租樓真係抵好多

274 回覆
416 Like 79 Dislike
明明講緊賺息差
是但啦 總之樓價gogogo
你地開心就好
25年後人地唔洗繼續供 你要繼續比租唔寫埋落去?
其實如果純講自住,各個人有各個嘅個刻嘅考慮,一個人, 隨遇而安,試唔同嘅野,兩個人,一家人已經唔同,負擔得起嘅,有一個叫自己決定嘅家。
各有優點缺點,睇應用係唔同人身上,就邊一樣優大過缺姐
物業稅 係租樓俾人先要俾

買樓要俾既係印花稅
唔得咁,一定要frame到一眾業主下一秒就冚家剷,淡淡大勝
淡淡一向幼想撚
咁多假設
又唔諗下供完樓退休無錢既話可以賣左佢有幾百萬慢慢洗
一兩年被加租
心有不甘又要搬屋
意圖餓死業主
細胞唔知死幾多
要咁激烈
樓豬出post都係想刷呢D
有前設
你要有第一桶金
無被動收入全部都廢話
個人意見 租同供差唔多 供咪當儲錢囉
其實我平時cdrom睇post多,估唔到係咁,咁岩我剛剛置左業。先心有一動回下
上述問題我都考慮左幾個月,其實純數字禁計數機,租嘅整個人生輸出好似+ev過買,但有時諗,以前18出黎做,得一萬左右收入覺得自己好存得錢,如果再搵多啲未多錢存到仆街?
點知去到呢家搵四字頭,同當初諗嘅好大出入,有存但無想像咁多,都唔知玩左去邊
最後同枕邊人同屋企人傾下,枕邊人又想穩定,就索性買
算啦,業主們,而家係買方市場,講咩都是錯
佢地覺得港樓會跌到零,送都無人要,仲要個個月夾管理費
你覺得仲有得升30年?
後面30年唔係跌既先講啦
租過就知租樓不適合家庭
同有能力嘅人
仲用心神去租樓搬屋
10年前200萬買jpex
一個人住就是但痴屋企啦

有家室唔想老婆仔女成日搬嚟搬去
又想裝修吓屋企
咪買囉

我同老婆都係獨仔獨女,間屋一早有哂我地名
老豆完全唔大賭,買馬買多十蚊都驚
仲未計港外資產
由租轉供既個人感受

供樓:
雖然加息要硬食,但唔洗驚俾人加租
自己屋企清潔都落力d
傢俬電器任你換,鑽牆都冇問題,唔夠錢咪慢慢儲錢換個勁既
大廈維修要硬食
有樓有高潮

租租:
唔洗俾一大筆首期有屋住
清潔是鳩但,頂唔順最多咪轉租第二間
俾業主加租上兒登圍爐,頂唔順又要搵地方搬,搬屋又要由頭執過屋,傢俬電器仲要度下新屋有冇位,冇位就要掉過買新
雪櫃洗衣機冷氣機壞左要搵業主搞,業主多數換最撚平既俾你
人地供完樓只係俾公屋價錢就得,租租繼續俾萬幾蚊俾到你落棺材
見你講得任人加租
都知道你係一個戇鳩

所以佢啲時間唔值錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞