咩
可能人哋啱啱出嚟做嘢冇幾耐呢
點解咁都要喺度踩低人哋抬高自己

係喇月入十萬up好威喇得未
供樓係咪本身有保險 如果有事 全數幫你供哂
咁係咪叫壓測呀
唔係呀嘛 依家邊個唔識
係 但係都係冇壓測
咁樣叫無壓測呀?邊個唔識呀係?
無壓測銀行會借錢俾你咩
見上面cm咁正路
獻上奇招:
娶隻大陸/越南雞
一齊住但要佢主力供樓
連登狗最興呢d扮晒嘢哂命狗
Tg我? @jeff0922
你要攞黎講既 本身係過兩關
一關就係你講緊既供款佔入息 一關就係息口
但係一般講緊既都係息口
連金管局講暫停壓測 都係講緊息口咋
懶少陣醒啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞