神級港女去左日本就自覺高人一等

275 回覆
86 Like 890 Dislike

乜西九好失禮你咩
踩西九但成段字都講唔出西九邊方面差
正一死臭雞
個女人我冇興趣評論
但係西九淨係冇資詢,冇審議,棟個唔啱feel嘅故宮博物館喺度就覺得好哽眼
其實如果你扮唔知西9 定位係乜,你當佢一個有維港景嘅公園係唔錯嘅
但如果作為一個文化區,就的確好失敗
320円=16元港紙

為咗咁少錢而決定入去,又真係好奇怪
佢哋發現要入場費 然後走
有影響其他人?
was like
well
好耐冇見呢啲造作閪 以為絕晒種
重要個名要寫埋ol唔知博乜
咁西九真係柒
人地唔入又關佢事
少個人排隊咪仲好
80後D老閪
成個西九都柒。M+個大陸常設展有咩人睇完有feel?
要上網開post 刷存在感求認同嘅人其實真係好可憐
西九要比錢又真係傻尻先去,佢又無錯
你要洗我腦愛國又showoff你啲國寶文化野要我比錢was like wtf
仲要紀念品舖淘寶拎貨再markup 10倍
佢咪講咗西九個設計好差管理好差配套好差囉
佢句was like同well好有feel

閪面港女
西九淨係得草地同埋維港景出名,起舊故宮博物館都唔知做乜,同埋交通又唔方便
成日西九project 都錯,建築規劃真係九流,再之後嘅活動展覽都唔湯唔水,講文化都有唔同層次,可惜管理層只係識沿着海皮戶外搞啲打卡吸眼球嘅活動,成個freespace係浪費咗,只係一個高級版本嘅文娛中心
M+ 展覽又唔係好吸引到海外遊客,更唔好講班大陸哩根本冇文化嘅點會俾錢入場,內地旅行團一車車就去故宮博物館,嘥鳩氣
仲有,入去睇吓個website load得又慢, 無論設計同用戶體驗都差到仆街,真心抵佢俾人𨳒兼無錢operate 落去

只有兩點讚
1. 草地保養唔錯
2. M+ 地下餐廳個乾炒牛河幾好食
咁西九又真係配套幾差既, 不過都好煩呢d柒頭見幾個人係咁就指住話你地香港人抵xxxx
你話人大陸哩無文化,咁你又學佢地講乜撚吸眼球 吸引目光識唔識
其實 threads 好多呢類 post
睇完就算
咁上心做乜
管住人點去旅行都係麻煩友,遠足郊外、名勝建築、飲飲食食、機動遊戲、文化文青,各有所好,最緊要搵到適合自己,無邊套旅行方式特別高尚。

日本三名園都去過,兼六園如果唔係落雪去,風味少一半,可以跳過。無話邊個地方一定要參觀啲咩,日本好多地方都有極具歷史地位同文化、設計背景既城堡,但當你發現日本仔千篇一律地包裝城堡,你去熊本都會跳過熊本城。
Sor9ry, 一下只係諗起eye-catching 直譯

我改為
聚集一班淨係想去打卡嘅臭閪撚棍

條女連打字都有jm tone
人哋去金澤唔去一個景點=死循環?
Google完死循環,都係唔明佢講乜。
諗起janice man
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞