神級港女去左日本就自覺高人一等

275 回覆
86 Like 891 Dislike
Sorry 揸開車去
會唔會人地唔係target 你呢種客
大把人weekend成個family 去
講真,我自己唔mind d人對於自己居住嘅地方有種優越感
又或者所謂嘅傲氣

因為我覺得呢啲係你自豪嘅表現

但另一方面,
又要扮冇嘢,又要靜雞雞同人講,呢件事真係好嘔心

嗰陣時去南美洲,
成班西班牙人圍內笑鳩當地人講西文有口音,
將當地啲標誌全部ignored ,
唔理人地d rules

有個望落幾有儀態既阿太,
唔記得英定美國既西文老師
見到我係遊客,
知我係from first world ,
即刻偷偷地喺我側邊講,呢度d人連正宗既西班牙文都唔識講,
真係not well educated

我心諗,
你地班仆街望落去斯斯文文,
但黎人地國家旅行仲咁大支野
似係英國人喇,搞下啲sarcastic既ga其實係想笑鳩人
係,
但世界都變

都有啲國家係例外

例如好似喺佢哋眼中,日本嘅形象同以前真係差好遠

以前歐洲嗰一輩覺得日本係cringe

而家新一輩係覺得日本係Cool

日本仔啲文化政策,你真係不得不佩服

不過都係嗰句,
前提係你係日本人

Korean 就睇彩數

Chinese 就
件港女咁撚多事

Was like, no better things to do?
Korean唔係樣柒的話,都可以食住韓劇kpop條水
東南亞就好難講,始終有啲國家英文都係好好,依樣加到分
Chinese,真係不論你係中港台其實都唔係真係差大遠,始終好多歐洲人其實都未離開過歐洲
其實兼六園真係好撚一般
成個金澤都好麻麻,係揸車去睇日落嗰度爽啲
英國果d 10幾20鎊
條女係閪 但西九又真係柒
雖然兩個景點 相提並論 本身已經唔同level
但作為一個有維港景嘅海濱 又真係浪費咗
好簡單你做遊客 去星光大道都唔會去西九啦
應該用were
算啦,人人都有柒嘅時候,不過佢擺咗出嚟唧
西九以想做文化區完全垃圾到痴線
M+去過兩次,有睇晒d展品
之後一直都唔搞多d好既展覽吸引人
永遠放懶香港特色既野,但座野又唔係主打香港情懷,邊有人會回頭

故宮因為前排有英國藝術館既畫先第一次去
果日順便睇下佢有乜睇,吸引力真係低
引導性同主題性都冇乜
已經唔講我要兜圈行上去門口原來賣飛位要行返出去,d指示極差

成個西九只係空曠兩個字
常設展品冇吸引力,限期展覽又只係搵大陸垃圾
交通配套差令人增加去既成本減低去既動力
浪費空間唔同世界各地artist 合作只係搞到好似d商場擺設咁on9
條女閪 西九都柒 完
收皮啦佢 人哋唔識走寶 你可以替佢哋可惜
但特登出post講 擺明想話俾大家聽 佢最有文化高人一等啦
一班人唔願俾十幾蚊入去(佢認為),就嬲到可以打成篇文放上網

關你鬼事咩,又講到好似全部香港人都係咁,懶獨特咁
港女佢冇講錯
was like wtf有聲有畫
正皮俾佢啲閪tone
西九真心唔掂
完全感受唔到藝術文化
打卡點咪又係靠一個維港景色撐住
傻的嗎咁直接點會係英國人!?
英國人嘅sarcasm 係:“Good for them. So humble about their language"
時間都係成本嚟
人地對藝術野冇興趣咪走,唔浪費時間
好似佢咁唔識又要扮清高咪仲柒

條臭閪仲夠膽屌人冇文化
咁你貶低人地嘅價值觀又好有文化咩
心胸狹窄到連其他人嘅價值觀都容不下
世界咁多種價值觀,覺得自己係優於其他人只顯得佢目光短淺
先唔好講佢講乜野 佢用果d英文字 好撚有feel! 即刻諗起後生時代既港女 正
well
但真心講
大部分香港人都係無歷史文化地理知識
其實錯唔曬
咪講咗西九有咩問題囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞