屋企人過身後而家一條友,月入25K係咪唔駛諗買樓?

236 回覆
21 Like 426 Dislike
唔好同盲閪討論
現樓供款係幾多?
仲爭幾多未還?

樓主分享多d條數易d有結論
係可以唔繼承,不過計過數預計賣完會有錢凈,雖然唔算好多但好過冇
唔係咁多業主會每2年趕走一個好租客嘅
佢轉租客都要成本
同銀行傾轉按揭有無得諗?
人哋老母死咗 你喺度認屎認屁咪好叻叻
唔係冇諗過移民
不過我一條友 all in
感覺風險好大
未有足夠本錢承受呢個風險
暫時都係諗盡快賣樓之後租樓住
之後嘅嘢之後再算
何不食肉糜
明嘅
我會咁諗係因為住而家層樓之前一直都係租樓住
試過俾業主年年加租
又試過租一年咁大把就俾業主收返個單位迫遷
因為有呢啲唔好嘅經歷先對租樓有抗拒
利申:我哋唔係閪租客,之前都試過同某啲業主幾fd
佢老母死左關我撚事咩,我係想屌佢唔認真事實仲要多多要求

係咪要我封帛金先叫對佢有意義呀?
咁既情況緊係唔買, 要買都抽居屋啦, 暫時租住套房住先啦
移民都唔係最迫切啦, 咋咋臨賣咗層樓先啦
樓價比買入時跌左好多,呢個時間放應該要蝕幾十萬但都冇計

咪即係負資產
呢個情況唔係要自己抬錢上會先賣得出咩?
租比人,再租間細
仲有個方法係
租出去等人幫你供樓
自己住劏房
等個樓市上番先賣

但當然如果之後樓市再跌就。。
你根本無得簡 賣左佢 做住租租先啦
月供4.5萬 仲要剩係比左首期先 當時壓測都難過 你地果陣月入肯定好高
係喎樓主不如直接斷供唔繼承好過
https://www.wuchatprop.com.hk/負資產交易-訂金託管/
未必賣得出架...唔好咁老定
因小失大
本身媽咪計劃兩年內轉按/轉售
當時樓價年年升,佢諗住買黎當投資

咁佢應該好多錢架喇
租租就係冇保障

不過你一個人租
就要試吓極簡生活
咁就算兩年搬一次都可能一個行李喼攪掂
搵啲有傢俬電器既單位租
要抬錢先賣到都唔出奇啦
有幾十萬剩咪算好彩
遺產?
信錯aa啦應該,用呼吸plan
一開始供兩萬,應該就諗樓價一年升10%
兩年後放出去賺到5,60萬,賺埋住唔洗租樓條數
點知年年跌
應該係冇錢

https://www.wuchatprop.com.hk/%E5%91%BC%E5%90%B8plan/
你呢種況冇得揀
只有盡快放盤減債
攪掂睇下剩返幾多錢先至有得諗之後
但應該大西北舊樓或者納米樓都買唔到,亦唔值得而家買(尤其納米樓)

總之第一件事先賣左層樓
供唔到唔可以拖
一拖拖死自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞